background-shape

Akita – allt du vill veta om den japanska nallebjörnen

Akita-valp

Den här kompisen är inte bara fluffig och söt, den har dessutom en ganska så imponerande historia. Rasen är nämligen flera tusen år gammal och kommer från början från norra Japan. Ursprungs-akitan var en riktigt vass och omtyckt jakthund, men med tiden försvann många av dess rasegenskaper och japanerna har därför under de senaste årtiondena gjort allt de kunnat för att försöka få sin Akita så som den en gång var – den japanska Matagi-Inu (= jakthund).

Hitta hundvakt idag

Och man har lyckats! Från att ha antagit nya skepnader har nu rasen återfått, inte bara sitt utseende utan också sitt temperament. Här kan du läsa allt om den japanska superhunden!

En mer djupgående artikel om rasens historia hittar du här.

Akita
Bilden kommer från viivilla.se

Utseende

Hur ska då en ”riktig” Akita se ut? Jo, den ska vara ganska så lätt i kroppen och vara så där härligt sesamfärgad, röd, vit eller tigrerad. Viktigt är också att den har ett tydligt orientaliskt utseende. Det är en spetshund med böjd, lurvig svans. Den bär sin kropp väldigt stolt och den isolerande dubbelpälsen är tjock, lyxig och otrolig mjuk. Låt dig dock inte luras av lurvet – den här japanska jycken är precis lika stark som den ser ut, både i kropp och knopp, och kräver en hel del av dig som ägare. Har du ingen tidigare erfarenhet av hund bör du kika efter en annan ras. En fullvuxen Akita blir mellan 58-70 cm hög och väger mellan 34-50 kg.

Personlighet

Det här en lojal, lugn och social kompis som älskar sin familj. Den vill gärna ha koll på allt som händer och ogillar att vara ensam. Allra bäst trivs den om det får vara i händelsernas centrum med hela flocken omkring sig. Letar du efter en vakthund som skäller så där lite lagom så kan du sluta leta – en Akita kommer att skydda dig till varje pris utan att för den delen skälla alltför mycket eller alltför högt.

Rasen har också en ganska så stor dos integritet och självständighet. Dessutom är det vanligt att det uppstår bråk när de träffar hundar av samma kön som de själva, vilket ju såklart inte alltid är så roligt. Detta är en viktig sak att försöka träna bort. Kort och gott: du behöver ha tid för din Akita.

Akitavalpar
Bilden kommer från besthqwallpapers.com

Vilka färdigheter har en Akita?

Det här är en hund som är bra på många olika saker, istället för att vara bäst på något specifikt. Den har en bra nos som funkar för spår och sök, en kropp som funkar bra för agility och en mentalitet som passar bra för lydnadsträning. Dessutom är den också en ganska så populär utställningshund. En mångsysslare helt enkelt. Men lika mycket som den tycker om aktiviteter, tycker den om att bara ta det lugnt och vara med sin familj.

Akita hund och valp
Bilden kommer från livejapan.com

En Akita är en hund som:

  • passar ägare med tidigare erfarenhet av hund
  • kräver en hel del träning
  • vill gå på långa promenader
  • behöver pälsvård varje dag
  • inte passar dig som är allergiker
  • dreglar mycket
  • skäller och varnar när främlingar kommer
  • kan behöva träning för att bo med andra djur och barn

Listan kommer från Purina.

Amerikansk Akita
Bilden kommer från yourdog.co.uk

Amerikansk Akita

Utöver den japanska akitan, som beskrivs här ovan, finns det även en amerikansk version, som helt enkelt är resultatet av korsningar mellan ursprungs-rasen och andra hundraser. Det var efter andra världskriget som många blandningar Akita/Mastiff och Akita/Schäfer fördes till USA där rasen blev officiellt godkänd år 1972.

Den amerikanska varianten är något större och får ha betydligt fler färger och olika kombinationer än sin japanska kusin. I övrigt är dessa släktingar väldigt lika varandra – lugna, stabila och tajta med de sina. Men självklart påverkar rasmixen hundarnas individuella personligheter och egenskaper, så är du intresserad av en amerikansk Akita är det en god idé att kika bakåt i släktledet så du får en inblick i vad du kan förvänta dig.

Liggande Akita
Bilden kommer från besthqwallpapers.com

Att tänka på innan du skaffar en Akita 

I och med sina rasegenskaper kommer en Akita med något av en varningsflagga. Dels behöver du som ägare ha koll på hur hundar fungerar, dels behöver du vara redo att avsätta mycket tid för att träna din nya familjemedlem. Eftersom rasen avlades fram med tydliga ledaregenskaper behöver du dessutom ha extra stort tålamod och vara lite klurig när det kommer till träningen för att se till så att det är du som blir flockledare och inte lurv-bollen.

Akitavalp
Bilden kommer från wattention.com

Så tränar du din Akita

Eftersom rasen lätt kan bli bråkig med andra hundar är det extra viktigt att börja med social träning i tidig ålder. Social träning handlar, precis som det låter, om att öva hunden på att träffa andra hundar och människor. Det kan vara något så enkelt som att möta en annan hund på trottoaren. Och det låter enklare än vad det är. Hur vill du att din hund ska agera i det mötet? Gå förbi precis som vanligt, va? Möjligtvis med en kort nosning, men inte med skall och ryck i kopplet, eller hur? Hemligheten här är godis. Faktum är att godis är hemligheten för all hundträning. Se till så att du alltid har godis, och gott godis, med dig på promenaden. Sötsaker trumfar allt. Och positiv förstärkning vinner över skäll alla dagar i veckan!

Hitta hundvakt idag

Fler bra tips hur du kan social- och miljöträna din hund hittar du hos Bozita och Agria.

Mer om Akita kan du läsa på Purina och Svenska Kennelklubben. Vill du läsa utförligt om rasen på engelska hittar du det på The Spruce Pets.

På vår blogg hittar du massa bra information om allt som har med hundar att göra. Du kan läsa mer om små och stora hundar som passar barnfamiljen, och hur hundar visar kärlek. Du hittar också de 5 sötaste blandraserna, och tips på hur du kommer på det perfekta namnet till din fyrbenta bästis.

tag
Majestätisk, lojal, lekfull och lugn – inte så pjåkiga adjektiv för en hundras va? Akita är verkligen en fullpoängare på många sätt, men det finns ett par saker att tänka på innan du välkomnar denna urhund till familjen. Vilka det är hittar du här!