background-shape

Små hundraser som passar barnfamiljen

Små hundraser

Att få växa upp med en hund är många barns stora dröm. Och det förstår man ju! Tänk att alltid få ha en bästis nära som vill gosa och hitta på bus, när syskon eller föräldrar inte är sugna. Och förutom sällskap, kan det också vara bra för barnets utveckling. Enligt Rover finns det forskning som visar att barn som växer upp med husdjur utvecklar empati och omtanke, samt lär sig att dela med sig och att ta ansvar. Bebisar som växer upp med hundar löper dessutom mindre risk för att utveckla allergier. Bara en sån sak!

Hitta hundvakt idag

Men att skaffa en hund bestämmer man sig inte för hux flux. Husdjuret som är känt för att kallas “människans bästa vän” kräver mycket tid, intresse och energi. På Svenska Kennelklubben kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på innan du utökar familjen. Men det viktigaste att veta (och som du säkert redan har koll på) är det är du som förälder eller vårdnadshavare som tar beslutet och bär yttersta ansvaret för hunden. Så tänk igenom köpet – innan det är försent 🙂 

Låt oss nu spana in fem små hundraser som är perfekta för barnfamiljer!

Små hundraser
Moderna djurförsäkringar

Dvärgpudel – hunden med den kramgoa pälsen

Ordet “pudel” för ofta tankarna till ståtliga utställningshundar i välklippta (och lite galna?) frisyrer. Men! De är så mycket mer än så. Sociala experter, familje-älskare och aktivitetsnördar är bara några ord som beskriver hunden som hör till kategorin små hundraser. Dvärgpudeln älskar att röra på sig och att använda hjärnan – så om du eller ditt barn tycker det är kul med hundsport eller agility är det en perfect match. 

Mycket hår kräver skötsel

Som du kanske förstår, kräver dvärgpudelns päls en hel del skötsel. Att låta en professionell hundfrisör klippa din hund var sjätte vecka brukar vara en bra strategi. Alternativt att du lär dig själv. Och glöm inte att kamma och borsta den då och då. 

Rolig fakta: dvärgpudeln är den näst minsta rasen i pudel-familjen och har funnits i mer än 500 år. 

Källor: Svenska Kennelklubben och Purina

Små hundraser
Moderna djurförsäkringar

Tax – snäll hund med ett balanserat temperament

Taxarna är kanske inte kända för att vara de mest öppna och lekfulla hundarna. Men detta behöver inte vara negativt när det kommer till barnfamiljer. I sin natur är taxen nämligen lojal och vänlig med ett jämnt temperament. Så inga överraskningar här! Det stabila temperamentet, ihop med deras självsäkerhet, mod och energi gör dem till uppskattade sällskapshundar – perfekta att ha kring barn. 

Har du trappor hemma? Då finns det bättre alternativ

På grund av sin långa rygg, drabbas taxar oftare av diskbråck och andra ryggproblem jämfört med andra små hundraser. Så ett hem med många trappsteg är inte det bästa. Men annars håller sig taxar förhållandevis friska och lever mycket länge. 

Finns i tre olika storlekar

Rasen förekommer i tre olika storlekar och i tre olika hårlag. Om du vill minimera skötseln så ska du välja en korthårig tax. Viktigt att veta är också att taxar gärna skäller, ganska ofta och mycket. Så om det finns någon i familjen som har svårt föra höga och plötsliga ljud, kan det vara värt att kolla in andra raser. 

Rolig fakta: taxen avlades fram i Tyskland för flera hundra år sen för att jaga grävling. Tack vare dess korta och starka ben kunde den enkelt gräva fram byten och ta sig fram i hålor. 

Källor: Svenska Kennelklubben och Hill’s

Små hundraser
Bild: Svensk veterinärtidning

Fransk bulldog – liten hund med stor personlighet

Fransk bulldogg eller “fralla” som den ofta kallas av sina ägare, är som gjord för barnfamiljer. Den beskrivs ofta som trevlig, humoristisk och aktiv – och inte sällan får den en stor personlighet. Stora nackdelen med frallor gäller deras hälsa. Rasen drabbas ofta av allergier och hudbesvär eller problem med skelett och leder. Så se till att ha en bra försäkring till ditt djur.

Föredrar du och barnen soffan framför långa skogspromenader?

Då är en fransk bulldog inte ett så dumt val. Till skillnad från andra raser klarar sig en fralla på ganska lite motion. En timma om dagen brukar räcka. Och det korta håret kräver minimal skötsel. Om du borstar din hund en gång per vecka är det toppen. 

Rolig fakta: visste du att den franska bulldoggen avlades fram av entusiastiska uppfödare i Paris i slutet på 1800-talet? Precis så var det. Och det tog inte långt tid innan den blev populär hos överklassen och i konstnärliga kretsar tack vare sitt speciella utseende och sin karaktär. 

Mer information om husdjuret som tillhör gruppen små hundraser hittar du här.

Källor: Svenska Kennelklubben, Purina och Moderna Djurförsäkringar

Små hundraser
Bild: Zooplus

Beagle – perfekt hund för den aktiva familjen 

Beaglen är liksom taxen ursprungligen uppfödd för att hålla på med jakt. Så mycket motion och lek med barn passar denna hundtypen bra. Förutom aktiv är beaglen en öppen, vänlig och intelligent hund med ett stabilt temperament.  

En beagle är en medelstor hund med en mankhöjd mellan 33-40 cm. Dess korta glansiga päls är väldigt lättskött, och behöver sällan kammas. Men viktigt att tänka på är att trots sitt gulliga och gosiga utseende – med hängande öron och runda ögon – behöver en beagle en bestämd ägare. Om man inte visar vem som bestämmer från början, kan man få det kämpigt senare, med en hund som inte lyssnar och vill göra allt för att nå sina egna mål. 

Rolig fakta: enligt försäkringsbolagens statistik är det en av de friskaste raserna som finns. 

Källor: Svenska Kennelklubben och Zooplus

Små hundraser
Bild: Vi i villa

Yorkshireterrier – kanske piggast av alla små hundraser?

En av de mest älskade husdjuren i världen – så beskrivs yorkshireterriern av tidningen Vi i Villa. Trots sin ringa storlek (maxvikten är angiven till 3,2 kg) så är det ett riktigt energiknippe vi pratar om! Yorkshire terrier älskar att leka, hoppa och springa – helst hela dagarna. Nyfikenheten är stor och om den får, följer den gärna med på alla äventyr med familjen. Men precis som alla andra hundar behöver den uppfostras för att må bra. 

Omvårdnad och hälsa

Den långa pälsen måste borstas varannan dag. Om man inte klipper den kortare det vill säga. Vanligtvis blir yorkshireterriern ganska gammal, 12-15 år är inte ovanligt. Och om det är något man ska hålla extra koll på så är det tänderna. Det är inte ovanligt att valpar inte tappar alla mjölktänder – och dessa måste dras ut av veterinär. Vidare får de ofta problem med tandsten så var lite extra noggrann när du sköter hundens munhygien. 

Yorskshireterriern + små barn?

Eftersom yorkshireterriern är så nätt (speciellt som valp) kan den råka illa ut bland små barn. Det är ofta lockande för barn att plocka upp och bära runt det lilla husdjuret, men om den sprattlar till, kan den lätt falla till golvet. Och det behöver inte vara särskilt högt för att hunden ska få allvarliga skador. 

Kul fakta: yorkshireterriern kallas ofta för gulliga “yorkie”

Hitta hundvakt idag

Sugen på att läsa mer om små hundraser? Kika in på vår blogg! Där kan du till exempel hitta en jämförelse mellan Fransk bulldog och Staffordshire bullterrier.

tag
Är du sugen på att skaffa en till familjemedlem? Att satsa på en liten hund är perfekt om du har barn! Den kräver inte lika mycket motion som en stor hund och är lättare för barn att hantera. Vi har listat fem populära vovvar bland små hundraser.