background-shape

5-kampslekar – favoriterna du måste ha med!

・ Fest och Event
tag
Är du taggad på 5-kamp men har svårt att komma på bra lekar? Ingen panik! Här hittar du en lång lista av 5-kampslekar. Det är bara att välja och vraka.
5-kampslekar

Sommarfest, midsommarfest, kick-off eller bara häng med vännerna? 5-kamp är alltid en bra idé! Men det är inte alltid så lätt att komma ihåg hur de där roliga lekarna går till. Det finns ju många bra. Eller hur? För att hjälpa dig på traven har vi samlat några av våra favoriter när det kommer till just 5-kampslekar, så att du kan fokusera på att ha roligt. Varsågod!

Hitta barnvakt idag

Så här kommer ni igång

Se till så att du valt ut 5-kampslekar som passar miljö och deltagare, och dubbelkolla så att du fått med dig allt ni behöver. Utse en lekledare/domare som kan hålla koll och hjälpa till om det skulle behövas.

Deltagarna delas sedan upp i minst två lag och får varsin startpunkt och varsin kon att runda ett par meter bort. Det är viktigt att vändpunkten är tydlig, så att det inte går att fuska. Så det är smart är att ha något färgglatt att markera den med, alternativt sticka ner en pinne i marken som lagen ska runda.

Springande flicka

5-kampslekar – klassiker 

Potatis på sked

Du behöver: 1 stor potatis och 1 sked till varje lag.

Skeden placeras med skaftet i munnen på startpersonerna, och potatisen placeras på skeden. Man ska sedan springa med sked och potatis till andra sidan och tillbaka utan att potatisen trillar i backen. Sked och potatis ges sedan vidare till nästa person i kön. Första laget som kommer i mål efter att alla sprungit vinner. 

Säckhoppning

Du behöver: 1 stor sopsäck till varje lag (+ några extra i reserv om de skulle gå sönder).

Person nr 1 från varje lag ställer sig i säcken och ska sedan efter startsignalen hoppa jämfota till andra sidan och tillbaka. Säcken lämnas sedan över till nästa person i kön. Första laget med alla deltagare tillbaka vinner.

Norsk fylla/Irländsk julafton

Du behöver: 1 pinne, ca 30 cm lång, till varje lag. Det går också att köra utan pinne.

Startpersonen i varje lag tar pinnen och ska efter startsignalen springa till vändpunkten, sätta pinnen i marken framför sig och snurra runt den X antal varv. 10 varv brukar vara rätt lagom. Sedan gäller det att ta sig tillbaka till sitt lag och lämna över pinnen till personen efter. Laget vars sista deltagare kommer tillbaka först vinner. 

Dragkamp
Dragkamp

Det här är en klassisk 5-kampslek som är bra att avsluta med. Du behöver ett långt rep. Knyt fast en markering på mitten av repet. Gör sedan två tydliga markeringar på marken, på lagom avstånd från mitten av repet. Lagen placerar sig sedan på varsin sida, fattar tag i repet, och drar av glatta livet. Det lag som först får rep-markeringen över på sin sida av markeringen på marken vinner. 

Ta äpplen ur en hink

Till detta behöver du: 1 hink fylld med vatten och 1 äpple per lag.

Lägg äpplet i den vattenfyllda hinken och placera den vid vändpunkten. Varje deltagare ska sedan, i tur och ordning, springa till hinken, sätta sig på knä med händerna bakom ryggen, och fiska upp äpplet ur hinken med munnen. När hen lyckats få upp äpplet lägger hen det på marken bredvid hinken, och tar sedan upp det med munnen igen och lägger tillbaka det. Hen springer sedan tillbaka, och lämnar turen vidare till nästa person i kön.

Pojke som springer
Vissla med kex

Du behöver: en massa Mariekex eller liknande.

Utse en person i varje lag som blir kex-utdelare. Denne ställer sig vid vändpunkten med kexen. Deltagarna ska sedan springa dit, få varsina X antal kex, äta dem, och sedan vissla så fort som möjligt. När kex-utdelaren kan höra visselljudet får deltagaren springa tillbaka och byta till nästa person.

Få ner pennan i flaskan 

Till detta behöver du: 1 tom glasflaska, 1 blyertspenna, och 1 snöre till varje lag.

Knyt fast pennan i ena änden av repet och placera den tomma flaskan vid vändpunkten. Startpersonen i varje lag får pennan och snöret och ska sedan springa till flaskan och knyta snöret runt midjan så att pennan hänger ner som en svans på rumpan. Man ska sedan lyckas få ner pennan i flaskan. När man lyckats, springer man tillbaka och lämnar över penna och snöre till nästa person.

5-kampslekar – nykomlingar

Norsk karaoke 

Du behöver: 1 mobil och 1 par hörlurar till varje lag. Se också till så att du har förberett en spellista som lagen kan ta del av.

Startpersonen sätter på sig hörlurarna och trycker på play. Det är alltså bara den personen som ser vilken låt det är som spelas. Hen ska sedan lyckas få sitt lag att gissa rätt på vilken låt det är utan att säga något. Hen får bara nynna med i låten. När laget lyckats gissa rätt går turen över till nästa person.

5-kampslekar - ballonger
Krama sönder en ballong

Du behöver: Uppblåsta ballonger, lika många som antal deltagare delat på två.

Det här är en av våra 5-kampslekar som kräver lite närhet. Lagen ställer sig parvis på led och ska sedan i tur och ordning lyckas krama sönder en ballong genom att trycka sig mot varandra. Så fort de lyckats ta sönder ballongen är det nästa pars tur att göra detsamma. Det är svårare än man tror! Vill du göra det hela ännu lite roligare kan du använda vattenballonger.

Vattenkedja

Du behöver: 2 hinkar per lag (1 ska vara fylld med vatten) och 1 mugg till varje deltagare.

Ställ den vattenfyllda hinken vid startpunkten och deltagarna på ett led axel mot axel med varsin mugg i handen. Den tomma hinken ställs vid slutet av ledet. Lagen ska sedan transportera så mycket vatten som möjligt från den ena hinken till den andra genom att skicka vatten mellan muggarna. Det lag som har mest vatten i den andra hinken när tiden är ute vinner.

Apelsinen under hakan

Du behöver: 1 apelsin till varje lag.

Startpersonen placerar apelsinen under hakan och hen ska sedan springa runt vändpunkten och tillbaka, utan att apelsinen trillar i backen. Apelsinen ges sedan över till nästa person i kön som i sin tur ska ta emot den genom att klämma fast den under sin haka. Såklart utan att använda sina händer.

Hitta extrajobb

vår blogg hittar du fler tips på roliga lekar till fest.