background-shape

Här är världens största hund – & några till

Världens största hund

Freddy – världens största hund 

Vad är det som har en höjd på 1,035 meter och vikt på 90 kilo? Helt rätt – världens just nu största levande hund. Han heter Freddy och är en Grand danois som bor i Essex i England. När han står på två ben mäter han inte mindre än 230 cm från tass till huvud. En ganska så imponerande storlek va? Nog för att hundrasen Grand danois är en stor ras i sig, men Freddy får till och med sina rasvänner att framstå som små, vilket ju kanske förstås inte är så konstigt med tanke på att han, tack vare sin storlek, är med i Guiness rekordbok.

Hitta hundvakt idag

Freddy - världens största hund
Freddy och hans matte Claire. Bilden kommer från newsner.com

Hur mycket hundfoder äter då världens största hund? Jo, en hel del, säger hans matte Claire. Närmare bestämt JÄTTE-mycket. Matnotan hamnar på hela 160 000 kronor om året! Freddy älskar kyckling och jordnötssmör, men han har också ett lite annorlunda favoritsnack – soffor. Jo, det är sant! Han har tydligen tuggat i sig ett par soffor i sina dar. Men det förstås, inte klarar man sig på kyckling och jordnötssmör när man är så pass stor?

Mer om Freddy kan du läsa på Newsner, och på TV4 kan du se ett klipp om honom.

Leonberger - världens största hund
Bilden kommer från rd.com

Världens största hund – 10 i topp

Här är en lista över några av världens största hundar. Lite längre ned kan du läsa mer om alla rasers storlek och egenskaper, och tips och råd för dig som går i tankarna att skaffa en hund modell större.

 • Grand danois
 • Sankt bernardshund
 • Mastiff
 • Leonberger
 • Skotsk hjorthund
 • Newfoundlandshund
 • Mastino napoletano
 • Berner sennenhund
 • Pyrenéerhund
 • Dogue de bordeaux
Grand danois - världens största hund
Bilden kommer från point.pet

Grand danois 

Det här är en ras som är vida känd för sin storlek, och som ju också alltså är utsedd till världens största hund. De blir mellan 74-90 cm höga och väger 45-90 kilo. En Gand danois är en riktigt kärleksfull kompis som knyter starka band med sin familj och varnar när främlingar kommer. Med tanke på rasens storlek är det extra viktigt att den får social träning i tidig ålder, och mycket fysisk aktivitet (minst ett par timmar varje dag). Passar utmärkt för den aktiva familjen.

Sankt bernardshund
Bilden kommer från zooplus.dk

Sankt bernardshund

Här har du en riktig nallebjörn! Det här lurviga kraftpaketet känner många igen som Tjorvens hund Båtsman i Vi på Saltkråkan, och precis som Båtsman så är det här en väldigt vänlig och lugn hund. De blir mellan 70-75 cm höga och väger 68-91 kg. En Sankt bernadshund är lojal, harmonisk och älskar familjelivet. Den trivs bra med andra djur och skäller sällan. En perfekt familjehund!

Mastiff - världens största hund
Bilden kommer från vetstreet.com

Mastiff

Den här muskelknutten användes som krigshund redan under romartiden, och har länge använts i tjur- och björnhetsning. Det här är en pratglad, snäll och beskyddande hund som blir tajt med sin familj. På grund av sin storlek har den dock inte alltid så bra kontroll över sina rörelser, och den passar därför i familjer med lite större barn. En Mastiff behöver röra på sig, men kan också vara ganska lat och säger aldrig nej till en tupplur. De blir mellan 72-80 cm höga och kan väga upp till 80 kg.

Leonberger
Bilden kommer från slbk.se

Leonberger 

Det här är en relativt sällsynt hund, men har på senaste börjat öka både i antal och popularitet. Anledningen till att det inte finns så många av dem är för att de dog ut under andra världskriget då man helt enkelt inte hade råd att mata dem. Tråkigt, för detta är verkligen en riktigt fin och snäll hund. Den är lättlärd, lekfull och trivs bra med både barn och andra djur. En Leonberger har simhud mellan tårna och älskar vatten. Storleken varierar mellan 65-80 cm och vikten mellan 30-50 kg.

Skotsk hjorthund
Bilden kommer från SKK.se

Skotsk hjorthund 

Den här atleten beskrivs ofta som en raggig Greyhound, vilket man ju verkligen kan förstå. Den rör sig väldigt graciöst, det är som att den trippar fram. Den har så lätta steg. En Skotsk hjorthund blir mellan 71-76 cm hög och väger mellan 36-46 kg. De kan ofta ha en ganska så stark jaktinstinkt och behöver träning om de ska bo tillsammans med andra djur. Den vill springa lös och röra ordentligt på sina ben ett par timmar om dagen.

Newfoundlandshund
Bilden kommer från SKK.se

Newfoundlandshund

Det här är en vänlig bjässe och dess egenskaper påminner mycket om Sankt bernadshundens. Detta är en snäll, lugn och harmonisk kompis som kommer överens med allt och alla, utan problem. Den är väldigt social, full av energi och älskar vatten. Dessutom har den en medfödd instinkt att rädda liv, så med en sådan här som följeslagare är du i trygga händer. En vuxen Newfoundlandshund är 66-71 cm hög och väger 50-69 kg.

Mastino napoletano
Bilden kommer från amicidicasa.it

Mastino napoletano

Den här gullisen är en riktig vakthund och är därför av naturen lite försiktig och behöver en hel del träning för att lära sig att slappna av. En Mastino napoletano passar därför bättre för personer med tidigare erfarenhet av att ha hund. Får den rätt träning har du en balanserad, snäll och väldigt lojal kompis som kommer att skydda dig till varje pris. Den här rasen kräver en del vitaminer och mineraler för att den ska må bra, och kommer med en liten varningslapp – ”dyr i drift”. Storleken varierar mellan 65-75 cm och vikten 50-70 kg.

Bernen sennenhund - världens största hund
Bilden kommer från bernervillan.wordpress.com

Berner sennenhund 

Den här vackra, silkeslena rasen är känd för att vara alpernas snygging. Tack vare sitt stora tålamod, ömhet och barnvänlighet är detta en svårslagen familjehund. Den säger till om någon främling närmar sig, lite sådär lagom högt, och lugnar lika snabbt ner sig igen. En Berner sennenhund är stor och stark. Storleken varierar mellan 58-70 cm och vikten mellan 40-44 kg.

Pyrenéerhund
Bilden kommer från omlet.se

Pyrenéerhund

Den här isbjörnens minimi-höjd är 65 respektive 70 cm, och vikten 40-50 kg, så den är kort sagt inte att leka med. En Pyrenéerhund kan lätt bli väldigt beskyddande, så pass att den blir aggressiv mot andra hundar och människor, och rasen passar därför bäst för de som redan har god hundvana. Får den rätt träning och förutsättningar är detta en väldigt snäll och lojal ras som passar utmärkt som sällskapshund.

Dogue de bordeaux
Bilden kommer från augintinis.patarimupasaulis.lt

Dogue de bordeaux

Den här cognacsfärgade skönheten kommer, precis som namnet antyder från Frankrike, och är en välvillig ras som vill att alla ska ha det bra. Den utvecklar ofta en väldigt nära koppling till sin familj, som den också noga skyddar mot fiender. En Dogue de bordeaux kräver en hel del träning för att bli skötsam och fungera ihop med andra djur och människor. Men får den rätt förutsättningar är detta en välbalanserad sällskapshund. Storleken varierar mellan 58-68 cm och den väger från 45 kg.

Sugen på en stor hund? Det här ska du tänka på!

Visst blir man lite sugen på att ha en stor, lurvig kompis som man kan mysa med och som kan skydda en från allt det onda i världen? Men med sin storlek kommer också en hel del ansvar, och för att lyckas hålla ordning på en bjässe krävs, ja, just det: träning. Träning, träning, träning. Det är egentligen det enda tipset. Ska du ha en stor hund, och ha kontroll över den, behöver ni träna. Viktigt är att börja i tidig ålder och hålla kvar vid det.

Världens största hund
Bilden kommer från boredpanda.com

Extra viktiga saker att träna

 • Social träning – vänj hunden vid olika sociala situationer såsom möten med andra hundar, djur och människor.
 • Lydnad – se till så att hunden lär sig att komma på inkallning, och lyssna på kommandon.
 • Koppelträning – lär hunden att från tidig ålder gå i koppel ordentligt, utan att dra.
 • Miljöträning – träna hunden så att den vänjer sig vid exempelvis trafik, åka kollektivt och gå på restaurang.

Ju tidigare du börjar träna din hund, desto lättare blir det. Ett smart tips är att gå en valpkurs, allra helst när hunden är 3-4 månader, då är den i en period då den lätt kan ta till sig och lära sig nya saker.

Alla hundar, oavsett storlek behöver träning, såklart. Men visst känns det väl lite extra viktigt att världens största hund inte håller på att dra och rycka i kopplet och skäller på allt som rör sig?

hund24 kan du läsa mer om världens största hundraser, och på Purina och Svenska Kennelklubben hittar du mer information om alla världens hundar.

Om du är sugen på ett tillskott till familjen i form av en stor hund så kan det vara en bra idé att gå hundvakt först. Då kan du bilda en uppfattning om hur det är att vara ägare till en stor hund!

Hitta hundvakt idag

På vår blogg hittar du massa bra information om allt som har med hundar att göra. Du kan läsa mer om små och stora hundar som passar barnfamiljen, och hur hundar visar kärlek. Du hittar också de 5 sötaste blandraserna, och tips på hur du kommer på det perfekta namnet till din fyrbenta bästis.

tag
Hundar kommer i många olika färger, former och storlekar. Vissa är små, vissa är stora. Och vissa är jättestora. Här kan du läsa allt om världens största hund, och de 10 största hundraserna i världen.