background-shape

Mor & dotter konflikt

Mor & dotter konflikt

Relationen mellan en mamma och en dotter kan se ut på tusen olika sätt. En del döttrar ser sina mammor som bästa vänner, medan man i andra relationer kanske pratar någon gång i månaden eller ännu mer sällan. Att det uppstår en mor-dotter-konflikt är inte ovanligt. För att komma ifrån dem och fördjupa relationen behöver man hantera konflikterna på rätt sätt.

Hitta läxhjälp idag

När uppstår de flesta konflikter?

De allra flesta mor-dotter-konflikter inträffar när dottern är i tonåren. Då har döttrarna en period när de letar efter självständighet och ska bli sina egna vuxna. I det här stadiet kan det ofta hända att relationen till mamman blir ansträngd. Det behöver inte vara avsikten från moderns sida, men kommentarer och samtal kan uppfattas som kritik från dottern. 

Om man kan hantera den turbulenta tonårstiden på ett bra sätt, både som tonåring och som vuxen, kan man också lägga grunden för en hälsosam mor och dotter-relation i vuxen ålder.

Läs mer om tonåren och typiska tonårsbeteenden här

 

Vad kan en konflikt handla om?

En konflikt kan i princip handla om vad som helst. Från kläder och utseende, till val av kompisar eller val av utbildning. Enligt lingvistikprofessorn och författaren Deborah Tannen kan en konflikt mellan en mor och en dotter starta även fast det inte varit avsikten. Bland annat menar Tannen att ordval som egentligen inte är tänkta att uppfattas som kritiska kan av den tonåriga dottern ofta göra det. 

Exempel på sådana kommentarer kan exempelvis vara: “Ska du ha på dig det där?” eller “Du kanske borde göra si eller så”. Det verkar inte helt ovanligt att råd och tips som en mamma ger sin tonårsdotter kan uppfattas som kritik, även om mamman i första hand ville visa omtanke och vara hjälpsam.

Hur kan man hantera en mor-dotter-konflikt?

Det finns alltid sätt att förbättra en relation, och det gäller även för mammor och döttrar. Om ni ofta hamnar i konflikt kan ni tänka på nedanstående saker för att göra en relation mer meningsfull och för att kunna undvika framtida bråk. 

Men, tänk också på att en mor-dotter-konflikt inte alltid är av ondo. Den är ett sätt för er båda att utforska och markera gränser och att befästa vad ni betyder för varandra. På samma sätt som konflikter kan vara jobbiga kan de alltså även göra en relation starkare. 

Våga ta upp saker

När man har bråkat kan envisheten ibland slå till. Man vill hellre att den andra ska adressera problemet eller be om ursäkt snarare än att man gör det själv. Hamnar ni ofta i konflikter kan ni båda två tänka på det här. 

Enligt Linda Mintle, som är familjeterapeut, kan ett bra tillvägagångssätt vara att utgå från hur relationen får en att känna sig, och vad man själv kan göra för att förändra den. I en konflikt har alla en del och man kan behöva gå till sig själv för att reflektera över sitt eget beteende.

När du har gjort det kan du välja att prata om saken tillsammans med din mamma eller med din dotter. Diskutera på ett ärligt sätt och undvik att skuldbelägga varandra. Det gör ingen gott i det långa loppet.

Vilka förväntningar har ni på varandra?

Fundera på vilka förväntningar du som mamma har på din tonårsdotter. Är de realistiska? Även fast alla vuxna själva varit tonåringar och antagligen själva upplevt det som en krävande tid är det inte alltid säkert att man kan minnas exakt hur det kändes. 

På samma sätt kan du som tonårsdotter fundera över vilka förväntningar du har på din mamma. Du kanske mer och mer börjar inse att även din mamma är en vanlig kvinna, och att hon inte vet precis allting. I tonåren brukar man nämligen börja förstå att den mamman man såg som barn, alltså hon som visste precis allt och kunde allt, också är en människa.

Kommunicera på rätt sätt

En mor-dotter-konflikt som är svår att lösa brukar vara den när man kommunicerar på fel sätt. Det kan exempelvis handla om att man fastnar i samma hårda ordalag, att de ord man väljer tas emot fel och att frustrationen gör att man säger saker som man egentligen inte menar. 

Träna er på att kommunicera på rätt sätt. Här kan du som vuxen möjligen ta ett något större ansvar och adressera er situation och be er samtala om den. När ni pratar om era konflikter, utgå från er själva och berätta hur ni känner. Det kan också vara fint för din tonårsdotter att få frågan om vad hon önskar att du hade sagt, eller hur hon önskar att du hade bemött henne i vissa situationer. 

När du som förälder väljer att fråga din dotter om hennes upplevelser utan att ifrågasätta dem ger du henne en chans att stå upp för sig själv och att uttrycka sina känslor. Att hon känner sig bekväm med att berätta om sina tankar för dig kommer vara grunden för en fortsatt fin relation er emellan.

Lös era konflikter snabbt

En konflikt som pågår under en lång tid riskerar att göra skada på er framtida relation. Som mamma till en tonåring ska du därför försöka reda ut konflikten så snabbt som möjligt. Som tonårsdotter är det viktigt att du, även fast du kan vara arg och frustrerad, också försöker reda ut bråket. 

Andra tips på hur ni kan komma vidare

En mor-dotter-konflikt är ofta påfrestande för båda parterna. Om ni tycker det är svårt att prata om era problem högt kan ni istället skriva brev till varandra och kommunicera i text. I situationer där det finns många känslor kan det vara lättare att uttrycka sig i text än med ord.

Se också till att göra roliga saker tillsammans så att ni inte bara fastnar i bråk, eller att prata om era konflikter. Saker ni exempelvis kan göra är att:

  • Gå på promenader
  • Gå på bio tillsammans
  • Spela spel tillsammans
  • Besök ett spa

Försök hitta aktiviteter som både du som mamma och du som tonåring tycker är roliga. Det är viktigt att er relation också får ha trevliga stunder och inte bara känns som en ständigt pågående konflikt. 

Och var inte oroliga. Så länge ni vårdar er relation och tar hand om era konflikter på ett bra sätt gör ni rätt. Konflikter hör en relation till, så även den relation som finns mellan en mor och en dotter.

tag
Relationen mellan en mor och dotter kan se väldigt olika ut. Mamma kan vara en bästa vän eller någon man pratar med mer sällan. Att det uppstår konflikter ibland är vanligt. Hur hanterar man dom?