background-shape

Fyra ungdomar från Yepstr på SEBs entreprenörsläger

・ Nyheter och Media
tag

Genom att läsa läxor med grannarnas barn, servera på middagar och klippa gräsmattor har tonåringarna August, Polina, Sandis och Tina förtjänat varsin av Yepstrs platser på SEBs Entreprenörsläger, som avslutas i dag fredag den 30 juni. Då ska de presentera sina affärsidéer inför en panel där bland andra SEBs vd Johan Torgeby ingår. Förhoppningen är att ungdomarna från Yepstr på SEBs entreprenörsläger ska bli allt vanligare.

Genom Yepstr kan 15-21-åringar hjälpa hushållen i närområdet med enklare uppdrag kopplade till hemmet, familjen och trädgården. Allt arbete poängsätts och de som gör bra ifrån sig kan snabbt klättra till högre nivåer och få olika fördelar. August Beckman och Tina Tran från Täby, Polina Otto från Järfälla och Sandis Freimanis från Bromma, som alla har nått nivå fyra eller högre, fick på så sätt chansen att vara med på SEBs entrepenörsläger.

Testa jobba via Yepstr du med!

– Jag anmälde mig för att jag ville lära mig mer om hur man utvecklar företag och vad det innebär att vara entreprenör, säger Sandis Freimanis, 17 år, som planerar att plugga till civilingenjör på KTH och kanske starta eget företag senare i livet.

Yepstr på SEBs entreprenörsläger, ungdomarna lär sig om att skapa affärsideér

Tillsammans med Polina Otto, 16, ska han presentera en tjänst som är tänkt att hjälpa unga att få jobb genom att skriva bättre CVn och förbereda sig väl inför en anställningsintervju. August Beckman, 17, och hans grupp jobbar istället med en affärsidé som går ut på att underlätta människors vardag genom att sälja lunchboxar via mobilen. Under arbetet får de träffa spännande föreläsare, de får stöttning och vägledning, och allting avslutas med att de pitchar – det vill säga presenterar och säljer in sin idé – inför en panel med SEB:s Johan Torgeby i spetsen.

Det finns ett stort intresse bland dagens unga för att starta eget och SEB anordnar detta camp för att stimulera fler till att ta steget och kanske bli framtidens arbetsgivare.

– Jag ser framför mig att arbeta med entreprenörskap oavsett bransch. Jag tror att det kommer behövas fler företag i framtiden och om man har drivet så tycker jag man borde satsa, säger Polina Otto.

Hon och de andra ungdomarna extrajobbar genom Yepstr vid sidan av skolan. De får en notis när någon lägger ut ett uppdrag och väljer själva om de vill tacka ja eller inte. Samtidigt som de tjänar egna pengar samlar de på sig erfarenheter och referenser.

– Yepstr är ett smidigt sätt att tjäna lite pengar och knyta kontakter. Det är en också stor fördel att man styra sitt arbetsschema till när det passar en själv, säger August Beckman.

Läs mer om Yepstr här!