Fars dag

13/8/2022
Hur kan man fira fars dag?

Fars dag är en helgdag som firas i många delar av världen på olika datum under året. I Sverige firas den den andra söndagen i november. Fars dag innebär vanligtvis att man ger gåvor till pappor och tillbringar tid med dem. I vissa fall är det också tradition att barnen ritar eller skriver brev till sina pappor. I slutändan är Fars dag ett tillfälle för familjerna att fira det speciella bandet mellan far och barn.

Fars dag historik

En kvinna vid namn Sonora Smart Dodd ville år 1910 fira sin pappa William Dodd som, förutom att han var krigsveteran från Amerikanska inbördeskriget, också hade tagit hand om sju barn själv, eftersom mamman dog i barnsäng med yngsta barnet. Fars dag blev en populär dag som spreds över USA. Först 1966 instiftades Fars dag officiellt av President Lyndon B. Johnson

Fars dag Sverige

På 1920 talet började man prata om att det skulle instiftas en dag som firade och lyfte upp faderns roll. Man började att fira Fars dag i Sverige 1931. En nordisk kommité av köpmän verkade för att högtidsdagen - Fars dag - skulle spridas 1949. Man förstod tidigt vilken roll speciella högtidsdagar kunde få för handeln i Sverige. På 1970 talet gjordes en undersökning vad svenskarna tyckte om Fars dag, där en stor del av folket tyckte att Fars dag var "onödigt fjäsk" och man ville ersätta Fars dag med Familjens dag. Debatten om Fars dag har blossat upp då och då under åren som gått. Både Fars dag och Mors dag har setts av många som ett sätt att låsa könsroller och sätta familjen och köpkraften som norm i samhället, vilket inte stämmer överens med allas ideologi.

Fars dag är ett fantastiskt tillfälle att visa uppskattning

Presenter dagen till ära

Vanligt var att far fick cigarrer, rakvatten, krigsromaner eller en slips. Far skulle firas med manliga presenter. Det ges väl fortfarande bort en del slipsar men enligt en undersökning är det vanligt med choklad och blommor med. Barnen ritar teckningar och gör fina brev med hjärtan till pappa, precis som till mamma på Mors dag.

Idag när vi ser alla dessa unga män som drar fram på gatorna med sina bebisar knutna i sjal runt bröstet eller i barnvagnen som man kan löpa med, förstår vi att en förändring håller på att ske. Männen som ser ut som om dom övade redan med dockvagn och aldrig gjort något annat än förberett sig för att bli pappa, dom är verkligen värda sin Fars dag. Kanske vill dom ha en upplevelse eller restaurangbesök med familjen som present eller så önskar dom också lite egentid när barnen är små. Far inte bara ror, han är också rar.

Sen finns det ju en dag dedikerad till alla mödrar, läs vidare om mors dag här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: