När blir man tonåring?

 

Tonåren börjar alltså när man fyllt 13 år. Men det är svårt att sätta en bestämd dag när den faktiska utvecklingen börjar, eftersom det ser så olika ut för alla. Bara för att man säger att tonåren börjar när man fyller 13, betyder inte det att du vaknar upp och helt plötsligt känner dig som en helt ny person. Säkert är dock att du kommer känna av förändringar, både fysiskt i kroppen och mentalt. Kroppen mognar, vilket både kan kännas spännande och främmande. Tänkandet fördjupas och det blir lättare att analysera och resonera.

 

Med alla förändringar kan det också komma en stor osäkerhet. Både på den egna personen, och på omvärlden. Man kan känna sig ledsen, omotiverad, och bekymrad över allt möjligt. Detta är helt normalt, men det är viktigt att söka hjälp om det rör sig om en nedstämdhet som påverkar vardagen under en längre tid.

 

 

Typiska tonårsbeteenden

 

Starka åsikter

 

I och med det nyfunna tänkandet vill tonåringen gärna argumentera för sin sak i diskussioner. Det finns en stark vilja att få förklara och delge sin uppfattning om saker och ting. Ofta går det helt emot förälderns åsikt. Heta diskussioner och meningsskiljaktigheter är därför inte direkt ovanligt.

 

Ökat sömnbehov

 

Känns det som om tonåringen bor i sängen? Är det omöjligt att få liv i hen när det är dags för skola? Ja, det här med sömn blir extra viktigt under de här åren. Helt enkelt för att sömnen behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig sin utveckling.

 

Grubblerier

 

Det finns nog ingen annan period i livet under vilken man grubblar så mycket som under tonåren. Man grubblar över precis allt – livet, framtiden, skolan, kompisarna, kroppen, kärlek, sex, saker som hänt, saker som kanske kommer hända, för att inte tala om hur du som förälder är som förälder, och just vuxen.

 

Behov av självständighet

 

Under tonåren behöver många ungdomar få lite distans till föräldrarna. De behöver utrymme för att på egen hand kunna utforska och undersöka andra åsikter, filosofier, och värderingar. Detta blir ofta tydligt då de hellre umgås med kompisar eller gör andra aktiviteter än att vara hemma. Vanligt är också att de gärna vill diskutera saker med andra vuxna.

 

 

Frigörelseprocess från föräldrarna

 

Tonåren är egentligen en enda lång frigörelseprocess. Det handlar om självständighet. Ditt barn går från att vara just det – ett barn, till att mogna och lära sig att ta hand om sig själv – bli vuxen. De undersöker, testar, börjar om, och testar något annat. Allt för att hitta rätt, och bestämma vem de ska vara. Tonåren handlar om både identitetssökande och skapande på samma gång. Ungdomen navigerar och undersöker sig själva och sin omgivning, hittar sina åsikter och slåss ibland väldigt hårt för dem.

 

Att få tillgång till olika perspektiv och åsikter är väldigt viktigt för att kunna bilda sig en egen uppfattning. Det är därför vanligt att tonåringen söker svar på annat håll än hos sina föräldrar. Och ofta leder tankar och funderingar till ett ifrågasättande av föräldrarna. Hur de är som föräldrar, och hur de är som vuxna. Ge ditt barn utrymme, och stötta det i sökandet. Försök att inte lägga dig i onödiga saker, utan se till att finnas där när det behövs istället. Håll dig på en replängds avstånd. En bit ifrån, men ändå nära.

 

 

Ungdom som inte lyssnar

 

Det är inte lätt att vara tonåring, men det är heller inte helt lätt att vara förälder till en tonåring. Även om man själv gått igenom de där åren, och tror sig veta precis vad de handlar om, är det inte lätt att finnas där och stötta när man känner sig avvisad eller ignorerad. Men lika vanligt som det är att föräldrar klagar på att deras tonåringar inte lyssnar på dem, är det att tonåringar känner att föräldrarna inte lyssnar på dem. Så ett tips kan vara att verkligen fundera på sitt eget beteende innan man lägger skulden någon annanstans. För att få någon att lyssna på dig, måste du lyssna på dem. Här nedan hittar du fler goda råd.

 

 

Tips till tonårsföräldrar

 

  • Ge plats – låt ditt barn ha ett eget liv, och försök att inte lägga dig i onödiga saker.

 

  • Gör saker tillsammans – hitta på något som båda gillar att göra. Det stärker inte bara relationen, utan är ett ypperligt tillfälle att få tid till att prata.

 

  • Ta det inte personligt – tänk på att det ingår att provocera, framförallt de personer som står tonåringen närmast. Det är inte du som person som ifrågasätts, utan er relation.

 

  • Ha tålamod – en tonåring måste få prova olika attityder och åsikter, var inte för snabb med att tycka och tänka. Det blir bara en massa onödigt tjat.

 

  • Välj dina strider – fokusera på de positiva sakerna och beteendena, och beröm dem istället för att tjata om det som egentligen är oviktigt. Välj dina strider.

 

  • Lyssna & stötta – även om det ibland känns lönlöst, så visa att du finns där, och att du lyssnar. På stort som smått.

 

  • Bestäm regler tillsammans – låt ditt barn hjälpa till att bestämma vad som ska gälla, och återkoppla och prata om hur ni tycker att det fungerar.

 

 

Lista och information kommer från 1177.

 

På Rädda Barnen hittar du tonåringarnas bästa tips till dig som förälder.