background-shape

Puberteten killar

Puberteten är en stor milstolpe i många killars liv

Puberteten är en fas när det händer mycket i kroppen och sinnet. Killar kommer oftast in i puberteten något senare än tjejer och det brukar ske när man är mellan 11 och 14 år gammal. Här kommer vi att titta lite på vad som händer i puberteten, hur killar brukar uppleva den här perioden och vad man som förälder kan göra för att stödja sitt barn under den här perioden – som kan vara väldigt omvälvande och även besvärlig.

Hitta extrajobb

Vad är det som sätter igång puberteten för killar?

Puberteten är en fas som sätts igång i och med att produktionen av hormoner förändras. Körtlar i kroppen börjar producera olika ämnen som leder till de förändringar som alla killar upplever under puberteten. Det är inte minst den ökade produktionen av testosteron, ett av flera manliga könshormoner, som ökar under puberteten. Man vet inte riktigt varför det kan vara stora skillnader när det gäller när puberteten startar hos olika individer. Oftast är det ärftligt.

Hur länge pågår puberteten för killar?

Precis som det kan vara ganska olika när puberteten börjar så pågår den under olika lång tid hos olika personer. Det vanliga är att man är i puberteten under fyra till sex år. Om den pågår under kortare tid kan den vara mer intensiv och innebära snabbare och mer påtagliga förändringar än om det handlar om en längre förlopp. Det är inte säkert att det går i jämn fart utan man kan nå en platå där nästan inget händer på ett år innan det tar fart igen. I vilken ordning olika saker sker under puberteten är en annan sak som kan vara ganska individuell. Ofta börjar puberteten för killar med att pungkulorna och snoppen växer. Man vet att puberteten kommer och att den tar slut, men förutom det så är det en ganska oberäknelig process.

En kille som kommer in i puberteten är ofta rätt osäker

Kroppen förändras dramatiskt under puberteten

Det är mycket som händer med kroppen under puberteten. Här är några av de mest märkbara förändringarna:

  • Huden blir fetare vilket kan leda till att man får finnar
  • Rösten blir djupare efter målbrottet
  • Kroppen får mer hårväxt
  • Man svettas mer
  • Man växer snabbare på längden men efter puberteten slutar man att växa
  • Bröstkorgen blir bredare och musklerna blir större
  • Underlivet genomgår stora förändringar, sädesvätska bildas och man blir könsmogen

Att börja raka sig är en milstolpe

Vissa av de förändringar som sker i kroppen under puberteten innebär även små förändringar av vardagen. Skägget börjar, hos de flesta, att växa på överläppen innan det sprider sig över resten av ansiktet. De flest killar väljer att börja raka sig i samband med att de börjar få skäggväxt även om man också kan se glesa mustascher som bärs med stolthet av tonårskillar. Att få eller köpa sin första rakapparat eller rakhyvel brukar vara en speciell händelse. Skäggväxten kan fortsätta att bli kraftigare även långt efter det att puberteten är avslutad.

Tonårsfinnar kan vara ett stort problem

Om huden blir fet och en kille får problem med finnar och pormaskar är det viktigt att han har tillgång till rätt produkter för att sköta hygienen. Ibland kan det vara en bra idé att ta kontakt med till exempel en skolsköterska om problemen är ovanligt stora. För vissa killar i puberteten är det här med finnar en stor grej och i värsta fall kan de lämna ärr efter sig om de inte sköts på rätt sätt. I svåra fall finns mediciner som hjälp.

Även humöret förändras för killar i puberteten

Hormoner påverkar inte bara kroppen utan även känslolivet är i stor utsträckning styrt av hormonproduktionen. Det är vanligt att humöret snabbt förändras i puberteten. Känslouttrycken kan också bli mer dramatiska än tidigare. Det man framförallt kan säga om killars (och tjejers) humör i puberteten är att det snabbt kan förändras. Ilska kan övergå i gråt på några sekunder och en stark upprymdhet kan komma nästan som från ingenstans. På så sätt liknar en kille i puberteten ett mindre barn och bör kanske behandlas med ömhet och förståelse snarare än stränga förmaningar – även om han har börjat få skägg, tror sig veta det mesta om världen och är starkare än sin pappa.

Att hitta nya hobbies är vanligt i puberteten för killar

Hitta extrajobb

Sovvanorna förändras

En ganska markant skillnad är att en kille i puberteten får ändrade sovvanor. Det är vanligt att en tonåring behöver sova längre på mornarna och gillar att sitta uppe på nätterna. Även om det kanske går att anpassa sig efter det i viss utsträckning så måste vardagen fortfarande fungera för alla och även en kille i puberteten behöver komma till skolan i tid på mornarna. Att låta ett barn som kommit in i puberteten sova tills det vaknar självmant på helgerna kan dock vara en bra idé.

Det är vanligt att synen på föräldrarna förändras

En förändring under puberteten som kan bli ganska dramatisk är att relationen till föräldrarna förändras. I den mån man nu kan tala om att puberteten har ett syfte så handlar det inte bara om att vi ska bli kapabla att reproducera oss, utan det här är också en fas av nödvändig frigörelse. En kille som kommit in i puberteten kommer att se sina föräldrar med delvis nya ögon och inse att de också har brister. Han ska komma till insikt med att han har rätt att fatta egna beslut och välja riktning i livet utifrån sin egen känsla. Här är några tips på vad det kan vara bra att tänka på som förälder under den fasen som kan vara ganska jobbig för alla:

  • Förbered dig på att det kommer att hända så att du inte blir tagen på sängen
  • Ha tålamod med ilska, irritation och oförmåga som beror på hormonförändringar
  • Gör vad du kan för att din kille i tonåren ska känna förtroende för dig och berätta om det finns problem
  • Utnyttja ditt nätverk och prata med andra föräldrar om vad du är med om
  • Ha viss förståelse för att tiderna förändras och att ditt barn lever under andra förhållanden än du gjorde i samma ålder
  • Ta initiativ till samtal men respektera barnets gränser och var lyhörd inför var gränserna går

De flesta alkoholdebuterar i puberteten

En sak som många föräldrar måste förhålla sig till är att deras barn ofta börjar festa i slutet av puberteten, medan de är tonåringar. Många gör det medan det fortfarande är olagligt och smyger med alkohol för att kunna dricka med sin kompisar. De utsätter sig för risker i och med det. I många familjer är gränsdragningar kring detta något som leder till jobbiga konflikter. Här är det bra att ta stöd från föräldrar till barnens kompisar. Det är också viktigt att hantera frågan på ett sådant sätt att en kille i puberteten kan be sina föräldrar om hjälp även om han gjort något han inte fick och är ute och vinglar på stan.

Även om man som förälder kör med en lite mjukare stil är det viktigt att agera direkt om det finns misstanke om ett barn (som börjar bli stort) lever destruktivt med alkohol och kanske droger och dåliga relationer. Exakt hur man ska göra för att inte förvärra situationen är svårt att veta och i dessa fall är det en bra idé att be någon om hjälp.

Det här med sex och samlevnad…

När en kille kommer in i puberteten är det väl sent att ta det första snacket om sex och samlevnad. Om skolan fungerar som den ska har de redan koll på allt det nödvändiga. Man behöver då egentligen inte göra något som förälder förutom att kanske indikera lite taktfullt att man finns tillgänglig. Fångar man upp signaler som tyder på att allt inte är helt okej, om det till exempel är en tråkig jargong i kompisgänget eller om en kille som inte fyllt 15 verkar vara sexuellt aktiv kan man som förälder behöva ta en annan och lite jobbigare roll. Att en hel del handlar om sex, framförallt mot slutet av puberteten, är oundvikligt. Det kan dock yttra sig på helt olika sätt från kille till kille.

Att tonårspojkar är bråkiga är ingen nyhet, men vad gör man när det urartar?

Vad ska man göra om bråk urartar?

Bråk mellan syskon och föräldrar kan kännas extra obehagliga under puberteten. Det handlar om nästan vuxna människor och att tonåringar sticker iväg och gör riktigt dumma saker som ett resultat av ett gräl eller för att man inte satt en tydlig gräns förekommer ju. Man får inte vara rädd för att säga ifrån men försöka göra det på ett sätt som inte gör det hela värre.

Man kan försöka komma fram till om orsaken till bråken beror på familjens regler och rutiner. Om alla sover för lite på grund av att era morgonrutiner är ineffektiva och ni måste sätta klockan på fem finns det många konkreta saker man kan göra. Konflikter mellan syskon i puberteten kan också var väldigt komplicerade och bottna i saker som är svårt att bena ut på egen hand. Ibland kan ni behöva hjälp för att tona ner bråk till en acceptabel nivå. 

Familjer är prioriterade inom vården i Sverige och det brukar inte ta lång tid att få stöd från en kurator eller psykolog. Utgångspunkten är ofta att det är familjen som har ett problem att lösa och inte att en kille i puberteten ensam är den som behöver korrigera sitt beteende.

Vill du läsa mer om tonåringar och deras övergång till vuxenlivet, gå vidare här!

Hitta extrajobb

tag