Hur mycket väger ett piano

27/10/2022
Innan man släpar in en gigantisk flygel i hemmet kan det vara bra att veta vad ett piano väger

När du eller ditt barn har börjat ta pianolektioner och allt går bra, då önskar ni troligtvis att ha ett riktigt piano hemma att spela på. Elpianon och synthesizers är bra att öva på, men när man kommit igång med lektioner hos en pianolärare, så kan man längta efter klangen hos ett riktigt piano hemma. Nya pianon är riktigt dyra instrument att köpa men det finns bra begagnade pianon för några hundralappar eller som bortskänkes. När du tar emot ett äldre piano från blocket så kostar ofta flytten mer än pianot, främst på grund hav hur mycket ett piano väger.

Funderar du på att köpa ett piano eller flytta ditt piano så behöver du göra en bra planering och tänka igenom olika aspekter innan du sätter igång. Ett piano är en tung pjäs och kan vara svårflyttad beroende på olika faktorer. Eftersom ett piano väger cirka 200 kilo och en flygel ca 300 kg, så behöver man hjälp för att flytta instrumenten.

Pianon varierar i storlek, därför varierar även hur mycket ett piano väger

Hur flyttar man ett piano

Till att börja med så måste man titta på rymligheten i rummet där pianot skall stå eller flyttas. Det måste gå att komma in genom dörröppningarna, och att komma fram på golvet. Har du en möblerad hall innanför ytterdörren så mät ordentligt så att pianot går igenom. Har du väl fått in pianot så går det att flytta ut, men som ett exempel- så kanske du måste flytta på garderoben för att kunna vända pianot. Golvet måste vara fritt från möbler och mattor, om du skall kunna rulla pianot.

När pianot skall flyttas en eller flera våningar upp utan hiss så blir själva flytten besvärligare. Det är inte alla trappor som kan bära eller har utrymme för fyra man och ett piano. När man förr i tiden flyttade in pianon upp i höga 1800 tals hus så vinschade man upp pianot på utsidan av huset på grund av hur mycket ett piano väger.

Om du skall flytta från en hög våning med trång hall och för liten hiss, så kanske du skall överväga att lämna pianot och köpa ett nytt till ditt nya boende.

Flyttfirmor har ofta ett fast pris som justeras beroende på hur långt pianot skall flyttas i relation till flyttbilen, hur många mil som skall köras, antal våningar och storlek på hiss. Den enklaste och billigaste flytten är från entréplan till entréplan. Flyttfirman tar också betalt för hur många man som behövs, ett lägre piano kräver kanske bara två man med rullbrädor och bärselar. Flyttfirmor har kunskapen och vanan att flytta och du kan söka rotavdrag för flytten.

Om du har möjlighet att köpa ett nytt piano så ingår ofta flytten i priset och musikaffären står dessutom för försäkringar och en stämning av pianot på plats. Ett piano som flyttats behöver stå sig till rätta innan man spelar på det eller stämmer det. Trämöbeln och strängarna känner av att byta miljö och påverkas av förändrad luftfuktighet och eventuell kyla eller värme under flytten.

Ta reda på vad ett piano väger !

Kan man flytta ett piano själv

Med en flyttfirma som har erfarenhet av att flytta pianon, kan du känna dig trygg med att det blir bra gjort utan skador på vare sig pianot, golvet eller flyttgubbarna. Men det är inte billigt, du får räkna med att betala flera tusen kronor, mer eller mindre beroende på svårigheten i flytten och storleken på pianot.

Om du är stark och ung och har flera starka kompisar som är beredda att ställa upp, så kan du göra ett försök att flytta pianot själv med en god planering. Du behöver mäta ingångar, hall och dörrar i bostad så att du har plats att svänga med pianot. Ett piano är inte som en säng som du kan ställa på kortsidan för att vända i en trång hall. Viktigt är att kontrollera vilken högsta vikt hissen är gjord för.

Du behöver köpa in eller hyra rullbrädor för att lyfta upp pianot på när du skall rulla fram pianot över golvet eller utomhus fram till transportbilen. Du och dina starka vänner behöver också bärremmar för att kunna lyfta pianot upp på rullbrädan och sen ner på golv. I transportbilen behöver ni stabilisera pianot med remmar så att det inte rör sig eller välter under körningen. Tänk noga här på hur mycket ett piano väger och välj remmar som håller!

Ja, det går att flytta ett piano själv men med tanke på hur många problem som kan uppstå under flytten så skulle jag inte rekommendera det, speciellt inte om ni behöver lyfta i trappor. Eftersom ni inte har vana att lyfta och transportera ett piano så är det stor risk att det uppstår skador. Skador på golv, dörröppningar, hiss och skador på pianot. De materiella skadorna är dock världsliga jämfört med om en vän blir klämd i hissen eller om din flyttkompis får bestående skador på ryggen. Bättre är att låta proffsen flytta pianot även om det svider i plånboken. Lycka till med flytten !

Är det andra storleksmått du var ute efter? Läs vidare om hur många tangenter pianot har!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: