Hur ofta skall man klippa gräset

29/5/2022
Hur ofta ska man egentligen klippa gräset?

Gräset vilar på senhösten, vintern och tidig vår. När marken blir kall och frostnätter följer varandra då slutar gräset att växa och går i vintervila. När våren kommer då vilar gräset ända fram till att det blir plusgrader på nätterna, och tills jorden är varm nog för att gräsplantan skall trivas. När gräset väl sätter fart att växa går det väldigt fort och det behöver klippas ofta för att gräsplantan skall hålla sig frisk och stark, för att kunna konkurrera ut ogräset.

Klippa gräset på våren

När jorden blivit 8 grader varm, då är gräsplantan redo att vakna till liv igen. Du kan se hur det växer fläckvis grönt på gräsmattan. Jorden har olika temperatur på olika ställen beroende på var ljuset faller. Värmen växlar också i april, det kan vara sommarvarmt en dag och ett par dagar senare snöar det ett par timmar.

Vänta med att klippa gräset tills det nått en längd av cirka 5 centimeter. Du kan sen se hur livligt det är, och om det kommit igång att växa ordentligt. Om du behöver vertikalskära eller toppdressa din gräsmatta är detta en bra tid för det. Du behöver klippa din gräsmatta varje vecka när gräset har kommit igång att växa.

Hur ofta bör man klippa sin gräsmatta?

Klippa gräset på sommaren

Pingsten inleder sommaren med sin prunkande växtlighet, allt skjuter iväg och är grönt och skönt och så gör också gräsmattan. Du bör klippa minst en gång per vecka, kanske två gånger i veckan. Ju kortare gräs du föredrar desto oftare behöver du klippa. Gräset växer fort och håller du inte efter det så växer det knähögt fram till midsommar. Våra långa ljusa dagar ger också gräset fler dagsljustimmar. Gräset mår bra av att klippas, gräsplantan blir stark och du klipper också bort ogräs och oönskade rotskott från buskar som lätt poppar upp på våren.

När värmen kommer växer gräset fortfarande bra, ända fram tills det slutar regna och en torrperiod inleds. När det blir en solig och het sommar med inget regn avstannar gräsväxten om du inte vattnar. Det är inte alltid som det finns resurser att vattna, om torkan gör att brunnar sinar är det ofta bevattningsförbud. Gräsmattan blir först gul och sen brun - svedd av solen. Du kan inte klippa alls, för gräset mår inte bra och växer inte. När regnet kommer tillbaka, kommer gräsplantan igång igen och den blir den grön och fin så småningom - Du får klippa en gång i veckan.

Det är svårt att veta hur ofta man ska klippa gräset

Klippa gräset på hösten

På hösten har vi både varm brittsommar och indiansommar med sol och regn. Gräset kan växa på ytterligare en tid och mår fint av ljuset, värmen och regnet. Inte förrän i Oktober saktar gräsplantan ner lite, efter några kyliga dagar och nätter. Det räcker med att du klipper var fjortonde dag. När markfrosten slår till och stannar kvar -  slutar gräset växa och går in i sin viloperiod igen. Det kan vara så sent som början av November men det beror också på var i vårt långa land du bor. Innan markfrosten kommer kan du göra en sista gräsklippning för året, gör inte en för kort klippning, utan låt gräset vara cirka 5 centimeter - lagom höjd för att hålla gräsmattan snygg och skydda rötterna. Om du låter bli att klippa gräset för tidigt, får du tuvor och ojämnheter som parasiter trivs bra i, och det gör marken ojämn och svår att gå på när snön kommer.

Vintertiden

Nu behöver du inte klippa mer i år. Du kan ställa in gräsklipparen och se över den inför nästa vår, när gräset börjar att gro igen.

För att få gräsmattan att växa till sig alldeles grön och fin till sommaren kan man prova olika typer av gödsel, här kan du läsa vidare om guldvatten!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar