Framtidens arbetsmarknad - digitala plattformer

30/6/2020
|

Att framtidens arbetsmarknad kommer vara digital är det få som ifrågasätter. Frågan är om Sverige kommer vara en del av den utvecklingen, eller om vi kommer tillåta den Svenska Modellen att knäcka det som skulle kunna bli Sveriges nästa stora näring. Idag kommer Arbetsmiljöverket till Yepstrs kontor för att följa upp ett regeringsuppdrag om vem som ska anses vara arbetsgivare på en digital plattform.

Diskussionen har pågått länge. Från högsta politiska nivå med arbetsmarknadsministern i spetsen, bland fackförbund, hos Svenskt Näringsliv och hos Skatteverket. Nu har turen kommit till Arbetsmiljöverket och frågan är fortfarande om ett plattformsföretag som Yepstr ska anses vara arbetsgivare när en privatperson tar hjälp av en annan privatperson via Yepstrs plattform. Kan ett företag som Yepstr vara del av framtidens arbetsmarknad?

Framtidens arbetsmarknad, bilden visar en mobil

- Jag är glad att se att regeringen äntligen börjat ta tag i plattformsekonomin, säger Jacob Rudbäck, vd på Yepstr. För ska vi som plattformsföretag komma vidare måste spelreglerna vara glasklara, och inte som nu, när dagsform och vindriktning verkar vara avgörande faktorer hos våra politiker.

- Jag behöver inte ens spetsa till det. Detta handlar om att en ny näringsgren blir till. Eller läggs ner. Och det sistnämnda kommer kosta tusentals jobb.

Att synen på plattformsekonomin är splittrad råder inget tvivel om. Tyvärr verkar det ha blivit en klassisk vänster-höger fråga, där Socialdemokrater och Vänsterpartiet ser ondska och utsugning. Medan Moderater och Liberaler ser möjligheter och arbetstillfällen. Och det är väldigt olyckligt.

- Jag har förmånen att jobba inom en bransch som handlar om ungdomsarbetslöshet, utanförskap, integration men också sysselsättning av äldre. Det borde faktiskt vara möjligt att undvika politisk pajkastning, och istället föra konstruktiva samtal med alla inblandade. För om vi inte gör det, kommer Sverige ofrånkomligen att hamna på efterkälken.

- Det är inte bara att Sverige hamnar efter som gör detta allvarligt. Jobb som barnpassning och hundvakt fortsätter att behandlas som jobb för andra klassens medborgare. Människor som gör dessa jobb tvingas acceptera svarta pengar och att arbeta oförsäkrade. Vi har nu en gyllene möjlighet att ändra detta och göra dessa jobb lika legitima som alla andra jobb, säger Jacob Rudbäck.

Läs mer på Yepstr hemsida om deras åtgärder för att skapa en sån trygg tjänst som möjligt!

Självklart finns det nackdelar om man låter plattformsföretag bete sig precis hur som helst. Lyckligtvis är det få som vill ha en Vilda Västern-ordning, även bland de som diskuterar om det är Modellen eller verkligheten det är fel på. Jobb via olika plattformar skall såklart vara säkra och betala schysst ersättning. Däremot skall de fortsätta förbli flexibla för det är den största styrkan och därför människor söker sig till den.

- Jag är stolt att vara det företag som går i bräschen för utvecklingen just nu, säger Jacob Rudbäck. Jag pratade med Skatteverket redan innan jag startade Yepstr och jag är nu glad över att vara i dialog med Arbetsmiljöverket. Tillsammans är jag övertygad om att vi kan bena ut en framgångsmodell som många andra länder kommer vilja kopiera.

- För antingen påbörjar vi resan mot en hållbar digital arbetsmarknad. Eller så kommer vi hamna hopplöst efter. Inom kort vet vi hur det kommer bli.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: