background-shape

Vad behöver jag till min hund?

Hur ska man orientera sig bland koppel, leksaker, burar och hundtäcken?

Utbudet av hundsaker är gigantiskt. Det är inte så konstigt med tanke på att det finns omkring en miljon registrerade hundar i landet. I den här guiden tittar på vi vilka hundsaker de flesta faktiskt behöver samt vilka som kan vara bra att ha men som du inte behöver köpa det första du gör. Vi kommer också att ge exempel på hundutrustning som du definitivt klarar dig utan.

Hitta hundvakt idag

Hundsaker du alltid bör ha

Här listar vi hundsaker som kan sägas utgöra någon form av baspaket och som i princip alla hundägare har användning av. De här sakerna bör du ha köpt redan innan en hund intar hemmet.

Halsband eller sele och koppel

En hund behöver antingen ett halsband eller en sele. En idé kan vara att börja med ett halsband när du vänjer hunden vid att gå i koppel och att gå över till sele när hunden har växt klart. Många köper på sig massor av halsband. Ett alternativ är att istället välja ett av lite högre kvalitet som håller i många år. 

Matskål

Visst kan man använda i princip vilken behållare som helst med lagom höga kanter. En bra matskål gör dock så stor skillnad i vardagen och kostar så lite att du inte bör prioritera bort den. Helst ska den ha lite tyngd och en botten som gör att den inte glider på underlaget.

Leksaker som är hundens egna

Framförallt med en valp handlar mycket om att tala om för hunden vad den INTE får leka med, tugga på och springa runt med i munnen. Den behöver saker som den vet att den får göra vad den vill med och känna att livet inte enbart handlar om begränsningar. Där spelar hundleksaker en viktig roll. För din egen skull kan det vara bättre att satsa på några få och sedan byta ut dem när de gått sönder eller blivit äckliga. Köper du massor av olika leksaker blir hemmet stökigare. En hund behöver heller inte lika mycket variation när det gäller leksaker som ett barn. 

Vi rekommenderar särskilt så kallade aktivitetsleksaker med vilka hunden får träna sin uppfinningsförmåga. Till exempel bollar i vilka du kan gömma godis som är möjligt att få ut om hunden gör rätt, eller har tur efter idoga försök. En fördel med aktivitetsleksaker är att hunden får stimulans även när du själv inte hinner ge det. Här är en butik som har ett bra utbud av smarta hundleksaker.

Hundschampo

Ett hundschampo har ett annat pH-värde än schampo för människor och det är därför inte helt lämpligt att använda ditt eget schampo på djuret.

En bra borste

Nästan alla hundar fäller hår och med en borste som är anpassad utifrån vad hunden har för päls slipper du få hår överallt samtidigt som det är bra för hundens hud.

Hundleksaker
Bild: Zoo.se

Hundförsäkring

En försäkring är inte en sak, men den är så pass viktigt att vi tar varje tillfälle att påpeka det. En hundförsäkring är en väldigt stor trygghet då den innebär att du inte behöver fundera på om du har råd att ge din hund den vård den behöver.

Hitta hundvakt idag

Här hittar du fler tips på hundutrustning du behöver under den först tiden med en valp.

Hundutrustning som kan vara bra att ha

Det mesta du kan köpa till en hund är saker som är bra att ha i vissa situationer, men inte nödvändiga i hundens vardag. Dem kan du köpa om ett behov uppstår eller om du vill prova ifall det funkar för just din hund.

Hundsäng 

Det kan tyckas självklart att en hund ska ha en mjuk plats att sova på som är dess egen. Faktum är dock att många hundar bestämmer själva var de ska sova och kanske föredrar en gammal matta eller soffan framför sängen du köpt. En hund kan också ha svårt att avgöra om en dyr säng är en sovplats eller en tuggleksak. Många har spenderat stora pengar på hundsängar som fått slängas efter en vecka. Vill man ställa i ordning en särskild plats så kan det göras utan att du köper en dyr säng. En lagom stor kudde fungera lika bra. Om du ändå väljer att köpa en hundsäng, vilket många gör, är det viktigt att den är lätt att rengöra.

Kläder 

Om en hund är framavlad för ett varmare klimat än det du bor i eller om det är exceptionellt kallt en dag kan varma kläder göra nytta. Men det ska då vara funktionsplagg som gör sitt jobb snarare än en fräck outfit som kanske mest är i vägen för hunden. 

En hund bryr sig inte ett dugg om hur ett plagg eller ett koppel ser ut, däremot kanske du vill välja hundsaker som signalerar något om vem du är och som är ett uttryck för din personliga stil. Om du funderar på att skaffa hund och ser just detta som en viktig del av det här med att ha ett djur är det bättre om du arbetar på dina egna outfits. Här är en bra artikel för dig som funderar på om du är redo att skaffa hund.

Vitaminer och kosttillskott

Visst finns det en massa ämnen som din hund behöver men kanske inte får i sig i tillräcklig mängd genom sin mat. För att veta om det verkligen är så behöver du dock oftast konsultera en veterinär som kan ta ställning utifrån vad det är för ras, hur din hund mår och vad du ger den för foder. Generellt finns det en övertro på vitaminer och kosttillskott för hundar.

Bur

En bur som inte är större än att du kan bära den när hunden är inne i den och gallergrinden är stängd är mycket användbar. Med en sådan är det enklare att resa med hunden. Särskilt om den överensstämmer med flygbolagens krav. Den kan även komma till användning om din hund är skadad eller påverkad av något efter ett veterinärbesök. 

Hängmatta

Hängmattor för husdjur har blivit populära de senaste åren. Här gäller det att testa först. Vissa hundar fattar inte alls poängen med dem. Andra gillar dem skarpt. En hängmatta som hunden sover i har den fördelen att den är lättare att ta med på resan än en hundsäng.

Solglasögon

En typ av produkt som blir allt vanligare är särskilda solglasögon för hundar. Vi människor behöver ju skydda våra ögon mot UV-ljus om vi vistas mycket ute i bländande solsken, men hur är det med hundar? Samma sak gäller för dem som för oss. Solglasögon kan skydda mot snöblindhet en strålande vacker vinterdag eller under en skön dag på stranden. Hundar kan dessutom drabbas av sjukdomar som gör att deras ögon kan behöva skyddas. Men du ska absolut inte skaffa solglasögon till hunden som en cool accessoar, eftersom de kan försämra hundens syn och var irriterande, hur coolt det än ser ut.

Hundsaker du lugnt kan hoppa över

Hundvagn

I vissa länder är det vanligt att hundägare kör runt med sin hund i en liten vagn, som om de vore bebisar. Anledningen kan vara att man inte vill att hunden ska bli smutsig eller att det känns bra för ägaren helt enkelt. De flesta hundar får inte tillräckligt med motion och att köra dem i en vagn istället för att låta dem gå riskerar att skapa fler problem än det löser. Det är också större risk för olyckor än om man bär sin hund nära kroppen om det är en mycket liten hund som verkligen inte orkar gå lika mycket som sin husse. 

Det finns även annan hundutrustning som ger intryck av att vara utformad för en mänsklig bebis snarare än en hund. Vi har till exempel sett “barnstolar” med integrerade matskålar. Här är det inte hundens ergonomi man tänkt på utan man har bara velat att det ska se gulligt ut. Det är respektlöst mot hunden.

Billiga “treats”

Att köpa en näve hundgodis i lågprisbutiken när man ändå handlar torrfoder kan väl inte skada? Det beror på vad du gör med det och vilken kvalitet det har. Vad hundgodis får innehålla är inte lika reglerat som när det gäller livsmedel för människor. Om det är billigt “no name”-godis innehåller det troligen majssirap, färgämnen och en lång rad konserveringsmedel. Ren skit helt enkelt.

Hundhandduk

Vilken gammal handduk som helst går precis lika bra som en du köper för ett högre pris i djurbutiken.

Särskilda julleksaker

Hundleksaker med jultema är onödigt krimskrams som man i så fall köper för sin egen skull. Vilket för all del är helt okej förstås om man gillar julen väldigt mycket!

Var ska man köpa sina hundsaker?

Hundutrustning kan du ofta köpa riktigt billigt online. Det finns dock fördelar med att ha en personlig kontakt med personalen i en fysisk butik. Så småningom lär de känna både dig och din hund och kan ge bättre service i och med det. Ett annat intressant alternativ är att köpa hundsaker i samband med en mässa. Där kan du få bra svar på dina frågor och kolla in de absolut senaste produkterna. Här är en artikel om vad du kan vänta dig av en hundmässa i fråga om till exempel vad för typ av saker du kan köpa som besökare.

Hitta hundvakt idag

På vår blogg hittar du massa bra information om allt som har med hundar att göra. Du kan läsa mer om små och stora hundar som passar barnfamiljen, och hur hundar visar kärlek. Du hittar också de 5 sötaste blandraserna, och tips på hur du kommer på det perfekta namnet till din fyrbenta bästis.

tag
Att skaffa hund är ett stort beslut och du bör ha förberett dig lite innan hunden kommer till sitt nya hem. Först och främst behöver du tid att ta emot den så att hunden slipper vara ensam mer än absolut nödvändigt den första tiden. Du behöver också en del hundutrustning för att förenkla vardagen och för att kunna tillfredsställa hundens behov på ett bra sätt.