Måla staket

28/7/2022
Behöver du tips på hur du kan måla staket för att det ska bli sig självt igen?|Ett Målat staket har fler fördelar än bara en estetisk, fundera på tryckimpregnerat trä|Ett varmt och gott tips kan vara att måla staket innan montering för att bespara både knän och rygg

Om ditt staket eller plank runt trädgården börjar se gammalt och slitet ut, då är det dags att rädda det. Du kan bevara staketet och ge huset ett lyft bara genom att måla det. Skall du sätta upp ett nytt staket runt din tomt så kan du faktiskt måla staketet innan du monterar det. Är ditt staket av tryckimpregnerat trä så går det bra att måla det också.

Måla gammalt staket

Har du ett gammalt staket som börjar se risigt ut så kan du ge det nytt liv genom att måla det. Börja med att ta bort växtlighet nära och under staketet. Skydda sen marken med en presenning eller liknande, det är varken roligt med flagor från gammal färg eller dropp av ny färg på marken under staketet. Skrapa staketet från flagnande färg och reparera eller byt ut helt trasiga eller ruttnande plankor, tvätta sen staketet ordentligt, låt torka och slipa med sandpapper på ställen där det behövs. Du kan tvätta med högtryckstvätt eller så kan du skrubba det med en rotborste och såpa. Skrubba gärna bort alger med en blandning av vatten, ättika och såpa.

När staketet torkat och du har kollat väderprognosen, du vill inte att det skall regna de närmsta dagarna, då kan du börja grundmåla staketet. Efter grundmålningen, som ser till att fukt hålls ute, kan du stryka planket två gånger med utomhusfärg. Fönsterfärg ger ett bra skydd som håller i många år. Se till så att staketet torkar mellan alla strykningar.

Ett Målat staket har fler fördelar än bara en estetisk, fundera på tryckimpregnerat trä

Måla nytt staket med obehandlat trä

Om du har ett splitter nytt staket med obehandlat trä så behöver du behandla det med en grundande olja före du målar det. Låt oljan torka in och sen lägger du grundfärgen med två påföljande strykningar av utomhusfärg eller fönsterfärg.

Du kan måla dina brädor eller dina staketdelar innan du monterar upp det, om du har möjlighet till det. Då kommer du åt alla svårtillgängliga delar och staketet kommer garanterat att hålla fukten ute.

Måla staket som är tryckimpregnerat

Ett tryckimpregnerat trä har redan fått en fuktspärr, men det går bra att måla om det är torrt. Har du ett tryckimpregnerat plank som stått ute så tvättar du det och slipar det innan du målar. Mät helst fukten i träet. Om fukten är under 12% så kan du sätta igång med grundolja, sen grunda och göra två strykningar med utomhusfärg.

Hur målar man ett staket

Du kan använda dig av penslar av olika storlekar eller olika storlekar av rollers, vilket som du är bekvämast med. Det viktigaste är att du kommer åt överallt i snickeriet. Små penslar är bra att trycka in färg i fogar och under planket. Missar du att måla under planket eller på ovansidan som är sågad, är det risk för att du får in fukt med påföljande röta. Täck marken ordentligt med presenning så du slipper färgspill ner i jorden eller gräset.

Ett varmt och gott tips kan vara att måla staket innan montering för att bespara både knän och rygg

Måla staket

  • Ta bort växtlighet under och vid sidan av staketet.
  • Lägg ut presenning.
  • Skrapa bort gamla färgflagor.
  • Tvätta bort smuts och alger.
  • Låt torka.
  • Byt ut ruttna plankor.
  • Slipa vid behov.
  • Grundolja obehandlat och tryckimpregnerat trä.
  • Låt torka.
  • Måla med grundfärg.
  • Låt torka.
  • Måla första strykningen med utomhusfärg.
  • Låt torka.
  • Måla andra strykningen med utomhusfärgen.

Målat staket

När du målat andra stryket så får du hålla koll på staketet och sätta upp en skylt med "Nymålat". Några flugor och småkryp kanske hinner fastna men även om färgen är fet så är den ofta helt torr inom 24-48 timmar. Läs på burken vilken torktid färgen kräver.

Ett nymålat staket ger hela trädgården och bostaden ett nytt utseende och lyft!

Är det fler saker i trädgården som behöver fixas till? Här kan du läsa vidare om att tvätta trallen!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: