background-shape

6 saker att göra i trädgården i maj 

・ Att göra i trädgården
tag
körsbärsträd

Här får du tips på vad som är bra att göra i din trädgården i maj. För fler fina råd om trädgårdsskötsel och hemmafix vill vi även tipsa om Odla.nu. Letar du efter en extra hand i trädgården? Läs mer om trädgårdshjälp här!

Hitta trädgårdshjälp idag


Trädgårdstips att göra under maj

Reparera gräsmattan
Maj är en perfekt månad för att så nytt gräs för att fixa till tomma ytor. Se till att jorden är ogräsfri, luckra upp den med en kratta samt ta bort eventuella stenar och gamla rötter. Strö ut fröna jämt över ytan och begrav dem lite lätt med hand eller kratta. Platta sedan till och så till att hålla jorden lätt fuktig till fröna har börjat gro ordentligt. 

Var ute i god tid med maskrosorna
Se till att få bort maskrosor från gräsmattan nu under maj innan de hunnit bilda frön. För bästa effekt behöver du få med hela pålroten. Använd en spade eller ett maskrosjärn för detta.

Rensa och snygga till rabatterna
När grönskan börjat komma på riktigt är det enkelt att se växtdelar som är vissna eller döda.

Beskär rosor
En tumregel är att klippa rabattrosor till mellan 15-30 centimeter över marken. När det kommer till klätter- eller buskrosor så gallras dessa ut och klipps till önskad form

Fram med utemöblerna!
Oavsett om du föredrar att sitta på altenen eller ute i trädgården så är det dags nu. Fundera på vilken typ av möblemang och gruppering du vill ha. Är det samma som förra året? Eller ska ni pröva något nytt?

Rengör och olja altanen
För er som har en altan så är detta en bra idé. Se till att göra det innan ni börjar ställa fram möbler och krukor på altanen, annars kan det bli lite klurigt.


Läs mer:
5 saker att göra i trädgården i juni