background-shape

Barnvänliga hundraser

・ Hundpassning och husdjur
tag
Finns det något mer hjärtknipande än ett barn som kurat ihop sig intill en lugn hund som ler så där som bara en lycklig hund kan göra? Det, och ystra lekar och komiska upptåg kan bli en del av vardagen i familjer där det finns både barn och hundar. Men det gäller att det är en barnvänlig hund. Vissa raser är olämpliga att ha tillsammans med små barn. I den här guiden kommer vi att tipsa om barnvänliga hundar och gå in på hur man ska tänka innan man tar det stora beslutet att skaffa hund i en barnfamilj.
barn med hunden

Vad är det som gör en hundras barnvänlig?

Innan vi tittar närmare på raser som vi tycker passar väl in i familjer med barn kommer här en lista med egenskaper som en hund ska ha för att kunna klassas som barnvänlig: 

  • Hunden ska klara att inte alltid vara i centrum för all uppmärksamhet.
  • Hunden ska var tillräckligt stor för inte barnet inte ska kunna skada den men inte så stor att den blir farlig för barnet.
  • Hunden ska känna kärlek till hela sin flock och inte vara en utpräglad enmanshund.
  • Hunden ska tåla viss omild behandling.
  • Rasen får inte vara så krävande att dess behov inte kan tillgodoses när det finns små barn i familjen.
  • Hunden bör ha en energinivå och ett aktivitetsbehov som synkar med dess familj.

Hitta hundvakt idag

Det handlar minst lika mycket om individer som om raser

Visst kan man generalisera en hel del utifrån olika hundars rasegenskaper men det gäller att inte stirra sig blind på dessa och att även vara uppmärksam på om en viss individ är en barnvänlig hund. Experterna på Svenska Kennelklubben går så långt som till att säga att det egentligen inte finns några hundraser som är bättre barnhundar än andra. Det är att dra det lite väl långt samtidigt som det är en viktig poäng. Man ska inte låta sig invaggas i falsk trygghet för att en ras anses vara barnvänlig. Ägaren har själv en stor del av ansvaret för att göra en hund barnvänlig. Svenska Kennelklubben har en bra text med svar på många frågor om barn och hundar, om du vill fördjupa dig i hur de ser på saken.

Det är svårt att bedöma hur barnvänlig en hund är om man inte levt med den en tid. Redan en valp kan dock ge en indikation på om den är lugn och trygg och därmed har potential att passa in i en barnfamilj. Vid ett valpköp ska du bilda dig en uppfattning om föräldrahundarna. Om de gillar barn och det finns barn i valparnas närhet är det troligare att de också kommer att vara barnvänliga som vuxna hundar.

De mest barnvänliga hundraserna

golden retriever

Golden retriever och labrador 

Det här är de två populäraste hundraserna i Sverige. Det beror inte minst på att det är många barnfamiljers val att skaffa en “labbe” eller en “golden”. De två raserna har mycket gemensamt. De är snälla, familjekära och anpassningsbara. En labrador är mer intensiv som valp men fungerar utmärkt med barn som vuxen. En golden retriever har egentligen inga svagheter utan är en mycket barnvänlig hund. När det gäller de här raserna så brukar man tala om att det finns tre olika linjer. Antingen så är jaktegenskaperna renodlade eller så är de utställnings- och sällskapshundar. “DP” är en förkortning för dual purpose, alltså dubbla användningsområden. I barnfamilj ska man undvika jaktvarianten men de båda andra fungerar bra.

irländsk setter

Irländsk setter

Den rödhåriga irländska settern är egentligen en fågelhund men den gör sig mycket bra i familjer med barn. Rasen beskrivs ofta som “dumsnäll”. Inte för att den är ointelligent utan för den har stort tålamod, bland annat med barn som bråkar med den. En irländsk setter har också ett mycket gott humör. Tänk dock på att det är en motionskrävande ras som passar bättre i en aktiv familj med villa än i en lägenhet. Här hittar du mer information om irländsk setter.

charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en lagom stor hund som bondar starkt med alla i familjen. Det anses vara en lämplig ras för dig som inte haft hund tidigare då den är både lättlärd och anpassningsbar. Det är egenskaper som gör att den även passar i familjer med barn. Den kräver inte lika mycket motion som större raser. En släkting till Cavalier king charles spaniel med liknande egenskaper är cocker spaniel.

pudel

Pudel

En pudel är en mycket intelligent och anpassningsbar hund som tycker om sin familj. Praktiskt nog finns pudlar i flera olika storlekar, det gör det extra lätt att välja en utifrån hur gamla barnen är och hur stort hem ni bor i. Rasen har också den fördelen som familjehund att den sällan framkallar allergier och inte fäller så mycket hår.

beagle

Beagle

En beagle är en medelstor jakthund känd för sitt jämna temperament och det extremt goda luktsinnet. Beaglen brukar klara lätt omild behandling från ett litet barn och älskar att hitta på upptåg tillsammans med små människor. Räkna med att familjens beagle blir barnens bästa kompis.

mops

Mops

Mops är egentligen en för liten ras för familjer med riktigt små barn. Rasen har dock så många andra goda egenskaper som gör att den passar in i barnfamiljer att den får vara med på den här listan. En mops är lugn, på gränsen till lat, och vänligt inställd till alla i familjen.

Det finns också ett antal raser som har riktigt hög potential för dig som är ute efter en barnvänlig hund med hög svårighetsgrad. Staffordshire bull terrier är ett exempel. Rätt tränad är det en mycket älskvärd hund som gärna tar på sig att vaka över familjens barn. Rottweiler är ett annat exempel. Får den socialisera med barn redan som valp kan det fungera riktigt bra.

barn och hund

Ska man välja en liten eller stor hund?

Små hundar kan vara rädda för barn som har svårt att kontrollera sina rörelser. Det är på goda grunder eftersom det faktiskt är betydligt vanligare att barn gör hunden illa, än tvärtom. En liten hund med hetsigt temperament är dock mer benägen att “bita tillbaka” än en större hund som inte har anledning att uppleva barnet som ett hot. Samtidigt ska man inte välja en alltför stor hund då de, utan att mena något illa, till exempel kan springa omkull ett barn medan de leker. Stora hundar kräver också en hel del styrka för att man ska kunna gå med dem i koppel. Det är alltså idealt med en medelstor hund i en barnfamilj.

Mycket beror på hur gamla barnen är

En riktigt liten hund kan passa i en familj med lite större barn och samma sak gäller stora hundar. När barnet kan ta ansvar och förstå hur det ska bete sig tillsammans med hunden är till exempel en sankt bernhardshund, en av världens största ras, en förträfflig familjehund. Den svenska filmhistoriens mest berömda hund “Båtsman”, från Astrid Lindgrens Saltkråkan, är en sankt bernhardshund.

En hund kan skada ett barn utan att mena det

En rottweiler, schäfer eller annan större hund kan ta på sig att uppfostra ett barn och bita det utan att egentligen vilja skada. Den agerar som den skulle göra med en annan hund. Det är bara det att barns skinn är mjukare och konsekvenserna blir andra än hunden tänkt sig. Stora och tuffa hundar har ett så kraftfullt bett att det kan bli förödande om olyckan är framme. Barn kan lätt råka trampa på en hund eller dra den i svansen. I dessa fall är det viktigt att hunden inte markerar för starkt, även om den känner obehag. Här är det också viktigt att man som vuxen kan sätta gränser direkt om barnet handskas ovarsamt med familjens hund. 

Även om det är viktigt att betona risker vill vi poängtera att det finns fler historier om hundar som räddar barn än om familjehundar som skadar barn. Och här är en underbar berättelse om ett barn som räddar familjens hund!

valp och barn

När ska man köpa hund i en barnfamilj?

Det bästa är nog om det redan finns en hund i familjen när man får barn. Hunden kan komma att uppvisa nya beteenden när den får konkurrens om uppmärksamheten. Men att få en bebis och skaffa valp samtidigt är väldigt krävande. Då är det bättre att vänta med att skaffa hund tills barnet är lite äldre.

Här på vår blogg kan du läsa mer om hundar. Läs om små hundar som passar med barnfamiljer, mellanstora hundar som passar med barnfamiljer, stora hundar som passar med barnfamiljer och mycket mer.

Hitta hundvakt idag