background-shape

Hitta läxhjälp – varför ska jag göra det?

・ Skolan i hemmet
Att känna press inför ett prov eller en knepig redovisning är vanligt, och att få lite extra läxhjälp kan göra mycket.
pojke sitter och läser läxor

Hitta läxhjälp – gör skolarbetet lite roligare!

Just nu sitter skolelever i hela landet och gnässar glosor och räknar ekvationer. Nationella proven står för dörren och nerverna sitter på utsidan. Att känna press inför ett prov eller en knepig redovisning är vanligt, och att hitta läxhjälp kan göra mycket. 

Hitta läxhjälp idag

Det råder delade meningar om huruvida läxor alls är bra för barn och ungdomar. Ett läger anser att läxor är viktig för elevernas förmåga att planera och ta ansvar för sitt arbete. Medan andra menar att läxor, endast för läxornas skull, inte är att föredra då skolarbete skall utföras i just skolan. Oavsett vad man anser kan nog de flesta hålla med om att lite extra hjälp på traven kan gynna vem som helst.

Men läxhjälp kan vara dyrt med höga månadskostnader, fasta paket eller saftiga timavgifter. Läxhjälp är ett relationsbaserat uppdrag – precis som barnvakt och hundpassning. Så det är klart att man vill välja sin ungdom med omsorg. Nu kan du hitta läxhjälp via Yepstr.

hur hittar jag läxhjälp?
Bättre självförtroende med läxhjälp via Yepstr

Varför ska jag hitta läxhjälp?

  • Ökat självförtroende. Känner man sig redan osäker inom ett ämne kan det ta emot att räcka upp handen eller be om hjälp i klassrummet. Speciellt om det verkar som att alla andra redan förstår. Då är det lätt hänt att man håller tyst för att inte verka dum. Att få hjälp av en lite äldre elev, utanför klassrummets fyra väggar blir då enormt värdefullt. Både tempo och metod kan anpassas och eleven vågar ställa de frågor som kändes läskiga i skolan. På det viset blir det tydligt att elevens frågor inte alls är dumma. Utveckling och bekräftelse ger ökat självförtroende. Snart kommer ditt barn inte minnas varför hen inte vågade räcka upp den där handen.

  • Lust att lära. Att sitta bakom ett evigt växande berg av läxor kan släcka även den mest ambitiösas läslust. Hand i hand med ett ökat självförtroende kommer lusten att lära. Känner man att den extra tiden man lägger på läxorna ger resultat, att man utvecklas och når sina mål, är det svårt att undgå att få lite blodad tand. Snart pluggar man inte enbart för det där betyget, utan för att faktiskt lära sig och förstå samband. Gnistan tänds när man knäcker den där ekvationen och man känner att man faktiskt förstår.

  • Inför prov. Att ha löpande läxhjälp någon gång i veckan är toppen, men extra behov uppstår inför prov och skrivningar. Inför provet är repetition i fokus. Ta hjälp av en duktig ungdom via Yepstr som hjälper ditt barn genom instuderingsfrågor och ekvationer. Glöm inte att berätta för er läxhjälp hur det gick sen – även ungdomen kan få sig en självförtroendekick av ditt barns resultat.

  • God studievana. Studieteknik är något man använder sig av under hela sin skoltid – grundskola, gymnasiet och kanske framförallt under universitetet. Så det är lika bra att komma igång i tid. Vissa lär sig bäst genom att lyssna, andra genom att skriva eller prata högt. Läxhjälp via Yepstr kan hjälpa ditt barn att hitta metoder som passar. Läxläsningen blir mer effektiv när man lär sig struktur, planering och undviker prokrastinering. Studieteknik är något man ska lära sig tidigt, och kommer att underlätta när studierna blir mer avancerade och krävande. Plugget blir inte längre ett berg att bestiga, utan mer en lista att beta av.

Ingen vill låta sitt barns naturliga upptäcktslust släckas bakom vinglande läxhögar. Men det är ju inte alltid man har tiden att sätta sig ner och hjälpa till på kvällen, speciellt under särskilt intensiva veckor på jobb och i skolan. Lägg upp en annons och hitta en driven ungdom via Yepstr som läxhjälp till ditt barn.

Svårt att få ihop vardagspusslet? Så hanterar du stressen. 

Läxhjälp inför nationella proven
Hur förbereder man sig inför nationella proven?

Läxhjälp inför nationella proven

Nationella proven används för att alla elever ska få exakt samma förutsättningar att visa vad de kan. Lärarna får i sin tur hjälp med att ge eleverna korrekta omdömen och betyg. Men hur förbereder man sig inför ett prov? Dela dessa tips med läxhjälpen, så hon eller han kan gå igenom dem med ditt barn.

Mer studieteknik här

  • Repetera gamla prov. Då de nationella proven skapas av Skolverket kan de skilja sig rätt rejält från de prov man är van vid att skriva. Ett bra tips är då att öva på proven från föregående år. Gör två eller tre gamla prov per ämne så får man bra koll på struktur, upplägg och tidsåtgång per del.

  • Läs igenom alla frågor först. Oldest trick in the book. Läser man igenom alla frågor innan är det enklare att disponera sin tid.

  • Kontrollera sina svar. Klart man bara vill därifrån så fort som möjligt men man ska alltid ta för vana att kika igenom sina svar innan man lämnar in. På det sättet slipper man onödiga stavfel eller plus som kanske egentligen ska vara minus.

  • Svara utförligt. Poäng kan plockas på smarta metoder och korrekta uträkningar trots att summan kanske inte blev helt rätt. Ta för vana att vara noggrann.

  • Se till att tiden räcker till. Läs igenom alla frågor innan du börjar och kolla noga igenom instruktionerna innan du sätter igång. Ett tips är att ringa in de frågor som man säkert kan, och börja med dem. Så kan man ägna sig åt de mer tidskrävande därefter utan av stressa.

  • TA HJÄLP. Hitta en ambitiös och skarp ungdom i ditt närområde som kan hjälpa ditt barn att utvecklas. Boka in en intervju innan du bestämmer dig för läxhjälp. Då kan ungdomen träffa ditt barn och ni kan lära känna varandra.

Här hittar du gamla prov

Bästa studietekniken
Knepiga läxor är svårt att ta itu med själv. Gör det enklare med Läxhjälp via Yepstr.

Det bästa tipset är väl egentligen att ditt barn sätter igång i tid, samt att äta och sova ordentligt både inför läxhjälpstimmarna och proven.

Fram med linjaler och miniräknare, nu kör vi!

Hitta läxhjälp idag

Läs mer om Yepstr här