Mors dag

13/8/2022
Hur firar man bäst mors dag?

Mors dag är en helgdag som firas i många delar av världen, vanligtvis den andra söndagen i maj. Högtiden hedrar mödrar och moderskap och markeras vanligtvis genom att man ger gåvor, blommor och kort. Mors dag har sitt ursprung i början av 1900-talet, då den först firades i USA. Högtiden blev snabbt populär och under åren som kom firades den även i många andra länder. I Europa har det funnits seder när man hedrat kvinnan och modern historiskt sen 1600-talet. I dag är Mors dag en viktig dag för att hedra mödrar över hela världen.

Mors dag USA och Sverige

Under President Woodrow Wilsons tid fanns en kvinna som hette Anna Jarvis, hon bad presidenten att instifta Mors dag för att hedra sin mamma som gått bort 10 Maj, året var 1914. Högtidsdagen blev populär och i Sverige fanns Cecilia Bååth Holmberg som tog initiativ att Sverige också skulle fira Mors dag 1919. I USA firas Mors dag andra söndagen i Maj och i Sverige sista söndagen i Maj.

Vad finns det för bra mors dag gåvor?

När välfärdssamhället växte efter kriget så skapades flera högtidsdagar och eftersom kärnfamiljen stod i centrum för folkhemmet så blev Mors dag en viktig dag för hela samhället och alla hemmafruar. Man skapade dessutom ett häfte med instruktioner för hur dagen skulle firas.

  • Svenska flaggan skall hissas.
  • Mor skall sjungas för på morgonen.
  • Mor skall ha kaffe och kaffebröd på sängen, av barnen.
  • Mor skall få blommor och en liten present.
  • Mor skall slippa hushållsarbete, barnen skall sopa, laga mat och diska.
  • På eftermiddagen skall Mor firas högtidligt när Far kommer hem.
  • Barn som inte bor hemma skall skicka brev eller telegram till Mor.

Mors dag fanns för att hedra kvinnans viktiga roll som mamma och hustru. Själva dagen visade också upp och befäste en norm för hur en mor skulle leva.

Mors dag i dag

Idag lever vi i ett mer jämlikt samhälle där kvinnor utbildar sig och arbetar. Hemarbetet försöker dagens unga män och kvinnor att dela upp mellan sig. Det finns också ett flertal sätt att leva tillsammans med barn, än just kärnfamiljen. Men kvinnor kämpar fortfarande för lika lön och att respekteras. Mors dag firas och även internationella kvinnodagen 8 Mars.

Idag är det svårt att bortse från eller glömma bort Mors dag eftersom tidningar, tv och sociala medier pumpar ut reklam med start i April på varor eller upplevelser som man kan köpa till mamma på Mors dag, sista söndagen i Maj.

Barnen plockar blommor och gör teckningar och brev till mamma. Ett trevligt restaurangbesök eller utflykt med vänner och familj kan vara en uppskattad present. Kanske får mor också en present av far, roligast tycker nog mamma det är att få en upplevelse eller lite egentid, åtminstone när hon jobbar övertid och känner sig stressad på jobbet.

Det finns ju även en dag speciellt för alla pappor där ute, läs vidare om fars dag här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: