Guide om rasen pomeranian

8/12/2020
||||

En mycket gammal ras

Pomeranian är en ras som kan härledas till hundar som växt upp bland människor i Europa redan på stenåldern. Pomeranian är en variant av tysk spets som är en av de allra äldsta hundtyperna i världen. Man brukar kalla den här typen av hundar för urhundar. Det är en speciell känsla att bekanta sig med en hund som har levt nära människor så länge! Rasen fick dock inte sin nuvarande standard förrän i slutet av 1800-talet. Det var då många av dagens raser började renodlas under översyn från särskilda rasklubbar. Pomeranian har en aktiv sådan klubb i Sverige. Här är en länk till svenska pomeranianklubben där du kan få svar på det mesta som rör den här charmiga lilla rasen.

Rasen har fått sitt namn från den tyska regionen Pommern, man anser att pomeranian har sitt ursprung där.

Korta fakta om pomeranian

  • Alternativa namn: Zwergspitz
  • Typ av hund: Sällskaps- och utställningshund
  • Vanliga hälsoproblem: Dåliga knäleder samt håravfall
  • Mentalitet: Energisk, vänlig och hemkär
  • Storlek: Mankhöjden är ca 21 cm, vikt 1,5–3 kilo
  • Ursprung: Tysk spets

En mycket liten ras

Pomeranian är en av de minsta raserna i världen idag. Den klassificeras som en så kallad “Toy” hund, alltså mindre än en dvärghund. Det är ett faktum som får en hel del konsekvenser när det gäller hur man kan och bör leva med en pomeranian. Vi börjar med att lista några fördelar med att ha en så här liten ras:

  • Det är lättare att tillfredställa en pomeranians behov av motion.
  • En pomeranian behöver inte bo stort utan rasen fungerar utmärkt i en lägenhet i stan.
  • Så här små hundar är billigare att äga, bland annat för att de äter mindre.
  • Det är enkelt att resa med en pomeranian.

Det finns också en del saker som man ska vara extra noga med och akta sig för när det gäller hundar som är så här små:

  • En pomeranian ska inte leka med okända, större hundar eftersom de kan skada den.
  • Ett obetänksamt barn kan göra illa en pomeranian.
  • Var extra uppmärksam under motion och promenader, små hundar är mer benägna att börja frysa och kan bli utmattade om går vilt till.
  • En pomeranian kan bli rädd, arg och aggressiv, men många misstar sig på det då den är så liten och söt. Ta den på allvar!

En pomeranian är en individ med stor personlighet

När du läser fakta om rasen pomeranian, eller vilken ras som helst egentligen, är det viktigt att vara medveten om att hundar är individer. Pomeranian är uppmärksam på sin ägare eller sin familj och dess personlighet utvecklas i hög grad i samspelet mellan hunden och andra människor och djur som finns i hushållet. En pomeranian blir inte glad och kärleksfull automatiskt, även om de är kända för att ha den potentialen. Dess behov måste tillgodoses för att den ska komma till sin rätt och som ägare har du ett stort ansvar för hur en pomeranian blir som individ.

Rent allmänt anses det att pomeranians har en stark och tydlig personlighet. Det här är en hund som tar mycket plats, även bland större hundar. Trots sin litenhet och sitt gulliga utseende är det en djärv hund med integritet som hade passat utmärkt som vakthund, om den bara varit lite större. Om man ska beskriva rasen pomeranian med en mening så är det att det är en liten hund med ett stort självförtroende. Det finns små hundar som tror att de är stora och som har ett väldigt påstridigt beteende. En rastypisk pomeranian ska istället ha en värdig hållning och karisma.

pomeranian med en vit ros

Vad gillar en pomeranian?

Även om det här är en hund som älskar fysisk närhet ska du inte bära omkring den som en ullig accessoar hela dagarna, bara för att du kan. Precis som alla hundar behöver den fysisk aktivitet och inte minst mental stimulans. Spännande pomeranian fakta är att den har ett utmärkt luktsinne och att gömma saker som den får lukta sig till är en enkel men utmärkt lek. Det här är också en hund som kan bli riktigt bra på både lydnad och agility. Hos svenska spets och urhundsklubben kan du hitta mer information om den grupp av hundar som pomeranian ingår i och vilka aktiviteter som passar dem.

Många svenskar som äger en pomeranian är engagerade i hundutställningar och tar med sin “pom” på sådana. Dess storlek och temperament gör den väl lämpad för detta, om det roar ägaren. Utställningar är också ett kul sätt att komma i kontakt med andra som är intresserade av samma ras som du själv.

Pomeranian har ganska lättskött päls

Många raser med lika lång och tät päls som pomeranian kräver en hel del pälsvård. Pomeranian är dock oväntat lättskött i det avseendet. Att borsta den en gång i veckan räcker ganska långt. Kanske två gånger i veckan när hunden fäller sin päls. En sak som gör det enkelt är att hunden är så pass liten att det helt enkelt går fortare att borsta igenom den än när det gäller större hundar. Pälsen bör dock tvättas varannan eller var tredje vecka.

Pomeranian finns i många olika färger

Pomeranian är inte förknippad med en särskild färg eller mönster utan pälsen kan ha olika teckning och färg. Orange och rött är vanligt men det finns många svarta, bruna, vita och spräckliga pomeranians. Även färgen på ögonen varierar.

En glad springande pomeranian

Lever länge men kullarna är små

Som så många andra hundar i det mindre formatet är en typisk pomeranian långlivad. Det förekommer att den blir över 20 år, och att den hinner fylla 15 är inte alls ovanligt. Ett annat kännetecken för pomeranian är att den föder små kullar. En kull består ofta av två eller tre valpar. En konsekvens av det är att det inte är så lönsamt att föda upp pomeranian och många av dem som trots allt gör det är verkliga entusiaster. Vilket egentligen bara är bra för dig som valpköpare.

En pomeranian i en prydlig kostym

Roliga pomeranian fakta

  • Detta var drottning Victoria av Storbritanniens favorithund på 1800-talet. Hon var en internationellt erkänd uppfödare och bidrog till att göra rasen riktigt populär.
  • Wolfgang Amadeus Mozart, en av de främsta kompositörerna genom tiderna, hade en pomeranian som han dedikerade en aria till.
  • Rasen används som terapihund i flera länder och får träffa patienter som behöver muntras upp på olika vårdinrättningar.
  • Poms eller pom poms är vanliga smeknamn på pomeranian.
  • Protestanten Martin Luther hade en pomeranian som hette Belferlein.
  • Bara tre hundar överlevde när Titanic sjönk, två av dem var poms.
  • I USA är pomeranian en av de 20 populäraste hundraserna.
  • Många samtida kändisar, som Gwen Stefani och Paris Hilton, har pomeranian.
  • Världens förmodligen mest kända hund, Facebook-fenomenet Boo som har flera miljoner följare, är en pomeranian.
  • I Sverige registreras omkring 100 nya hundar av den här rasen varje år.

Sammanfattning

En pomeranian är en av de minsta hundraserna men dess personlighet är påtaglig. Den är hemkär, lättlärd och karismatisk. Pomeranian är en tysk spets och hör därmed till en grupp hundar som fanns bland människor redan på stenåldern. Idag älskar många pomeranians för att de är förhållandevis lättskötta och har ett utseende man bara faller pladask för.

Här i vår blogg kan du läsa mer om hundar. Om du vill läsa annat än pomeranian fakta finns även att läsa om raserna Australian shepherd, Weimaraner, Schäfer eller andra roliga artiklar som hur hundar visar kärlek, söta blandraser, världens största hund och mycket mer!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar