background-shape

Skriva personligt brev

・ Tips och guider
tag

Att skriva ett personlig brev utan erfarenhet är inte alltid det lättaste. Hur skriver man egentligen ett personligt brev vid en jobbansökan? Här finner du svaret på de frågor du ställt dig angående att skriva ett personligt brev. För dig som vill komma igång direkt så har vi även bifogat en enkel mall för personligt brev, anpassat för dig som inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet.

Eftersom att ett personligt brev ska vara just personligt rekommenderar vi förstås att ni skriver ert egna personliga brev, instruktioner för att skriva ett bra personligt brev hittar ni nedan.

Hitta extrajobb

Vad är ett personligt brev?

För nästan alla jobb, inom alla branscher, förväntar man sig ett personligt brev bifogat i din ansökan.

Ditt personliga brev är en slags introduktion till vem du är, besvarar varför du skickar in din ansökan och belyser några höjdpunkter från ditt CV i detalj.

Ett CV är mer av en meritlista medan ditt personliga brev ska förklara vem Du är som person och vad din önskade arbetsgivare kan förvänta sig ifall de skulle anställa Dig. Oftast skickar man in det personliga brevet tillsammans med sitt CV i jobbansökan. För mer om ditt CV, se Yepstrs CV-skola!

Hur skriver jag mitt personliga brev?

Ifall du saknar arbetslivserfarenhet så är det personliga brevet din chans att skina. Här och i mallen hjälper vi dig som inte har någon tidigare erfarenhet att skriva ditt personliga brev. Du kan använda mallen oavsett hur långt du har kommit i studierna, men framför allt är den anpassad för dig som är gymnasiestudent.

Kom igång med att skriva ditt personliga brev! Börja med de viktigaste sakerna:

 • Ditt namn.
 • Namnet på företaget och kontaktpersonen du söker till.
 • Ett referensnummer eller jobbreferens. Det här hittar du oftast i jobbannonsen. Söker du spontant, utan jobbannons, kan du hoppa över det här.
 • En personlig introduktion, så att läsaren förstår vem det är som skriver.
 • En brödtext som belyser dina kvalitéer och relevanta personliga egenskaper. Exempelvis om du är lyhörd, ambitiös, disciplinerad, snäll, duktig på att samarbeta eller andra bra personliga egenskaper.
 • Ett avslut som frågar efter intervju. Försök stänga ansökan! Genom att fråga efter intervju tar du saken i egna händer och uppmanar dem att åtminstone träffa dig. För dig som saknar arbetslivserfarenhet kan det även vara bra att ha med:
 • Andra färdigheter som kan vara bra på jobbet, som vilka skolämnen du är bra på.
 • Personliga egenskaper som kan vara till hjälp på arbetsplatsen, exempelvis: samarbetsförmåga eller att du är duktig på att hålla tider.
 • Skolarbeten som du är särskilt stolt över. Har du kanske skrivit en fantastisk recension om din favoritfilm? Det kan vara bra att ha med ifall du söker extrajobb på ett företag som arbetar med kultur.
 • Sporter som du deltar i. Sportintressen visar på laganda och att man gillar att hålla igång!
 • Andra hobbies eller intressen som kan vara relevanta.

Vill du ha lite hjälp på traven med automatiserat skrivande som dessutom kan öka kvalitén på ditt brev, kika här

Bortom det personliga brevet

Ibland har man otur och finner det svårt att verkligen få igenom sin personlighet i det personliga brevet. Ifall du har hamnat i en dålig rutt och känner att det börjar bli jobbigt snarare än tråkigt att skicka ut arbetsansökningar så kan du testa några alternativa metoder för att komma igång och jobba:

 • Besök din tilltänkta arbetsplats. Gå till företaget du skulle vilja arbeta hos och räck över din ansökan personligen, det ger dig en chans att prata direkt med den chef du hoppas på att få.
 • Sänk ribban. Ibland siktar man helt enkelt lite för högt i första taget. Sänk ribban och testa på lite korttidsjobb, ta en praktikplats eller starta ett projekt i skolan.
 • Be om referenser. När du saknar tidigare arbetslivserfarenhet kan det vara en bra idé att ändå be familj och bekanta backa upp de styrkor som du känner att du har. Ett referensbrev kan vara från dina föräldrar eller deras föräldrar och referera till dina styrkor.
 • Genom Yepstr kan du både skaffa dig arbetslivserfarenhet och öva på att skriva personligt brev genom att skriva en personlig pitch till uppdragsgivare på plattformen. Testa Yepstr idag!