background-shape

Puberteten för tjejer

Puberteten är någonting som alla tjejer kommer gå igenom när de växer upp. Att komma in i puberteten kan både kännas spännande och roligt, men också skrämmande och osäkert. Puberteten innebär många förändringar. Och de förändringarna syns både mentalt och kroppsligt. Att vara förälder till en tjej som går igenom puberteten kan vara krävande. Det är många som upplever det svårt att förstå vad som pågår i tonåringens hjärna, hur de upplever saker och hur man som vuxen kan bemöta det barnet går igenom.

Hitta extrajobb

När inträffar puberteten för tjejer?

Generellt sett brukar man säga att puberteten börjar någon gång när en flicka är mellan 8–13 år. Det här är dock inga åldrar som är huggna i sten. För vissa barn inträffar puberteten tidigare och för andra senare. Det är ingenting att oroa sig över. Om ditt barn uppvisar en oro för att hon antingen känner sig tidig eller sen så se till att prata om det med henne. Förklara att det är olika. Du kan också se till att hon får hjälp via samtal om du märker att det är någonting som är påfrestande för ditt barn.

Att prova på nya saker som exempelvis fotboll är vanligt för tjejer i puberteten

Vad gäller puberteten finns det dessutom en del ärftliga faktorer kring när den inleds. Därför kan du som vuxen också berätta för ditt barn när du hamnade i puberteten. När puberteten sedan börjar för tjejer brukar den pågå i ungefär fyra till sex år. De olika stadierna och förändringarna inträffar olika snabbt under den tiden.

Vad händer med kroppen under puberteten?

Det är i puberteten som man går från att vara barn till att bli vuxen rent fysiskt. För tjejer innebär det här flera stora kroppsliga förändringar. Det kan därför vara bra att veta att tjejer ofta kommer in i puberteten tidigare än killar. Var noga med att prata med ditt barn som kommit in i puberteten om hur kroppen förändras, men även om att ditt barn har rätt att bestämma över sin egen kropp.

Hårväxt på kroppen

Under puberteten börjar håret växa både på könet och under armarna. En del tjejer får också ökad hårväxt på andra ställen på kroppen. I många årtionden har hårväxt på kvinnor varit något fult, även fast det är kroppens sätt att bygga en skyddande barriär. Om barnet upplever att hårväxten stör är det bäst att prata om det. Fråga varför det känns så, och hur hon önskar att det skulle vara. När du vet det kan du ta mer grundande beslut kring vad du ska säga och vilka tips du ska ge.

Du bör inte uppmana ditt barn till att direkt ta bort all hårväxt. Den finns där av en orsak. Om frågan kommer upp gällande att ta bort hårväxten så är det dock viktigt att låta henne välja själv.

Underlivet och brösten

Under puberteten börjar underlivet förändras för tjejer. Förändringarna kommer både vara att blygdläpparna blir större och att färgen på underlivet förändras. Det är inte ovanligt att det uppstår knottror, vilket är en följd av att talgkörtlarna börjar synas mer tydligt. Även doften kommer bli annorlunda. Det är inte ovanligt att många tjejer i puberteten funderar över om det som händer med deras underliv är normalt. Var inte rädd att som vuxen påtala allt som kan förändras och hända. Det kan kännas tryggt att veta att det som händer är helt normalt och att ingenting är konstigt.

En tjej på ett fält som tar sig om håret

Ett av de första tecknen på att en tjej är i puberteten är att brösten börjar växa. I samband med att brösten börjar växa kan det både göra ont och klia. Om brösten tar i något är det vanligt att det smärtar. Då just storlek på brösten och utseende är något många unga flickor funderar över kan det vara bra att försäkra ditt barn om att det är fullständigt normalt att brösten växer i olika takt. Det jämnar nästan alltid ut sig i slutändan. Vissa tjejer kan uppleva att det finns knölar i brösten och känna sig oroliga över detta. Det är dock sällan någon fara utan handlar enbart om att körtlarna har börjat utvecklas.

Hitta extrajobb

Hur upplever tjejer puberteten?

Hur tjejer upplever sin pubertet är väldigt olika. En del tycker det är roligt att det händer nya saker och att man börjar känna sig vuxen. Andra mår dåligt av att kroppen förändras och upplever puberteten som jobbig. Dessutom är det inte ovanligt att känslorna ändras från dag till dag. Det kan vara svårt att hänga med i svängarna och att förstå var ditt barn befinner sig för tillfället. Om du upplever att din dotter ofta blir frustrerad och tycker att du inte förstår, var inte orolig. Det är ofta en del av puberteten. Ha tålamod, var lyhörd och visa att du finns.

Den första mensen

I puberteten börjar tjejer få flytningar. Flytningarnas syfte är att slemhinnorna ska vara fuktiga, samtidigt som de skyddar underlivet mot infektioner och smuts. Det är även under puberteten som ägglossningen börjar, vilket innebär att den första mensen kommer inträffa. Det allra vanligaste är att den första mensen kommer ungefär två år efter att brösten har börjat växa.

Den första mensen behöver inte vara så mycket mer än en blodfläck på toalettpappret. Däremot är det vanligt med brunaktiga flytningar innan den riktiga mensen har kommit igång. Bruna flytningar är alltså ett tecken på att mensen snart kommer inträffa. När den första mensen har kommit kan den vara oregelbunden i flera år. Det är därför inte konstigt att en tjej får första mensen och sedan tar det ett par månader innan nästa menstruation kommer.

Hur kan man förbereda sitt barn för mens?

Även fast det finns sexualkunskap och undervisning om kroppar och pubertet i skolan gör du som vuxen rätt i att prata om ämnet med din dotter. Vad gäller mens och tjejer kan detta antingen vara något som barnet längtar efter, eller något som barnet tycker är skrämmande och jobbigt. Vissa skäms över att få mens, medan andra vill ha den direkt.

Det du kan göra som vuxen för att förbereda ditt barn på mensen är att berätta vad som kommer hända. Berätta hur det kan kännas, berätta vilka olika mensskydd det finns och förklara hur de fungerar. Du kan med fördel köpa hem olika typer av mensskydd så att de finns när det väl är dags och ditt barn behöver dem. Det allra viktigaste är att du avdramatiserar mensen och alla kroppsliga förändringar så mycket du kan. De är naturliga förlopp när en tjej blir vuxen. Det är något alla vuxna vet, men för barnet som är i puberteten kan det både kännas pinsamt och jobbigt. Förbered därför genom att se till att det som kan tänkas behövas redan finns i hemmet.

Ukulelespelande kan vara en sysselsättning för tjejer i puberteten

Vad händer känslomässigt i puberteten hos tjejer?

Det finns inget rakt eller konkret svar på vilka känslor puberteten väcker hos tjejer. Allting är väldigt individuellt, vilket också är nyckelorden för allt som gäller puberteten. Det som däremot är generellt för alla är att tonåren är en tid när barnets identitet blir starkare och att de lösgör sig allt mer från sina vårdnadshavare. Nästan allting går plötsligt ut på att utforska vem de själva är.

Inte så sällan kan det här leda till konflikter. Du som vuxen kanske har en annan syn på vad ditt barn borde göra eller hur det ska agera. Det är lätt att komma med pekpinnar som vuxen, men det är inte alltid rätt väg att gå. Det bästa är istället om du kan vara öppen för barnets egna tankar och känslor. Försök att inte döma ut någon tanke eller känsla. Ta istället in dem, lyssna och bekräfta.

Om du märker att ditt barn inte är bekväm med att prata med dig om puberteten och allt som händer kan du istället skicka länkar till barnet där hon kan läsa mer. UMO.se är en väldigt bra hemsida som riktar sig till unga människor som går igenom puberteten. Där kan man också läsa svar från proffs på frågor som andra unga har ställt. Du ska aldrig tvinga ditt barn att prata med dig om det inte känns bekvämt. Behövs det så hänvisa till webbplatser som är seriösa eller andra vuxna som barnet känner förtroende för.

Var inte rädd för att ta upp svåra saker

I samband med puberteten är det vanligt att tjejer börja tänka på saker som kärlek och sex. Som vuxen är det bästa du kan göra att själv ta upp sådana saker på ett enkelt sätt. Gör ingen stor grej av det, utan försök låta det bli ett självklart och naturligt samtalsämne. Det kommer antagligen göra att ditt barn kommer känna att det är okej att ställa frågor och att undra. Och, att din dotter kommer uppleva att den sexualitet hon håller på att utveckla både är normal och accepterad.

Om du som vuxen undrar något, exempelvis om ditt barn är sexuellt aktiv, var inte rädd för att fråga. Den gyllene regeln vad gäller allt som rör puberteten och tjejer är att ju mer avslappnad och självklar en diskussion kan vara, desto enklare och mer naturligt kommer det kännas för barnet.

Läs vidare: Är du sugen på att veta mer om puberteten, kanske om hur det är för pojkarna?

Hitta extrajobb

tag