background-shape

Ditt första jobb på Yepstr

・ Tips och guider
tag

Grattis! Du har fått ditt första jobb på Yepstr! Efter att ha granskat din grymma pitch och profil har du blivit vald att utföra ett uppdrag. I och med att det är första gången du arbetar via Yepstr cirkulerar det förstås en lång rad tankar i huvudet. I vår blogg kan du läsa mer om hur man visar framfötterna på nya jobbet och vår ordlista från A-Ö om att vara ung och ny i arbetslivet.

Här följer en detaljerad guide till hur du förbereder dig, vad du ska tänka på när du väl är på jobbet och hur man gör en snygg uppföljning. Lycka till!

Hitta extrajobb

1. Förberedelse inför uppdraget

Barnpassning, trädgårdsarbete eller eventhjälp må vara helt skilda uppdrag, men oavsett vad du tar dig an så är det alltid lika viktigt med ordentlig förberedelse. Läs på ordentligt om uppdraget på förhand och ta tips från dem som har utfört liknande arbete tidigare.

Tips på förberedelse för dig som vunnit ditt första:

1.1 Dialog med beställaren

När du vunnit ett uppdrag via Yepstr så öppnar en ny funktion upp sig, chatten. Här kan du lätt lära känna din uppdragsgivare bättre, ställa de frågor du har och få koll på vad du kan vänta dig av uppdraget. För många kan det kännas bättre att inleda en dialog digitalt innan själva uppdraget startar igång, så ta chansen!

1.2 Viktiga frågor

När du startat dialogen med din uppdragsgivare så kan du passa på att ställa alla frågor som snurrar i ditt huvud. Frågor som:

 • Vad innebär uppdraget?
 • Var ska jag befinna mig?
 • När ska jag vara där?
 • Behöver jag ta med något?
 • Behöver jag förbereda något?
 • Beroende på vilket uppdrag det gäller så finns det massvis med frågor att ställa.

2. Under själva uppdraget

När du väl har fått svar på alla frågor och det är dags att utföra uppdraget så är det bra att komma ihåg att det här är ett riktigt jobb. Så tänk på att introducera dig själv ordentligt, vara trevlig och att avsluta på ett snyggt sätt.

2.1 Introduktion

Vissa uppdrag, såsom gräsklippning, kräver väldigt lite direktkontakt med uppdragsgivaren. Trots det så är det en bra idé att ta utrymme för en ordentlig introduktion för uppdragsgivaren. Kom ihåg att andas om du känner dig nervös inför introduktionen. Ett par djupa andetag är ofta precis vad som behövs för att stilla nerverna.

När du hälsar, ge ett ordentligt handtag och se din uppdragsgivare i ögonen, samtidigt som du säger “hej” med ett stort leende. Nervositet är okej, det drabbar alla, men låt det inte gå ut över din professionalism. Om du inte är så mycket för småprat kan det vara en bra idé att leda konversation direkt in på uppdraget, exempelvis genom att påpeka att du gärna vill komma igång.

2.2 Utförandet

Alla jobb utförs olika och vid det här laget har du förhoppningsvis gjort din efterforskning och fått svar på de flesta av dina frågor. Vid utförandet av ditt första uppdrag så är det viktigt att komma ihåg två saker: behandla ditt uppdrag som ett jobb och var inte rädd att fråga. Samtidigt som det är bra att visa att du tar uppdraget på största allvar så ska du inte låta din vilja att verka proffsig gå ut över arbetet. Ställ hellre för många frågor än för få och blir du törstig, hungrig eller dylikt så behöver du förstås bara ta upp det på en gång, så att du inte blir illamående.

Genom Yepstr är du alltid försäkrad under uppdragets utförande.

2.3 När är uppdraget slut?

Diskutera det med din uppdragsgivare på förhand. Vad tycker hen är en bra punkt för när arbetet är slutfört.

Exempel på bra avslut för:

 • Barnpassning: en tidpunkt.
 • Läxhjälp: en tidpunkt eller antal glosor/läxor.
 • Trädgårdshjälp: en yta som avverkats (gräsmatta klippt, rabatt rensad)
 • Eventhjälp: en tidpunkt.
 • Hundpassning: en sträcka promenerad eller tidpunkt.

3. Efter uppdraget är klart

Lika viktigt som själva jobbet är även avslutet. Här får du chansen att bygga ditt eget varumärke och försäkra dig om goda recensioner och framtida jobb. Sedan vill du förstås veta hur betalningen går till.

3.1 Betalning

Du tar emot betalning direkt via appen, här överför din uppdragsgivare pengarna och de kommer in på ditt bankkonto inom 10 arbetsdagar. Tänk på att diskutera öppet med din uppdragsgivare om hur lång tid du arbetat, så att det inte råder några skilda meningar.

Ifall du utför ett bra arbete kan din uppdragsgivare även lägga på dricks på arbetet. Om du bara jobbar via Yepstr så får du även stöd för skatter. När du arbetat så mycket att det blir dags att börja betala skatt så får du nämligen en notis direkt i appen, så att du vet vad som gäller. Ifall du har andra jobb jämte Yepstr så är det viktigt att du håller koll på hur mycket du tjänar och ifall du ska börja betala in skatt.

Läs mer om skatter på Skatteverkets hemsida.

3.2 Betyg

Efter ett utfört uppdrag så recenserar du och uppdragsgivaren varandra. Om du gett ett bra intryck och gjort ett bra jobb så får du högre betyg. Efter att du jobbat några gånger via Yepstr och fått genomgående bra betyg så får du även en bonus, då du tjänar mer pengar per uppdrag.

3.3 Återkoppling & framtida uppdrag

När uppdraget avslutats så är chatten kvar och din uppdragsgivare kan nu boka dig direkt för framtida jobb. Se till att du tackar ordentligt och berättar om du skulle vara intresserad av fler uppdrag i framtiden. Det är genom att fortsätta dialogen och visa öppenhet som du får chansen på nya arbeten i framtiden och fina rekommendationer.