Varför äter hundar gräs

29/10/2022
Varför äter hundar gräs på gräsmattan eller parken||

När det är fint väder på våren eller hösten då är det extra skönt att gå en långpromenad i skogen eller parken med hunden. Luften är frisk, det är skönt att andas och hunden viftar glatt på svansen och vädrar goda lukter i luften och på marken. Men så plötsligt börjar hunden att tugga på grästuvor och den riktigt glufsar i sig det decimeterhöga kantgräset. En stund senare kräks hunden upp gräset igen blandat med magsaft och rester från senaste måltiden.

Varför gör hunden så? Katter äter gräs för att kräkas upp hårbollar som samlats i magsäcken, men hunden har inga hårbollar i magen så det är lätt att bli bekymrad inför betéendet och undra varför.

Är det bra för hundar att äta gräs?

Varför hundar äter gräs är faktiskt på grund av ett nedärvt instinktivt betéende för hundar. Forskningen kan inte säga exakt vad det beror på, men det är helt normalt för hunden att göra det. Hunden kan tycka att det färska vårgräset smakar gott men det finns även andra naturliga orsaker till att hunden tuggar i sig grässtrån.

När hunden äter gräs så framkallar den ett illamående, kräkreflexen sätts igång. Varför vill hunden kräkas kan man undra? Det finns ett antal anledningar som gissningsvis kan vara orsaken till varför hundar äter gräs. Instinkten att kräkas beror troligtvis på att vildhundar som skall mata sina valpar kräks upp föda som är mer tillgänglig för valpen.

Ta reda på varför hundar äter gräs

Om din hund är hungrig, törstig eller inte får den näring som hundens kropp kräver så kan den pröva att få mättnad eller släcka törsten av att äta annat i naturen.

Det kan också vara så att hunden ätit något dåligt ute som hundbajs, svamp eller något annat ruttet eller onyttigt. Hunden känner att något är fel och vill kräkas upp det som oroar i magen. En hund kan också äta gräs för att den har ont i magen eller i halsen. Din hund kan ha en känslig mage och få magkatarr av fel mat eller att den ätit något olämpligt. Genom att framkalla kräkning signalerar hunden att något är fel.

Valpar vill gärna äta allt och behöver ha tillsyn hela tiden, de är som bebisar som vill stoppa allt i munnen, det gäller lika mycket utomhus som inomhus. Valpen kan få smaka på gräset men bör inte äta för mycket gräs eftersom det kan samlas i tarmarna och orsaka förstoppning.

Det är inte alls bra för hundar att äta gräs om gräsmattorna är gödslade eller har besprutats och det är svårt för dig som hundägare att veta vilka kemikalier som kan finnas om det inte är din egen gräsmatta. I Parken eller längs åkern kan finnas gifter, du kan känna dig tryggare på kända rastplatser för hundar, längs stranden eller ute i skogen där naturen inte besprutas.

Om din hund kräks regelbundet så är nånting är troligtvist på tok med kosten eller tarmarna. Du bör kontakta veterinären för en konsultation om du tror att din hund inte mår bra. Hittar du blod i kräk eller avföring - då måste du ta din hund till veterinär direkt.

Svaret på frågan varför äter hundar gräs har fler intressanta svar

Hur får jag min hund att sluta äta gräs?

Om din hund äter gräs vid enstaka tillfällen så behöver du inte göra något åt det, det är ett nedärvd instinktivt betéende. Men om du upplever gräsätandet och kräkningarna som ett problem, även om hunden inte är sjuk, så finns det saker som du kan prova att göra.

Du kan träna valpen precis som du gör med andra saker som valpen vill tugga på. Säga lugnt nej, ha hunden kopplad och ge beröm och belöning med godisbitar när valpen lyder. Var noga med att andra i familjen och hundvakten gör samma sak så att valpen lär sig.

Eftersom hundar oftast äter gräs och kräks när det gått en längre tid efter en måltid så kan du pröva att ge mindre portioner lite oftare på dagen. Tidig frukost och senare kvällsmål kan minska besvären. Ta med dig vatten till din hund när ni skall gå långpromenad om det inte finns tillgång till vatten att släcka törsten med.

Kolla att du har ett foder med rätt näring till din hund och kom ihåg att hunden kan ha en känslig mage när du ändrar på maten. Om du har någon som hjälper dig att passa hunden så är det viktigt att du informerar hundvakten så att ni är konsekventa och har samma regler vad gäller träning och mat. 

Om du ger din hund rätt foder, kärlek, lek och motion som den behöver så kan du med lite tålamod och konsekvent träning få hunden att inte ägna sig för mycket åt att tugga gräs och kräkas när den är ute.

Läs vidare här för att hålla koll på vad hundar inte får äta!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar