background-shape

Jobba i Norge

Du behöver inte söka några särskilda tillstånd för att få jobba i Norge och många stora arbetsgivare är vana vid att ha svenskar bland sina arbetstagare. Det är bara ett fåtal utbildningar och yrken som kräver auktorisation

Särskilda regler för beskattning och hur du ska registrera dig gäller om du bor i en kommun i Sverige som gränsar till Norge. Då är du en så kallad “gränsgångare” och grundregeln är att du då enbart ska betala skatt i Sverige.

Hitta extrajobb

I den här guiden går vi igenom de vanligaste frågorna svenskar brukar ha, om de börjat fundera på det här med att jobba i Norge.

  • Vad kan man jobba med?
  • Hur ser norska företag på svenska arbetstagare?
  • Hur hittar man lättast jobb i Norge?
  • Är det inte väldigt dyrt att leva Norge?
  • Vad gäller om man vill jobba i både Norge och Sverige?
  • Hur bra på norska behöver man vara?
  • Vad ska man tänka på om man har fått jobb i Norge?

Vad kan man jobba med?

Arbetsmarknaden i Norge är ganska lik den svenska men arbetslösheten är lägre och inom vissa branscher är det ganska lätt att få jobb. Det finns en stor efterfrågan på svensk vårdpersonal. Många med vårdyrken kan få bättre betalt och/eller mer förmånliga arbetsvillkor i Norge. Om du har utbildning och erfarenhet inom IT är det också ett förmånligt jobb på den norska arbetsmarknaden där konkurrensen är mindre och ersättningarna betydligt högre än i Sverige.

Det finns också ett antal branscher med stor efterfrågan på arbetskraft som är mer typiskt norska. Fiskeindustrin är ett exempel på det. Där finns jobb som är ganska välbetalda men fysiskt tuffa och de kräver inte att du har någon särskild utbildning. Norge har en mycket lång kuststräcka och många av jobben inom fiskenäringen är på spännande och vackra platser. Ofta handlar det om säsongsbetonade arbeten man tar under ett par intensiva månader. 

Det finns också många jobb inom olje- och gasnäringen. Men där krävs det oftast specifika utbildningar och certifikat för de mer avancerade jobben.

Hur ser norska företag på svenska arbetstagare?

En av anledningarna till att det är relativt lätt att få jobb i Norge som svensk är att vi svenskar har ganska gott rykte bland norska företag. Svenskar anses vara effektiva och inte lika svåra att övertala att ta övertid som norrmän kan vara.

Hur hittar man lättast jobb i Norge?

Precis som i Sverige är det effektivt att leta efter lediga jobb på nätet. Du kan hitta utlandsjobb i Platsbanken, många av dem är i Norge. Ett annat tips är att surfa in på den norska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen, Arbeidsplassen, och söka utannonserade jobb på samma villkor som norrmännen själva. Om du är arbetslös och uppbär arbetslöshetsersättning får du vara borta som mest tre månader och söka jobb i Norge. Du får svensk arbetslöshetsersättning under tiden, om du inte får jobb. 

Precis som vid jobbsökning i Sverige gäller det att vara väl förberedd eftersom det kan gå snabbt när du väl fångat en arbetsgivares intresse. Se till ha CV och ett välskrivet personligt brev klart innan du börjar söka jobb i Norge. Det personliga brevet bör du anpassa så att det passar varje unikt jobb du söker. Ett bra svar på frågan varför du söker jobb i Norge, kan vara bra att ha i rockärmen.

Här är ytterligare några tillvägagångssätt som kan leda till att du får arbete i Norge:

  • Kontakta intressanta företag via deras egna webbsidor
  • Vänd dig till rekryteringsfirmor och vikariebyråer
  • Leta efter intressanta företag i ”Gule sider” och gör en spontananmälan
  • Be någon som redan jobbar i Norge om tips
  • Ta hjälp av Nordjobb som förmedlar sommarjobb i Norge
  • Läs jobbannonser i norska tidningar
  • Ladda ner vår app och sök jobb via den

Är det inte väldigt dyrt att leva i Norge?

Levnadsomkostnaderna är betydligt högre i Norge än i Sverige, så är det sedan många år. Det beror inte minst på att den norska kronan stigit i värde medan svenska kronan tappat mark. 2020 tappade den norska kronan i värde och prisskillnaden mellan Sverige och Norge minskade i och med det.

Det faktum att lönerna är högre i Norge måste inte betyda att man får det bättre ställt ekonomiskt, om man samtidigt gör av med mer pengar i sin vardag. Många svenskar som jobbar tillfälligt i Norge satsar dock på att vara sparsamma och bo under lite enklare former än vad de skulle ha gjort i Sverige. På så sätt kan de spara pengar och bygga upp en ordentlig ekonomisk buffert. Bensin, alkohol, kött, restaurangbesök och godis är generellt betydligt dyrare i Norge. Däremot kan boende, på till exempel hotell eller camping, ofta vara billigare i Norge än i Sverige.

Vad gäller om man vill jobba i både Norge och Sverige?

Du kan ha olika jobb i olika länder vid samma tidpunkt men du måste meddela detta till Försäkringskassan. Det är inte möjligt att vara socialförsäkrad i flera länder samtidigt. Försäkringskassan tar ställning till i vilket land du ska vara socialförsäkrad.

Hur bra på norska behöver man vara?

Hur goda kunskaper i norska som krävs beror mycket på vad det är för typ av jobb du söker. Ska du rensa fisk krävs naturligtvis inte lika mycket som i ett serviceyrke. Men du måste kunna förstå instruktioner och dina arbetskamrater. Även om man inte tycker att man förstår norska så bra så brukar det inte ta särskilt lång tid innan man som svensk kan kommunicera ganska obehindrat med norrmän. Språken är så pass lika varandra. Om ska du börja jobba i Norge och ändå oroar dig för detta kan du få lite vana genom att titta på norsk TV eller klipp på norska innan du åker. Här är en bra resurs för dig som vill lära dig norska lite mer på djupet. Om du börjar på ditt första jobb i Norge så finns det förhoppningsvis en förståelse för att du inte kommer att prata perfekt norska och förstå allt redan första dagen.

Vad ska man tänka på om man fått jobb i Norge?

I Norge har du, precis som i Sverige, ett flertal rättigheter som arbetstagare. Du har till exempel rätt att få ett skriftligt kontrakt eller avtal (arbeidsavtale på norska) som är juridiskt bindande om du blivit anställd. Denna dokumentation ska du vara noga med att spara då den kan vara till hjälp om du skulle hamna i tvist med din arbetsgivare.

Har du fått ett jobb i Norge, och om du ska börja betala skatt där måste du ha ett så kallat skattekort. För att ansöka om det behöver du besöka ett norskt skattekontor efter att du gjort en tidsbokning. I samband med detta får du också ett temporärt personnummer. Skattekortet skickas till din arbetsgivare och innan du börjar arbeta bör du kontrollera att handlingen verkligen finns.

Om du flyttar till Norge på obestämd tid i samband med att du börjar jobba ska du vara folkbokförd där. Det finns gränsfall när det inte är helt klart i vilket land man ska vara folkbokförd men då kan du få hjälp av en handläggare på Skatteverket. De kommer bland annat att titta på hur ofta du reser till Sverige och på din bostadssituation.

Vid en längre vistelse i Norge är det viktigt att du ser över dina försäkringar och kollektivavtal. Reglerna är annorlunda i Norge. Även bostadsbidrag och barnbidrag kan påverkas. För många är det också fördelaktigt att öppna ett konto i en norsk bank i samband med att man börjar arbeta där.

Hitta extrajobb

Här i vår blogg kan du läsa mer om att jobba som ungdom. Läs om 12 extrajobb under gymnasiethur du skriver ditt CVhur du klarar din jobbintervjuhur du kommer på vad du vill jobba med och mycket mer.

tag
Är du medborgare i ett nordiskt land är hela Norden i princip en och samma arbetsmarknad. Bland svenskar har det länge varit populärt att jobba i Norge. Dels för att löneläget är bra där men också för att det är så enkelt. Även skatteläget är förmånligt då du som svensk räknas som gästarbetare. Det finns kort sagt flera anledningar till att söka jobb i vårt östra grannland.