background-shape

Allt du behöver veta om en schäfervalp

En schäfervalp som har en skål framför sig

Du är långt ifrån ensam om att fundera på att skaffa en schäfervalp. År efter år finns schäfern med på topp tre över nyregistrerade hundar i Sverige. Världens för närvarande mest omskrivna hundar är faktiskt Joe Bidens schäfrar. Idag är det officiella namnet för rasen tysk schäferhund men i dagligt tal är schäfer vanligare.

Hitta hundvakt idag

Var säker på din sak innan du väljer en schäfervalp

Inte minst som valp har schäfern det där lilla extra som gör den mycket svår att motstå. Du ska dock inte välja att köpa en schäfervalp spontant, för att den är så oerhört charmig och energifylld. Du ska välja rasen för att du vill ha just de egenskaper hos en hund som karaktäriserar en vuxen schäfer. Vi talar alltså om en stor och kraftfull hund. Det är inte utan anledning som rasen används inom poliskårer runt om i världen och som skyddshund. En schäfer är dock väldigt mångsidig och om du uppfostrar en schäfervalp på ett bra sätt kommer du att få den hund som du behöver. Det gäller oavsett om det innebär en revirhävdande vakthund eller en familjehund som går bra ihop med såväl människor som andra hundar.

En stor schäfer med sin lilla schäfervalp bredvid

Så tränar och motionerar du en schäfervalp

En schäfer är en livlig och lättlärd hund. Inte minst som valp är det bra om den har möjlighet att socialisera med andra hundar. Dels för att den då blir bättre på att umgås på ett naturligt sätt med hundar, men också för att den behöver stimulans för att utvecklas och inte bli uttråkad. Det ideala är att kunna släppa lös den på en inhägnad tomt.

En schäfer uppskattar att ha en uppgift. En valp kan du inte anförtro lika mycket ansvar som en vuxen hund. Huvudsaken är att hunden själv upplever att den har en uppgift, även om det bara är att gnaga på en gammal sko framför TV:n eller ge ett kort skall när de knackar på dörren. 

Schäfern är en mycket aktiv ras

Schäfern är en av världen mest mångsidiga hundraser. Om du är ute efter att uppfostra en brukshund finns det mycket du kan använda en schäfer till. Det är också en ras som gör utmärkt ifrån sig inom hundsport. I Sverige finns det stora möjligheter att engagera sig med sin hund. En läraktig och fysiskt kapabel schäfervalp kommer verkligen uppskatta att du umgås med den på ett aktivt sätt och under organiserade former. I alla fall när den blivit lite äldre. En liten valp bör få upptäcka världen under vänliga och okomplicerade former. Svenska schäferhundklubben är en väldigt bra resurs om du vill ha tips och kontakter så att du kan gå vidare i träningen av din hund när den lämnat valpstadiet.

Bild på en ursöt schäfervalp

Valpar behöver kärlek

Något som sannerligen inte är särskilt svårt är att ge kärlek till en schäfervalp. Men det är faktiskt så viktigt att vi vill poängtera det ändå. Låt valpen vara med när det händer saker i familjen och ge uppmärksamhet och positiv bekräftelse även när valpen inte presterar. Då kommer er valp att mogna och bli en lugn och trygg hund med en gränslös och villkorslös kärlek till sin flock. Detta är extra viktigt när det handlar om stora hundar som inte är rädda för att säga ifrån om de känner sig hotade eller provocerande.

Pälsvården är en enkel match

När det gäller många raser är det här med pälsvård något av en utmaning. En schäfer kräver dock inte särskilt mycket i det avseendet. Under uppväxten kommer den att fälla hår två gånger om året, och när det släpper är det bra att borsta igenom pälsen ordentligt.

När det gäller sjukdoms- och skadefrekvens är schäfern helt normal. Rasen är varken mer eller mindre benägen att drabbas än andra hundar men ungefär var tredje schäfer blir sjuk någon gång under första året. En överhängande risk är att en ung schäfer sväljer något olämpligt, innan den själv lärt sig vad den kan äta och tugga på och inte. Håll alltså ordning på föremål som kan vara farliga för hunden. En sak att vara uppmärksam på när du har en schäfer är hudåkommor. Hur gammal en schäfer blir varierar ganska mycket. Få stora hundar blir riktigt gamla.

Övergången mellan valp och unghund är viktig när det gäller schäfrar

En schäfer är en mycket intelligent hundras och inte lika naturligt undergiven som många andra hundar. Det innebär att den kommer att testa dina gränser som en rebellisk tonåring när den lämnat valpstadiet. Det brukar vara en ganska snabbt övergående fas i hundens utveckling. Försök att vara lugn, tydlig och konsekvent och låt inte en schäfervalp tigga mat under bordet eller sova i sängen ena dagen och andra inte. Det kan leda till att hunden får svårt att respektera även andra regler, vilket kan skapa problem då schäfern är en så pass fysiskt kraftfull hund. Du ska absolut inte höja rösten mot en schäfer för att du är på dåligt humör. Gör du en skarp tillrättavisning ska det vara för att du verkligen menar vad du säger och för att hunden gjort något som inte kan accepteras.

Välj en seriös uppfödare vid köp av en schäfervalp

Även om schäfern är en av Sveriges populäraste hundraser kan det ta tid att hitta en uppfödare som det klickar med och som har en kull tillgänglig när du är redo att köpa hund. Här hittar du fler tips inför köpet av en schäfer. Många uppfödare har väntelistor och med framförhållning kan du skriva upp dig på flera sådana när du tagit beslut om att skaffa en schäfervalp. Att bekanta sig med föräldradjuren är alltid viktigt inför ett valpköp. Framförallt är det viktigt att de är friska och att uppfödaren inte avlat på en hund med medfödda fel. Det är också en fördel om hundarna är meriterade. Om du har möjlighet att sammanföra din schäfer med andra valpar ur samma kull så är det ofta en bra idé för alla inblandade.

Det är viktigt att välja en seriös uppfödare vid inköpet av en schäfervalp

Allmänna råd till köpare av såväl schäfervalp som alla andra raser.

Det finns en hel del saker att tänka på när du köper valp, oavsett ras. Här är några tips utöver dem som redan nämnts.

  • Avsätt tid! En valp ska inte lämnas ensam för länge de första månaderna och bör få sova i samma rum som sina nya familjemedlemmar.
  • Gör en budget för de utgifter som uppstår i samband med köpet.
  • Se till så att det finns ett vaccinationsintyg och att hunden är avmaskad och registrerad.
  • Valpsäkra ditt hem! En schäfer är nyfiken och kreativ och kan hitta på en hel del dumheter när den är obevakad. En valp har extremt vassa tänder och kan lätt bita igenom en lampsladd eller ett paket med tvättmedel.
  • Teckna en bra hundförsäkring direkt efter det att du fått hem valpen, gärna en så kallad rasförsäkring som gäller just schäfrar. Tänk på att du kan behöva göra tillägg för rasspecifika problem.

Hitta hundvakt idag

På vår blogg kan du läsa mer om hundar och mer. Här kan du läsa om Schäfer vs Jämthund, Stora hundar som passar barnfamiljen, Små hundraser som passar barnfamiljen och mycket mer.

tag
Schäfern är en tysk hundras som avlades fram så sent som på 1800-talet, och som har mycket vallhund i sitt DNA. På relativt kort tid har rasen blivit otroligt populär över nästan hela världen – och så lär det nog fortsätta att vara.