Vad får hundar inte äta

22/9/2022
Hundar är lite olika från oss människor så det är bra att ha koll på vad hundar inte får äta|Det finns en ganska stor variation av saker hunder inte kan äta som vi människor kan!

Det finns många saker som hundar kan plocka upp och äta eller tugga på som inte alls är bra för hunden, utan istället giftigt. En del livsmedel eller ämnen ger tillfälliga nedsättningar i hälsan hos hunden som går över, medans andra livsmedel, växter, kemikalier och ämnen kan ge allvarliga sjukdomar med dödlig utgång. Som hundägare eller hundvakt är det viktigt att du känner till vad hundar inte får äta, det som är farligt och vad du kan göra för att förhindra att hunden får i sig giftiga ämnen.

Växter och livsmedel som är giftiga för hundar

Har du blomkrukor i dina fönster eller vackra buskar och fruktträd i din trädgård, så bör du vara medveten om vilka som är direkt skadliga för din hund. Speciellt valpar vill gärna provsmaka och tugga på allt, men även vuxna och äldre hundar kan få för sig att plötsligt tugga på något som ser spännande ut. Det är inte alltid som smaken på växten röjer hur giftig den är för hunden. Växter är ett typexempel på vad hundar inte får äta.

Giftigt inomhus för hundar     

Till julen kanske du har Amaryllis i fönstret eller så har du krukväxter som innehåller giftiga ämnen för din hund som Benjaminfikus eller en Yuccapalm. Det finns en mängd växter, grönsaker, kemikalier och andra ämnen som kan skada din hund inomhus. Ja som hundägare bör du vara lika förberedd och minst lika uppmärksam, om inte mer, på vad du har framme hemma, som om du hade en bebis som kryper eller går omkring och undersöker hemmet. Detta eftersom listan på saker barn inte får äta är kortare än vad hundar inte får äta.

I köket och kring matbordet serveras en hel del grönsaker och mat som inte alls passar hundens mage lika bra som våra magar.

Om vi börjar med enkla grönsaker så finns det vissa som sticker ut.

Vad får hundar inte äta? En hel del verkar det som!

Vad för växter får hundar inte äta?

Lök

All lök, vitlök och lökpulver är giftigt för hunden, även i mindre doser. Ämnet Propyl Disulfid bryter ner röda blodkroppar och kan leda till blodbrist hos din hund. Symptomen är kräkningar, diarré, kraftig salivavsöndring och magont. Slemhinnorna blir ljusare. Tillståndet kan i värsta fall leda till döden.

Rå Broccoli

Hunden kan inte som vi äta rå broccoli utan den måste vara kokt för att hunden skall kunna smälta den. Rå Broccoli kan påverka funktionen av sköldkörteln hos hunden.

Majskolv

Majskornen går bra att äta men själva kolven är inte bra att tugga på eftersom den kan fastna i halsen och fibrerna är svåra att bryta ner.

Potatis

Potatis kan innehålla Solanin som kan ge stopp i tarm, kräkningar, diarré, yrsel och kan leda till kramper. Detta gäller även människor, så ge inte heller din hund potatisar som blivit gröna.

Avokado

I skalet och kärnan på Avokadon finns Persin ett ämne som kan ge diarré, kräkningar, trötthet och kramper hos hunden, i värsta fall kan hunden kollapsa och dö.

Även vissa kötträtter och en hel del andra livsmedel som du har hemma, kan vara farligt för din hund.

Vad för andra livsmedel får hundar inte äta?

Bacon

Bacon och fläsk innehåller mycket fett och salt som kan leda till pankreatit - problem med bukspottkörteln. För mycket Natriumkarbonat - salt påverkar muskler och kan leda till hjärtsvikt.

Kyckling

Kyckling kan innehålla en stor mängd bakterier och när du tillreder kycklingen så är du troligtvis van att vara försiktig och ha högsta hygien vad gäller redskap och händer. Hundar är lika känsliga för salmonella, E-coli och antibiotikaresistens som vi människor. Har du plockat ut tillagade köttbitar ur kycklingen så kan hunden äta, men ge inte rester med kycklingben eftersom de är vassa och kan sticka hål i hals och tarmar på hunden.

Kryddor och salt

För mycket salt är inte bra för muskler och hjärtat. Kryddor som Saffran, Chili och Kanel är giftiga för hunden.

Xylitol

Xylitol är ett sötningsmedel som många använder istället för socker. För hundar kan Xylitol öka insulinutsöndringen och kan ledan till blodtrycksfall med leverskador som följd. Symptomen är diarré, kräkningar, trötthet och vinglighet.

Laktos

Laktos finns i alla mjölkprodukter och i liten mängd behöver det inte vara skadligt men om din hund satt i sig mycket grädde, så visar hunden sin laktosintolerant genom att kräkas eller få diarré.

Jäst och deg

Jäst består av jästsvamp och äter din hund tappad deg från kanelbullebaket, så jäser degen och hunden kan både bli berusad, illamående och få ont i magen.

Utanför köket och matsalen så kan vi sitta i soffan och njuta av diverse godsaker som är direkt livsfarliga för vår hund.

Innan man matar sin hund med icke-hund mat är det bra att veta vad hundar inte får äta

Choklad och Kakao

Är livsfarligt för hunden, som inte tål ämnet Teobromin. Symptomen är att hunden först blir hyperaktiv och törstig sen tappar hunden balansen och får hjärtklappning. Det är mängden av chokladen som avgör hur allvarligt det påverkar hunden. Stora mängder kan döda hunden.

Kaffe

Om hunden fått i sig kaffe blir den hyperaktiv och får senare darrningar och hjärtklappning.

Vindruvor och russin

Vindruvor kan ge njurskador och njursvikt hos din hund. Symtom är kräkningar och diarré.

Nötter och Macadamianötter

Jordnötter och andra nötter är inte hälsosamma för hundar, förutom att dom kan fastna i halsen så innehåller dom mögelsvamp som kan förgifta hunden. Macadamianötter är värst. Symtomen är kräkningar och svaghet i bakbenen. Förgiftningen kan leda till döden.

Alkohol

Alkohol är inte nyttigt för din hund, den blir berusad och illamående.

Grönmögelost

Finostarna med mögel innehåller Roquefortin ett ämne som ger hunden kräkningar, diarré, skakningar och kan leda till krampanfall.

Förutom livsmedel så kan hunden få i sig farliga substanser som vi oftast har inlåsta i medicinskåp, städskåp och garage. Se till att hunden slipper exponeras för gift.

Medicin

Precis som vi inte skall stoppa i oss för mycket mediciner eller ta mediciner som inte är utskrivna för oss - så gäller detta såklart för hunden också.

Glykol

I spolarvätska finns glykol som smakar sött. Små mängder kan förgifta din hund. Glykolen bildar kristaller i njurarna och leder till njursvikt. Symtom är att hunden är törstig, kissar mycket och blir vinglig.

Råttgift och andra Kemikalier

Råttgift innehåller blodförtunnande medel som ger inre blödningar eftersom blodet inte koagulerar. Som hundägare bör du ha alla kemikalier inlåsta och inte sprida ut kemikalier i trädgården.

Det finns en ganska stor variation av saker hunder inte kan äta som vi människor kan!

Giftigt utomhus för hundar

Ja hemmet är en farlig plats för hunden om man inte är medveten om vilka faror som finns och ser till att andra familjemedlemmar och hundvakten också vet. Om alla är medvetna så slarvar man vare sig med grönsaksavfall, bulldegen eller godiset. Man låser in läkemedel och spolarvätskan. Men ute kan väl hunden vara säker och springa fritt? Nej tyvärr, ute finns lika många faror som inne. Den lilla valpen måste fostras att inte röra vissa saker och hundvakten och familjen skall ha kunskap om farorna som som finns.

Körsbär, Aprikos och plommonkärnor

Kärnorna innehåller Cyanid som är ett livsfarligt gift. Låt inte hunden mumsa i sig frukten och svälja kärnorna.

Rabarber

Rabarber innehåller oxalsyra som påverkar hundens bildande av röda blodkroppar. Symptomen är kräkningar och diarré, njuren kan påverkas om hunden ätit rabarber.

Ekollon

Innehåller tanniner som ger feber, trötthet och förstoppning hos hunden - sedan svart avföring. Om hunden ätit ekollon kan det leda till leverskador och att hunden dör.

Kastanjer

Hästkastanjen som är vanligast i Sverige är giftig för människor och djur.

Blomlökar

Lök är alltid giftigt för hund så även blomlökar.

Alger

När algblomningen sker i sjöar skall man inte låta hunden varken dricka eller bada. Algtoxiner framkallar kräkningar och diarré och förgiftningen kan leda till skador på lever och njurar och i förlängningen död.

Svamp

Giftiga svampar är lika giftiga för hunden som för dig.

Farliga saker för hundar 

När man läst ovanstående lista över växter, livsmedel, ämnen och kemikalier som kan kan skada din hund, så blir man lätt förskräckt. Djurbett från ormar, katter eller andra hundar kan också vara farliga och stick från getingar eller en slick på en padda kan också göra att din hund får en allergisk reaktion. 

Många av farorna kan undvikas med sunt förnuft. Hemmet kan göras hundsäkert och du kan lära upp familjemedlemmar och din hundvakt om faror i trafik, trädgård och natur.

Ring när hunden visar symtom

Viktigt att komma ihåg är att du kan ringa Giftinformationscentralen när du vet vad din hund fått i sig och du skall alltid kontakta veterinär och prata med dom om din hund blir akut sjuk med synliga symptom, eller om du vet att din hund fått i sig något olämpligt.

Här kan du läsa mer om hundpassning och hur länge en hund kan vara ensam

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar