background-shape

Så kommer du på vad du ska jobba med

・ Inspiration ・ Tips och guider
tag
Vad ska jag jobba med? Alla har vi nog ställt oss den frågan, inte bara en utan flera gånger i livet. Att välja ett bra yrke åt sig själv är otroligt viktigt. Här kommer vi att gå igenom hur du kan gå tillväga för att samla den information du behöver för att kunna välja yrke!

Vilka prioriteringar har du i livet?

En grej som kan göra det lättare att komma på svaret på frågan, vad ska jag jobba med, är att ha klart för sig hur man vill att livet ska vara, oavsett vilket arbete man har. Många väljer att lägga livet tillrätta utifrån vad de får för jobb men det är faktiskt bättre att göra tvärtom. Här är frågor vars svar styr vad för typ av jobb som är möjliga att ha och som kan hjälpa dig att komma fram till vad du ska jobba med:

 

  • Vill du kunna bo på landet eller i en mindre ort? Då är många jobb utom räckhåll eftersom det helt enkelt bara finns arbetsgivare i städer.
  • Är lönen och karriärmöjligheterna bland det viktigaste för dig? Då måste du välja en bransch där det finns tydliga möjligheter att utvecklas och nå bättre och bättre positioner.
  • Vill du eller vill du inte plugga? Det är helt avgörande för vilka jobb du kan få.
  • Är det viktigt för dig att kunna resa och ta ledigt på dina egna villkor? Då får du sikta in dig på en framtid med tillfälliga anställningar eller jobba med uppgifter du kan utföra var du än befinner dig.
  • Vill du bo utomlands? Då ska du välja ett jobb som innebär att du lär dig något som är gångbart utanför Sverige.
  • Är djur något av det viktigaste för dig? Då kan det vara svårt att jobba heltid på en plats där djur som behöver mycket sällskap inte kan vara.
  • Vill du jobba med något som också är din hobby? I så fall är det ofta ganska tydligt vad du ska jobba med och det gäller bara att hitta ett sätt att tjäna pengar på det du gillar.
  • Är det viktigt för dig att kunna utveckla nära relationer till arbetskamrater och jobba i ett team, eller föredrar du att jobba ensam?
  • Vill du undvika jobb som du mer eller mindre får ta med dig hem när arbetsdagen är över? 

 

Läs om olika jobb online

På nätet finns det en hel del resurser för den som vill lära sig mer om olika jobb. Här är en lista med yrken i bokstavsordning för dig som snabbt vill kolla upp vad det innebär att ha ett visst jobb. Tänk dock på att korta beskrivningar av ett yrke bara återger en viss typ av information. De säger inte så mycket om hur roligt det är att utföra arbetsuppgifterna. Det kan också vara svårt att hitta uppgifter om de negativa aspekterna av ett jobb. Beskrivningar av den här typen är dock riktigt bra om du inte vet så mycket om vad olika arbeten innebär, rent konkret. Du hittar också information om vilka utbildningar som krävs för olika yrken. Om du ska börja på gymnasiet och är lite osäker på vilken utbildning du ska välja brukar en studie- och yrkesvägledare kunna ge riktigt bra tips.

 

Om du känner starkt för ett eller flera yrken är den en bra idé att fördjupa sig lite i vad det innebär att ha dem. När det gäller många yrken finns det förbund som arbetar med frågor som rör alla som arbetar som till exempel arkitekt, socionom, psykolog eller elektriker, för bara ge några exempel. Dessa förbund har informatörer som bara blir glada om någon hör av sig med frågor om exempelvis framtidsutsikterna inom yrket. Här hittar du länkar till yrkesförbund från vilka du kan leta dig vidare till nyttig information om olika yrken.

 

Prata med någon som har ett jobb som verkar intressant

Något som egentligen är mycket bättre än att läsa om olika yrken är att helt enkelt ta kontakt med någon som jobbar med det du är intresserad av. Ofta börjar ju ett intresse med att man ser någon utföra ett jobb som man tycker verkar roligt. Tveka inte inför att ställa frågor, de flesta tycker om att prata om vad de gör och är kanske inte så vana vid att någon är intresserad. 

 

En text som beskriver ett yrke behöver inte vara särskilt objektiv och den är oftare mer säljande i tonen. En människa med många års yrkeserfarenhet som du har direktkommunikation med kan förhoppningsvis vara helt ärlig och lära dig saker om jobbet som du annars inte hade kunnat få reda på. Det finns både för- och nackdelar med de flesta jobb och även om man ska vara optimist i grunden är det värdefullt att få veta vilka nackdelar som framträder efter några år i ett yrke, som man inte tänker på om man inte själv har jobbet.

Praktisera eller sommarjobba på spännande arbetsplatser

Det bästa sättet att komma underfund med om man kommer att gilla ett jobb eller inte är naturligtvis att testa det. Går du fortfarande i skolan kan det finns möjlighet att praktisera på en arbetsplats du tycker verkar spännande. Var inte blyg för att tänka helt fritt kring det här med praktikplats och hör av dig till arbetsplatsen du är nyfiken på. Praktik innebär en mycket bra chans om du ställer dig frågan, vad ska jag jobba med? Tyvärr är det allt för många som ser praktiken som något oinspirerande och som inte angår dem. När det i själva verket handlar om en fantastisk möjlighet och något som kan vara avgörande för vad du får för jobb.

 

De roligaste jobben – enligt dem som har dem

Det är skillnad på vilka yrken som har högst status och jobben som är populärast bland dem som jobbat några år. Att bli läkare är svårt på grund av de höga antagningskraven och det är ett högavlönat arbete. En förvånansvärt stor del av alla läkare ångrar dock sitt yrkesval. Det är helt enkelt många som väljer att plugga till läkare på grund av statusen och som inte ställt frågan, vad ska jag jobba med, och sökt efter svaret på djupet. Här en artikel om läkare som lämnar sitt yrke. Många lärare idag önskar också att de hade satsat på något annat på grund av de hårda arbetsvillkoren på många skolor. Därmed inte sagt att inte lärare och läkare kan vara perfekta jobb för många.

 

Barnmorskor och civilingenjörer hör till de yrken där man, enligt de undersökningar som gjorts, är mest nöjd med sitt yrkesval. 

Vad ska jag jobba med är inte en fråga som måste få ett definitivt svar. Det är tvärtom en bra idé att fortsätta att ställa den även om man tycker sig ha en ganska bra karriär. I alla fall om något känns fel och man inte trivs i sin yrkesroll. Vi rekommenderar sommarpratet av Björn Natthiko Lindeblad som ställde sig frågan när han just tillträtt som ekonomichef på ett stort företag.

 

Här i vår blogg kan du läsa mer om att jobba som ungdom. Läs om 12 extrajobb under gymnasiethur du skriver ditt CVhur du klarar din jobbintervjujobb för introverta och mycket mer.