Tvätta trall

30/5/2022
Här berättar vi om hur man kan tvätta trall på rätt sätt|Tvätta trall för att liva upp verandan|Tvätta trall med rätt medel för att inte skada den

Man kan tro att trallen, trädäcket eller altanen på uteplatsen är ren efter vintersäsongens regn och rusk, men det stämmer inte. Den är smutsig efter sommarens barfota spring av vuxna och barn, middagar och fikastunder. När du väl skurar den så ser du på vattnet hur smutsig den är. Regnet och höststormar smutsar också ner med jord och andra partiklar som flyger i luften. Det är viktigt att tvätta trallen regelbundet så att den håller längre. Om man struntar i att tvätta trallen år efter år så blir smutsen ingrodd och bakterietillväxt kan skada träet i trallen.

Olika sätt att tvätta trall

Det finns många sätt att tag i rengöringen av en smutsig trall, beroende på hur smutsig den är, hur stor yta den har och om det har börjat växa alger på den. Du kan också välja mellan att tvätta för hand eller använda andra redskap för ett snabbare resultat. Det finns också olika tvättmedel, där det dyraste inte alltid är det bästa för din trädgård.

Tvätta trall för att liva upp verandan

Tvätta trall med såpa och borste

Enklaste sättet att göra rent trallen är med såpa och borste. Häll upp varmt vatten med såpa i en skurhink och skrubba hela trallen planka för planka. Du kan ha ett bra knäskydd och en rotborste eller så kan du ha en rotborste på långt skaft. Det är dessvärre svårt att få samma kraft i borstningen om du har ett långt skaft. Byt vattnet när det ser för smutsigt ut. Skölj trallen med rent vatten när du tvättat klart.

Tvätta trall med högtryckstvätt

Med en högtryckstvätt slipper du skrubba, trycket av vattnet gör rent effektivt. Tyvärr ibland lite för effektivt, om du håller munstycket för nära träet är det lätt att förstöra ytan och göra sönder träet. Till en högtryckstvätt kan du tillföra en vanlig såpa eller ett inköpt medel för din trall. Avsluta alltid med att skölja med rent vatten.

Tvätta trall med maskin

Har du stora ytor på din träaltan så kan det vara värt att antingen köpa eller hyra en maskin som skrubbar för dig. Med rätt inställning på maskinen och med såpa eller annat inköpt tvättmedel kan du köra trädäcket rent på kortare tid än om du skrubbat för hand. Skölj med rent vatten efteråt.

Medel för att tvätta trall

Handeln har en uppsjö av olika medel som löser upp smuts och algtillväxt på din trätrall. Det finns speciella tvättmedel för algtvätt och specifika medel för om du skall ha en efterföljande behandling av olja på trallen. Du bör tänka på vad som finns under och omkring trallen. Ett medel som bekämpar alg kan också vara skadligt för andra växter, djur och mikrober i din trädgård. Ju mindre skadliga kemikalier du använder desto bättre mår växter, djur och jord. Alla kemikalier når dagvattnet och till slut grundvattnet, så tänk efter före du tvättar - om du kan göra en bra rengöring och samtidigt ta hänsyn till miljön och inte förorena den.

Tvätta trall med rätt medel för att inte skada den

Tvätta trall med ättika

Ett bra sätt att få rent trallen och dessutom slippa algtillväxt är att tvätta trallen med ättika. Det är vanligt att få algtillväxt om man har haft blomkrukor på altanen eller du kanske har träd och buskar som angränsar till trallen. Även annan växtlighet som höstlöv och ris kan hamna på trädäcket med vinden på hösten, och du får en algtillväxt. Det är lätt att se om du har alger på trallen eftersom träet lyser grönt.

Ättika är ett relativt snällt sätt att få bort alger när du tvättar rent. Ättiksprit dödar ju också förutom alger, också ogräs. Har du för hög koncentration av ättiksprit så mår maskar och mikroorganismer inte bra, och inte heller andra växter, så håll dig till receptet och skölj rikligt efteråt.

Blanda 2 dl 12% ättiksprit till varje liter vatten i spannen och tillsätt sen några droppar diskmedel eller såpa. Skrubba planka för planka och använd handskar och glasögon för att skydda dina händer och ögon. Byt och gör ny blandning när skurvattnet blivit för smutsigt. Skölj ordentligt med rent vatten efter du är klar. Jobba gärna någon dag innan regn så får du ytterligare utspädningen av den sura ättiksspriten.

Du skall snart se att din trall är ren och fri från alger. Trallen är inte längre hal när den är våt, och skön och mjuk att gå på när den är torr.

Efterbehandling av trall

När trallen är ren och fin kan du måla eller olja in den. Du skall inte vänta tills den är snustorr efter mycket sol, det räcker att den känns torr på ytan. Det finns många olika sorters olja eller medel att använda för att efterbehandla trallen. Du kan fråga i handeln vad som är bäst för just din trätrall.

I dag väljer många att bara tvätta och skrubba med jämna mellanrum och låta trätrallen blir silvergrå utan olja. Det är en smaksak men också skönt att veta att en ordentlig rengöring räcker långt för att hålla trädäcket, altanen eller trallen - hel, ren och skön att gå på.

Letar du upp saker i förväg? Klicka här för att läsa om hur man gör för att få ett sommarjobb. Kanske med att tvätta trall!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: