background-shape

Borde du skaffa läxhjälp inför nationella proven?

Läxhjälp nationella proven ungdomsjobb

Läxhjälp inför Nationella proven

De nationella proven är de viktigaste proven under skolåret. Höga betyg på nationella proven innebär högre slutbetyg och ökade möjligheter att komma in på drömskolan. Det finns förstås många andra viktiga delar som spelar in i ditt slutbetyg, men det är absolut nödvändigt att göra sitt bästa på de nationella proven.

Hitta läxhjälp idag

Det är inte lätt att motivera sig när sport- och påsklov hopar sig ungefär samtidigt som de nationella proven. Lyckligtvis finns det hjälp. Det finns testprover och annat material online. Testprover är oftast gamla prov med verkliga frågor i stil med vad du kommer att möta på nationella proven.

För somliga kan några timmar tillsammans med någon som nyligen gjort nationella proven vara det som tar en över tröskeln. Det här inlägget är för dig som funderar på om du borde skaffa läxhjälp inför de nationella proven. Ibland gör emellertid en personlig handledares uppmärksamhet all skillnad. Ta en titt på för- och nackdelarna med läxhjälp.

Läxhjälp hjälper med struktur

Läxhjälpare – oavsett om de är privata eller arbetar för ett läxhjälpsföretag – har erfarenhet av att planera sina studier och förbereda sig inför provtillfällen. De flesta läxhjälparna hjälper individuella studenter såväl som studentgrupper. För att få ut det mesta av din läxhjälp borde du göra ett testprov innan ni ska ses, så att ni tillsammans kan bestämma vad du behöver arbeta på.

läxhjälp inför nationella proven
läxhjälp inför nationella proven

Läxhjälp motiverar dig

Även om du inte alltid kommer ha din läxhjälpare på plats medan du studerar så kan de hjälpa till med att hålla koll på dina framsteg, sätta mål och ge den motivation som krävs för att du ska kunna svara på testfrågorna på egen hand.

Läxhjälp är personlig

Till skillnad från studiekurser eller lektioner i skolan så hjälper läxhjälpare med dina specifika problem. Om du ständigt får höga poäng på del A men har problem med del C kan din läxhjälpare sätta detta i din läroplan så att ni, tillsammans, kan ta er igenom era utmaningar.

Läxhjälp kan bli dyr

Baksidan av läxhjälp är att kostnaderna kan skena. Läxhjälp kostar 90-450 kronor per timme, ofta med en minimikostnad per månad. För somliga är detta en värdefull investering, men för andra är det aningen för dyrt.

Om kostnaden för läxhjälp får dig att tveka kan det vara värt att överväga om du kan använda dig av det för två eller fyra fokuserade läxhjälpstimmar där du kan få hjälpa att komma igång snabbt. Det finns en hel del privat läxhjälp med flexibla scheman, exempelvis via Yepstrs app.

Läxhjälp betyder inte garanterad framgång på de nationella proven

Många läxhjälpsföretag påstår sig garantera förbättrade resultat och bevisad effekt av just deras metoder, men det är inte sant. I slutändan handlar allt om dig och din vilja att studera. Läxhjälp är ett verktyg för att hjälpa dig komma igång och att strukturera ditt arbeta. Du måste ta till dig den feedback du får, använda de studietekniker du lär dig och arbeta hårt på egen hand för att nå hela vägen.

yepstr tipsar om hur du kan förbereda dig inför de nationella proven

  1. Öva på gamla nationella prov – ett av de bästa sätten att förbereda sig inför nationella proven är att öva på tidigare prov. På så sätt får du en klarare bild av hur proven är uppbyggda, samt vilka delar som kan komma med i provet. För att öka dina chanser att klara proven rekommenderar vi att du gör ca 2-3 gamla prov per ämne.  På matteboken.se hittar du äldre nationella prov för grundskolematematiken.
  2. Skriv ner viktiga formler och begrepp – vissa matematiska formler och begrepp kan dyka upp på provet så se till att kunna de viktigaste så att det inga kommer upp några missförstånd under provet
  3. Kontrollera dina svar innan du lämnar in dem – Då man bara har en viss tid på sig att skriva provet är det lätt hänt att man lämnar ett slarvfel här och där. Se till att lämna 5-10 minuter åt att kontrollera dina svar så slipper du bli besviken senare.
  4. Var noggrann med tiden – Det är lätt hänt att man fastnar på en fråga som känns svår. Har du fastnat, gå vidare till nästa och försöka att svara på så många frågor du kan först. Gå sedan tillbaka till den frågan som du fastnade på. Förhoppningsvis går det lättare när de andra frågorna är besvarade.
  5. Håll koll på viktiga datum  – Du vill väl inte försova dig och missa nationella proven? På skolverket.se kan du se alla datum för nationella proven, så att du inte missar dem av misstag, och hinner förbereda dig i god tid.

Mer information om nationella proven, datum och var man kan skriva dem finner du här.

Lycka till nu!

Hitta läxhjälp idag

P.S

Vilken typ av extrajobb erbjuds?

Via appen kan ungdomarna ta alla möjliga uppdrag som läggs ut i deras närområde. Du som kund kan lägga ut annonser om det mesta du kan tänkas behöva ha hjälp med i hemmet. Det kan vara allt från  barnpassning, till hundpassning, trädgårdsarbete, läxhjälp och festhjälp.  Nedan finner du information om hur appen fungerar.

FAKTA/ Så fungerar Yepstr för dig som kund
  1. Skapa en annons på Yepstr (det tar inte mer än 3 minuter) så skickar vi ut den till barnvakter i ditt närområde.
  2. Lägg gärna till ett par tider när ni kan träffa barnvakter för intervjuer. Det är inte ovanligt att man ber barnvakten ta med en av sina föräldrar på intervjun. Låt gärna barnen få leka lite med barnvakten så ni kan se dem ha kul tillsammans!
  3. När ni hittat en (eller ett par) bra matcher så bokar och betalar ni direkt i appen.
fakta / extrajobb med yepstr för dig som ungdom
  1. Ladda ner appen och skaffa ett konto. När du gjort det kan du se alla uppdrag som finns upplagda inom 5-7 km i ditt närområde.
  2. Uppdragen varierar och kan vara allt från barnvakt, läxhjälp, flytthjälp och hundvakt.
  3. När du hittat ett uppdrag som passar dig är det bara att söka och vänta på att antingen bli kallad till intervju, eller bli bokad direkt.
  4. Har du blivit bokad? Grattis! Återkoppla till beställaren i chatten och stäm av alla viktiga detaljer, så som tid, datum och adress.
  5. När uppdraget är klart kommer beställaren att betala i appen, och pengarna landar på kontot inom en vecka.