background-shape

Weimaraner – 10 anledningar till att du INTE ska köpa en!

Weimaraner

Lekfull, lojal, nyfiken och mycket energi – så beskrivs ofta weimaraner av sina hussar och mattar. Rasen som har sitt ursprung i Tyskland på 1800-talet är idag mest populär i Storbritannien och USA och är en utpräglad jakthund. Och det är kanske det sistnämnda som kan ställa till problem för ägare med ingen erfarenhet av hundar sedan tidigare. Det och dess fängslande utseende. Som du kommer märka när du läser listan nedan. 

Hitta hundvakt idag

1. Du älskar inte fiske, jakt eller långvandringar.

Om du tänker “men jag kommer ju ta ut min hund på promenad, det borde räcka” så tänker du FEL. Weimaraner är en jakthund som måste få mycket motion och aktivering för att må bra. Eftersom de dessutom är väldigt intelligenta räcker det inte heller att de bara får gå ut i skogen. De måste få använda sin hjärna! Och passar därför utmärkt som familjemedlem till personer som håller på med jakt, fiske eller eller någon annan utomhussport där de får träna lydnadsdressyr.  

2. Du vill inte bli nerknuffad från sängen.

Om du ska köpa en weimaran så är ett tips att uppgradera storleken på din säng direkt.  Om du vill gosa med din valp där det vill säga. För efter redan 6-8 månader har din söta lilla valp vuxit till sin fulla storlek. Och då har du en hund med mankhöjd på 59-70 cm, som dessutom är mycket muskulös och som gjord för att springa mil. Att knuffa ner sin husse eller matte är alltså ingen konst för en weimaraner.

Weimaran sover
Bild: Pinterest

3. Du vill inte ha en hund som folk kallar “det grå spöket”.

Det låter hemskt men är faktiskt sant. Weimaraner brukar kallas “spökhunden” eller “det grå spöket”. Men bli inte orolig. De spökar inte (vad vi vet) men har en tendens att bli osynliga och smälta in i omgivningen runt omkring när de går för långt bort från sin familj. Likaså när det är dimma! Detta på grund av deras musgrå/silvergrå färg. 

Weimaraner

4. Du vill inte bli hypnotiserad av din weimaraner. 

Weimaraners ögon är nog de mest själfulla och vackra ögonen bland alla hundraser som finns. De föds med intensivt blå ögon som sedan övergår till en mer gul färg. Men oavsett färg så har de en så fängslande, nästan hypnotiserad blick, att du eller någon annan inte kommer kunna säga nej. Till exempelvis godis. Någonsin. 

Weimaraner valp
Bild: My Animals

5. Har du inte haft hund innan? Då ska du inte heller ha en weimaraner nu. 

Weimaranern är en krävande hund och har du ingen erfarenhet av hundar tidigare är inte detta vägen att gå. Sorry! Det är deras egenskaper såsom envishet, känslighet, skärpa och skyddsinstinkt som kräver en ägare som är konsekvent och vet hur man ska träna dressyr och lydnad på en lite speciell hund. 

6. Du vill kunna jobba hemifrån. Gärna helt ostört.

Kolla på klippet nedan så förstår du nog att det kommer bli svårt, näst intill omöjligt med en weimaraner. Hundrasen älskar sällskap och blir ofta väldigt fästa vid sin ägare eller familj. Dr Werner Petri skriver i sin ”Der Weimaraner Vorstehhund” att ”Typiskt för weimaranern är dess tillgivenhet gentemot ägaren och dennes närmaste umgängeskrets. Denna tillgivenhet får ofta påträngande uttryck, men den är också förutsättningen för rasens utpräglade dresserbarhet.” Den vill alltså helst vara nära sin ägare – hela tiden. Och kommer inte bry sig om att du har ett viktigt möte via Zoom, eller behöver fixa något annat själv. 

7. Du vill hålla dina möbler och saker hela och fina. 

Weimaraner har en tendens till att tugga på – och sönder – saker. De gillar också att gräva – inte alltid på önskvärda ställen. Anledningen till detta är oftast brist på motion och aktivitet. Så se till att hålla din vovve stimulerad för att minska risken för att hitta den tuggandes på din favoritfåtölj. Eller upptäcka att den grävt ett stort hål framför ingången till ditt hus, eller gått loss bland toalettpappersrullarna.

Weimaraner
Bild: Pinterest

8. Du kommer alltid hamna i skuggan av ditt vackra husdjur. Alltid.

Tråkigt men sant. Om du köper en weimaraner får du räkna med att folk på gatan kommer helt sluta titta på dig och istället rikta blicken mot huvudpersonen – din weimaraner. Vovven som faktiskt föds randig(!) har till och med lyckats ta bort uppmärksamheten från den tjusiga skådespelerskan Grace Kelly, som fick en weimaraner av sin bror i bröllopspresent. Eller håller ni inte med?

Weimaraner
Bild: Pinterest

9. Du kommer aldrig kunna springa ifatt en weimaraner.

Liksom alla andra punkter tänker vi att det är lika bra att veta detta INNAN du slår till. Weimaraner är en av de snabbaste hundarna och kan nå upp till en hastighet av 35 km/h. Så, innan du släpper din jycke lös bör du ha koll på att den kommer tillbaka när du ropar. För annars kan det bli lite tufft!

10. Weimaraner är smartare än du kanske tror. Eller vill! 

Förutom spökhund brukar weimaraner kallas “hunden med den mänskliga hjärnan”. De tillhör nämligen gruppen med de smartaste hundraserna som finns. Detta kan vara käckt när du vill lära din vovve lydnad och olika typer av aktiviteter – han eller hon kommer fatta snabbt. Men kanske mindre uppskattat när din familjemedlem förstår hur man ska göra för att öppna grindar, rymma utan att någon märker eller sno godsaker från skafferiet. 

Hitta hundvakt idag

Men trots allt detta så kan en weimaraner var precis det du önskar och vill ha. “Rätt fostrad är det en härlig hund i familj och arbete – tillgiven, lydig och arbetsvillig” – så skriver Svenska Jägareförbundet. Och det låter ju inte så illa, eller hur? 

Källor: Hill’s, Purina, Svenska Kennelklubben, Weimaranerklubben, Rover och Härliga Hund

Glöm inte att kika in på vår blogg där det det finns massa bra information om allt som har med hundar att göra. Du kan läsa guiden om vad du behöver när du skaffar en vovve och vilka som är det bästa leksakerna. Du hittar också en lista på de bästa stora hundarna och små hundarna som passar barnfamiljen.

tag
Funderar du på att köpa en weimaraner? Vi förstår dig. Dess blanka päls och ståtliga utseende gör den till en av världens vackraste hundar. Men, det finns några saker du borde veta innan du slår till. Den kan bland annat förstöra din sömn ;)