Schäfer vs Jämthund – Yepstr jämför

22/10/2020
schäfer

Vissa är gyllenbruna, stora och fluffiga, andra är vita, små och sträva. Vissa är glada, sociala och älskar allt och alla, andra är svårare och mer reserverade. Ja, det finns verkligen en hundras för varje personlighet. Minst. Just eftersom raserna är så pass olika är det extra viktigt att man verkligen läser på innan man gör slag i saken och köper en hund – för att kunna skapa en fin relation behöver ni matcha varandra – här kan du läsa allt om Schäfer vs Jämthund.

Schäfer vs Jämthund

Schäfer

Kort om rasen & dess popularitet

Rasen heter egentligen tysk schäferhund, och som namnet indikerar så kommer rasen från början från Tyskland där den användes som vallhund redan under medeltiden. Schäfern har sedan dess, tack vare sin förmåga att samarbeta och sin goda fysik blivit den hundras som används allra mest inom krigsmakten. Idag används den även ofta som polishund.

I slutet av 2017 fanns det 30 264 schäfrar registrerade i Sverige, och det var då den vanligaste hundrasen i landet. Numera ligger den på andra plats efter Labrador retrievern.

Vilka färdigheter har en schäfer?

Schäfern är väldigt mångsidig, lättdresserad och otroligt lojal mot sin ägare. Det är en vakthund av rang som lätt skiljer på vänner och ”fiender”, vilket även gör den ypperlig som polishund. Men den passar inte bara bra som tjänstehund, den är även en väldigt omtyckt familjehund.

Schäfer
Bilden kommer från anythinggermanshepherd.com

Utseende & hälsa

En schäfer är robust och kännetecknas av sitt sluttande bakparti. Mankhöjden för hanar är 60-65 cm och för tikar 55-60 cm. Vikten varierar mellan 22-40 kg. Det finns långhåriga eller normalhåriga varianter och vanligast är att färgen är blandad svart eller grå med bruna eller röda fält, men det finns även helsvarta schäfrar.

Rasen är något mer sjukdomsdrabbad än andra, framförallt handlar det då om hudsjukdomar, problem med rörlighet och olika mag- och tarmproblem.

Personlighet

En frisk och välmående schäfer kan knyta ett oerhört starkt band till sin familj, och skyddar dem till varje pris. Den kräver visserligen en hel del uppmärksamhet, men får den träning och motion så är det en väldigt social och trevlig ras. Får den inte den sociala träning den behöver kan den bli både olydig och olycklig, så se till att du verkligen har ordentligt med tid.

Kost

Precis som vi människor är alla hundar olika, och även om de tillhör samma ras så är det framförallt ålder, kön, hur mycket motion de får, och genetiska faktorer som spelar roll när det kommer till vad de ska äta. Mer om hur du bör tänka kring foder hittar du på evedensia.se och här hittar du en lista över det bästa hundfodret 2020.

Schäfer vs Jämthund
Bilden kommer från puppieslab.com

Pälsvård

Behovet av pälsvård är inte speciellt stort, utan det räcker med lite borstning då och då för att få bort löst hår. Dock kräver den långhåriga rasen något mer omsorg.

Allergivänlighet

Detta är inte en ras för dig som är känslig mot pälsdjur.

En schäfer är en hund som:

  • passar dig med tidigare erfarenhet av hund
  • kräver extra mycket fysisk och mental träning
  • behöver en del pälsvård
  • inte är allergivänlig
  • är väldigt högljudd
  • har djup vaktinstinkt – skäller och varnar
  • ofta behöver träning för att bo med andra hundar och djur
  • kan behöva träning för att bo med barn.

Listan kommer från purina.se.

Vill du läsa med om tysk schäfer hittar du massa bra information på Svenska Kennelklubben och purina.se.

Jämthund
Bilden kommer från djuruppfodare.se

Jämthund

Kort om rasen & dess popularitet

Jämthunden, eller svensk älghund som den också kallas, är en av Sveriges nationalraser. Den blev en officiell ras 1946, men avlades fram i Norrland av jägarfolket betydligt längre tillbaka än så. Man ville ha en stark, uthållig hund som kunde hjälpa till vid jakt framförallt på älg, men även björn, lo och skogsfåglar.

Denna norrlänning har legat på en stabil femteplats på listan över de populäraste hundraserna i Sverige de senaste åren, och i slutet av 2017 fanns det 17 014 registrerade hundar i landet.

Vilka färdigheter har en Jämthund?

Det här är en jakthund av rang och kan tränas till en mångsidig jakthund, även om den passar allra bäst till älgjakt. Får den rätt stimulans, träning och frihet kan den dessutom bli en utmärkt vallhund, vakt-, släd- eller räddningshund. Den har dock ett stort behov av att få tänka och agera självständigt, så den kräver en lite annan typ av träning än andra raser. Mer om detta kan du läsa under personlighet.

Jämthund

Utseende & hälsa 

Jämthunden liknar en varg i både färg och kroppsbyggnad, och är en mycket kraftfull ras – den har trots allt behövt konfrontera vargar, lodjur och älgar under sin livstid. Mankhöjden för hanar är 57-65 cm och för tikar 52-60 cm. Färgen är olika nyanser av grått.

Detta är en ras i stort sett helt utan sjukdomar, men epilepsi och vissa ledproblem kan finnas.

Personlighet 

Självständig, egensinnig och aktiv – det kräver att du är finurlig och möter jämthundens behov och personlighet med förståelse och tålamod för att få en balanserad och lydig hund. Den lyssnar sällan på kommandon bara så där, utan gör lite som den själv vill, så det gäller att du som ägare får den att tänka som du. Med rätt träning och utrymme kan rasen lära sig det mesta, och fungera bra som familjehund. Det är en beskyddare och möter alltid främlingar med viss skepsis – den väljer sina vänner. En "jämtis" ska bo i lantlig miljö, aldrig i stan.

Kost

Precis som vi människor är alla hundar olika, och även om de tillhör samma ras så är det framförallt ålder, kön, hur mycket motion de får, och genetiska faktorer som spelar roll när det kommer till vad de ska äta. Mer om hur du bör tänka kring foder hittar du på evedensia.se och här hittar du en lista över det bästa hundfodret 2020.

Jämthund
Bilden kommer från Svenska Jägarförbundet

Pälsvård

Det krävs inte speciellt mycket pälsvård utöver några bad då och då.

Allergivänlighet

Detta är inte en hund för dig som är känslig för pälsdjur.

En Jämthund är en hund som:

  • passar dig med tidigare erfarenhet av hund
  • kräver extra mycket fysisk och mental träning
  • inte är allergivänlig
  • är väldigt högljudd
  • har stor vaktinstinkt – skäller och varnar
  • behöver träning för att bo med andra hundar och djur
  • ofta behöver träning för att bo med barn
  • vill bo på landet.

Mer information om Jämthunden hittar du på Svenska Kennelklubben och zooplus.se.

Schäfer vs Jämthund
Bilden kommer från insidedogsworld.com

Likheter – Schäfer vs Jämthund 

  • Stor vaktinstinkt – båda raserna fungerar ypperligt som vakthund
  • Arbetsvilja – de vill gärna jobba och känna sig behövda
  • Kräver en hel del träning – både fysiskt & mentalt
  • Fungerar bra som familjehundar så länge de får rätt träning
  • Ljudlighet – de är båda mycket högljudda
  • Allergivänlighet – ingen av dem passar någon som är känslig mot pälsdjur
Jämthund
Bilden kommer från aksellindstrom.se

Skillnader – Schäfer vs Jämthund

  • Levnadsmiljö – en jämtis behöver bo i lantlig miljö, en schäfer kan må bra även i stan så länge den aktiveras tillräckligt
  • Utseende – raserna ser väldigt olika ut
  • Självständighet – även om en schäfer också behöver mycket utrymme har den inte samma egensinnighet som en jämthund
  • Sjukdomar – vill du ha en frisk ras är jämthunden den allra bästa
  • Pälsvård – schäfern kräver något mer pälsvård, framförallt den långhåriga varianten

Schäfer vs Jämthund – sammanfattning

Ingen av dessa raser är något för nybörjare, och för att kunna få en balanserad och välmående hund krävs det att du har mycket tid att ge. Långa promenader, mycket uppmärksamhet och träning, träning, träning. Kan du ge dem det får du en vänlig, lojal och glad kompanjon – men det är alltså inte något du får gratis.

Bor du i stan kan du direkt släppa tanken på en jämtis.

Schäfer vs Jämthund

När du bestämt dig för ras

Okej, så vad händer när du väl har lyckats bestämma dig för en ras? Jo, då är det bara att börja kika runt bland uppfödarna. Lättast är att söka på nätet efter ras och uppfödare nära dig. Vissa uppfödare har lite hårdare krav på sina köpare än andra, det kan exempelvis vara att de vill att ägarna ska ställa ut eller tävla med hundarna. Se till att hitta en uppfödare med krav som passar dig, så att ni kan behålla en god relation över åren. Det brukar vara uppskattat av såväl uppfödare som hundar att låta flocken ses återkommande.

Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om alla de 194 hundraserna som finns i Sverige. Där hittar du också en lista över alla uppfödare som finns i Sverige och goda råd kring hur du förbereder dig för att ta emot din nya familjemedlem.

Nyfiken på vilka hundraser som är mest populära i Sverige? Här hittar du en topplista!

sakerhund.se kan du också läsa om hur många registrerade hundar det finns av de olika raserna.

Det är bra att försäkra din hund! På forsakradinhund.se kan du läsa allt om detta. Där kan du även jämföra alla olika försäkringsbolag.

vår blogg har vi jämfört flera av Sveriges populäraste hundraser - du kan läsa om Golden retriever vs Flatcoated retriever, Golden retriever vs Labrador retriever och Fransk bulldogg vs Staffordshire bullterrier!

Du hittar också info om de 5 sötaste blandraserna, och tips om hur du kommer på det perfekta namnet för din hund.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar