Jobba som hundvakt

Att jobba som hundvakt är ett perfekt första jobb där du lär dig ta ansvar och får samtidigt ha väldigt kul. Du får mysa med söta hundar medan du tjänar pengar! Att jobba som hundvakt för en granne kan vara perfekt för dig som har studier eller ett annat jobb vid sidan. På Yepstr kan du komma i kontakt med flera personer som vill ha hjälp med sin hund, nära dig. Det kan gälla en lunchpromenad, hundpassning över dagen eller över en hel helg. 

Som hundvakt så kommer du lära dig mycket viktiga kunskaper och få erfarenhet som du senare kan ta med dig till arbetslivet. Du kommer få ett stort ansvar där det är viktigt att lyssna på instruktioner du får och alltid komma i tid. Glöm inte att skriva att du har jobbat som hundvakt i ditt CV och vad du har lärt dig från det.

Hur får man jobb som hundvakt?

Det finns många olika sätt att få jobb som hundvakt. Du kan börja med att gå ut med grannens eller släktingens hund för att få lite erfarenhet. 

Tänk på vilka tider du är tillgänglig för att hundvakt. Har du en ledig timme vid lunchtid så skulle du kunna gå på en 30 minuters promenad med någons hund i närheten. 

Du kan Googla och se vad för jobbmöjligheter som finns nära dig, mejla lokala hunddagis en ansökan med ditt CV och personligt brev även fast det inte står att det aktivt söker ny personal. Du kan också erbjuda hundvaktshjälp på egen hand på plattformar så som Yepstr, där får du själv välja hur mycket du vill arbeta och arbeta när du själv är tillgänglig. 

Tips för att lyckas med att få jobb som hundvakt är att ha ett professionellt CV som berättar om dina tidigare erfarenheter med hundar och också läsa om hur du klarar av en arbetsintervju.

Vad gör man som hundvakt?

Arbetsuppgifter som hundvakt kan variera, det beror helt på hundägarens behovs. Det kan handla om att bara gå ut på en promenad i en halvtimme om dagen, eller så kan du få som uppgift att ge mat till hunden och leka en stund. 

Prata med hundägaren om vad för uppgifter och rutiner du har och hur länge du ska ska vara med hundvakten. 

Jobbar du som hundvakt under en längre period, till exempel över en vecka så kommer du behöva bland annat se till att hunden du vaktar får mat och vatten, får gå ut på promenader och får leka och träna med dig. Vissa hundar kräver mycket träning så ta gärna med dig hunden på din springtur eller på en äventyrlig långpromenad i skogen. 

Läs på och fråga om hundrasen du vaktar, hur mycket träning behöver de om dagen, hur funkar de runt andra hundar och djur, hur mycket ska de äta och om de behöver någon pälsvård.

Hitta en hundvakt

Det finns olika sätt att hitta hundvakt på. Släktingar och nära vänner brukar vara villiga att hjälpa till. Kanske har du någon vän som har ett barn som gärna hjälper till med att gå ut med hunden efter skolan. Kolla i ditt nätverk efter vem som har tid och är hundintresserad. 

Du kan också hitta hundvakter via internet, det finns många olika aktörer som erbjuder olika sorters tjänster utifrån dina behov. Behöver du dagspassning så kan ett hunddagis vara något för dig. Skulle du hellre behöva en lunchpromenad varje dag så finns det också många aktörer som erbjuder det också. På Yepstr finns det flexibla ungdomar nära dig som gärna hjälper till med din hund, helt efter dina behov.

En bra hundvakt är framför allt passionerad, ansvarsfull och flexibel. Att ha ett genuint intresse och passion för att ta hand om hundar är en viktig egenskap att ha hos en bra hundvakt. En passionerad hundvakt älskar att leka och gosa med hunden, att gå på långa promenader tillsammans och vill alltid lära sig mer om hur man kan ta hand om hundar på bästa sätt.

Det är också viktigt att hundvakten är ansvarsfull. Att ta hand om en hund är inte lätt och det krävs att man är uppmärksam när man är ute på promenader och att man lyssnar och följer hundägarens önskemål.

Ibland kan planer ändras oväntat, då är det bra om man har hundvakt som är flexibel. Det kan handla om att man behöver åka iväg på en jobbresa och behöver snabbt en hundvakt över helgen, då kan en hundvakt som är kan komma in snabbt och hjälpa till vara en livräddare.

Ovanliga husdjur

Det finns en hel del olika djur i världen och många olika sorters husdjur. I Sverige är det olagligt att ha många olika sorters djur som husdjur och därför kommer du nog inte se en elefant i koppel gå runt på dina gator. 

De husdjur som vi oftast ser i svenska hushåll är katter, hundar, olika gnagare, fåglar och fiskar. Ovanligare husdjur som du får ha i Sverige kan exempelvis vara en afrikansk pygméigelkott, iller och flygpungekorre. Ska du skaffa ett ovanlig husdjur eller vakta ett husdjur så är det viktigt att informera dig själv om vad som gäller för detta djur. Saker som kan vara bra att veta är vad det äter och vad det inte kan äta, beetende, skötselråd och krav och hur du får dem att trivas och känna sig säkra runt om dem.

Du kan läsa mer om ovanliga husdjur i Sverige på Djursajten.se