Hur tapetserar man

17/9/2022
Hur tapetserar man? vilka förberedelser krävs?|Här är allt du behöver veta om hur man tapetserar|Vad är viktigt att veta om hur man tapetserar|Det kan vara svårt att veta vad man ska ha koll på under renovationen

När du vill förändra ett rum helt och hållet, så kan du antingen måla det eller tapetsera om rummet. Du kan välja att tapetsera en vägg, en så kallad fondvägg, och måla resten av rummet, eller så kan du tapetsera alla väggar i rummet. Då är det däremot bra att känna till hur man tapetserar! När du planerar en tapetsering så rekommenderar jag att du tänker på ljussättningen av rummet. Vad är rummets funktion, är rummet litet eller luftigt? Ett mindre rum blir alltid mörkare i färgerna än ett större rum. Skall du tapetsera ett sovrum, ett arbetsrum eller kanske en barnkammare ?

Det är bra om man redan innan tapetseringen kan föreställa sig hur rummet kommer att se ut. Vilken färg som kommer att dominera på en mönstrad tapet och om rummet kommer att bli mörkt eller ljust. Det är en fördel om du kan prata igenom med familjen, eller andra du bor med, vilken färg som är önskvärd. Väggarna på ett rum påverkar känslan i rummet och som exempel kanske man vill inte ha en barnkammare som känns instängd och mörk. Många tapetaffärer, både online och på plats, har tagit bilder på rum som de tapetserat med populära tapeter. Har du tur så kan du titta på ett foto av hur din tapet kommer att se ut på plats långt innan du behöver oroa dig för hur man tapetserar.

Här är allt du behöver veta om hur man tapetserar

Anlita en tapetserare

Om du vill få ditt rum tapetserat riktigt proffsigt så bör du anlita en tapetserare. Du kan också be tapetseraren om hjälp när du mätt väggarna och skall göra inköpet av tapeterna. En yrkeskunnig tapetserare vet exakt vilket lim som passar till vilka tapeter och hur många rullar - våder du behöver. Tapeter finns av olika kvalité och till stora skillnader i pris. Rullarna är inte alla av samma längd och bredd och det är alltid klurigt att räkna ut hur mycket som behövs när du har tapeter som skall mönsterpassas. Du kan också söka rotavdrag på arbetet som tapetseraren gör.

Är det svårt att tapetsera själv

När du istället bestämt dig för att inte ha en hantverkare som gör arbetet för dig, utan du vill pröva att tapetsera själv, så får du tänka igenom din tapetsering noga. Vilken tapet passar för rummet, vilka verktyg måste jag ha förutom tapetrullarna och hur gör jag med inredningen och slutligen hur man faktiskt tapetserar. Du kan få hjälp med hur man går tillväga genom böcker om tapetsering, du kan också hitta filmer på YouTube som kan ge dig tips inför vissa svåra moment.

Om du följer beskrivningen noga, har dom rätta verktygen och tar det lugnt så kan du klara jobbet själv. Lättast är att sätta upp en fondtapet på en vägg som vare sig har fönster eller dörr. Det är svårare att tapetsera väggar med fönster och dörrar eftersom du måste mäta så att de mindre tapetbitarna som skall in tex ovanför eller bakom dörren, är i rätt storlek.

Mönsterpassning är alltid svårare än tapeter som inte har horisontella mönster. Hur man tapetserar kan alltså skilja sig lite beroende på mönster. När du köper in tapetrullarna så kan du få hjälp att räkna ut hur många våder du behöver, beroende på rumshöjden och vilka ytor som skall tapetseras.

Det kan vara svårt att nå till taklisten när man står färdig med en klistrad våd, och kanske behöver klättra upp på en stege för att fästa den nära taket. Det är bra att vara två, en som håller i överdelen av våden och en som justerar så att den hamnar rätt i linje ner mot golvlisten. Det kan också vara lite meckigt med hörn och små ytor, men om du är händig, planerat rätt och tar det lugnt så kommer det att gå bra.

Det kan vara svårt att veta vad man ska ha koll på under renovationen

Var börjar man när man skall tapetsera

Det första du skall göra när du förbereder en tapetsering är att tömma rummet på möbler och täcka golvet med skyddspapper eller skyddsplast. Har du möbler som är svåra att flytta så ställ dom mitt i rummet och täck över dom. Skall du bara tapetsera en fondvägg så kan du skjuta från och ihop möblerna en bra bit från din tilltänkta vägg och sen skydda möblerna och golv.

Se till att du har en bra ljussättning i rummet så att du kan fortsätta att tapetsera även när det skymmer eller när det är en mulen dag. Har du ojämnheter på väggarna som du skall tapetsera så börja med att slipa och spackla så att underlaget är jämnt och fint.

Du behöver förutom tapeter, en tapetborste, svamp, en hink med vatten, ett vattenpass, en tapetkniv, ett måttband, en penna och en sax. Om det är högt i tak så behöver du en bra stege för att nå taklisten. Du behöver ett långt arbetsbord, som ett par bockar och en skiva för att kunna klistra dina tapeter.

Det finns tapeter som sätts upp genom att du först klistrar väggen och sen sätter upp tapeten. Du kan också välja tapeter som är förklistrade och där du väter väggen för att tapeterna skall fästa. Man kan alltså välja tapeter utefter hur man vill tapetsera. Detta är ett betydligt enklare sätt att tapetsera och passar bättre för en amatör som gör det själv.

Vad skall man tänka på när man tapetserar

Planera och skriv ner i vilken ordning du skall tapetsera rummet och klipp till eventuella små och mindre våder som passar till mindre ytor som tex över en dörrlist.

Du kan beställa färdiga våder från tapethandlaren, som du sätter upp en efter en och du börjar alltid i det hörn som kommer att vara mest synligt i rummet.

Mät bredden på våden och rita sen en linje på väggen där den första våden skall sluta. Gör strecket lodrätt uppifrån taklisten ända ner till golvlisten, använd ett vattenpass för att få en perfekt lodrät linje. När du sen sätter upp den första våden har du linjen att följa så att tapeten sitter rakt. Du kan sen lita på att nästa våd också blir rak, när du placerar våden. Det går inte nog att poängtera hur viktigt det är att - första våden och sen varje våd sätts upp lodrätt i rak linje. Om man får en liten förskjutning så växer den med varje våd och till slut står du med en till synligt sned tapet och du får riva upp och börja om igen - det är inte roligt.

Vad är viktigt att veta om hur man tapetserar

När du klistrar väggen rekommenderar jag att du klistrar lite bredare än vådens bredd, så att du slipper få tapetklister på din uppsatta våd, när det är dags att klistra inför nästa våd. När du fått upp en våd borstar du uppifrån och ner på tapeten för att släta ut ojämnheter och bubblor. Du kan torka av tak och golvlister med en våt svamp för att få bort lim, skära av tapeten vid listerna gör du när den inte längre är våt.

Om du har planerat för mönsterpassning vid inköpet så vet du vilket utrymme du har för varje våd att både räcka från tak till golv, och att också passa ihop med nästa våd. Ta det lugnt när du tapetserar, ha inte bråttom och tänk över varje moment innan du börjar. Om du råkar sätta en våd lite snett så dra loss våden direkt och börja om. Gör ren borsten och tapetkniven från lim med jämna mellanrum och byt rakblad i tapetkniven. Skär inte bort tapetkanten vid listerna för tidigt eller när tapeten är blöt utan vänta tills papperet är torrt. Med allt detta ska du inte behöva ställa dig frågan "hur tapetserar man?" utan istället undra "när tapetserar jag?".

Om du tar det lugnt och håller tungan rätt i mun så skall du se att ditt nya fina rum växer fram, sakta med säkert.

Lycka till med tapetseringen !

Fortsätter upprustningen där hemma? Möjligen utåt för det där staketet ute i trädgården? Här finns allt du behöver veta om att måla staket!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: