background-shape

Lupiner och att bli av med dem

Lupiner är invasiva arter som ofta växer i stora klungor

Lupiner, även känd som Lupinus, är ett släkte av blommande växter som tillhör familjen baljväxter. Släktet omfattar både ettåriga och fleråriga växter som har en stor variation av färger. Lupiner är inhemska i Nordamerika, Sydamerika och Afrika, men de har introducerats till andra delar av världen där de ofta klassas som invasiva arter, även i Sverige. Lupiner växer bäst i full sol och väldränerad jord. De tål torka och även dåliga jordförhållanden. Vissa lupiner är mycket giftiga för människor och djur.

Hitta trädgårdshjälp idag

Lupiner invasiva

Lupiner – Lupinus polyphyllus – är så otroligt ståtliga med sina höga stänger och pastellfärger. Ibland står dom så fint placerade i en grupp bland högt gräs och det surrar och lever i stånden av lupiner, eftersom insekter älskar att pollinera lupinen. Blomman är en flerårig ört men tyvärr så är Lupinen allergiframkallande och har giftiga alkaloider för både boskap och människor. Den räknas nu som en invasiv växt som skall bekämpas.

Trots deras vackra utseende är dessa väldigt invasiva arter

Där Lupiner växer ökar också kvävehalten i jorden och den trivs bra och det blir fler och fler bestånd av Lupiner. Den konkurrerar ut den inhemska vegetationen eftersom bin och andra pollinerare föredrar Lupinen. Den hotar den biologiska mångfalden, detta innebär att våra sommarblommor på ängarna försvinner om vi inte bekämpar Lupiner effektivt.

Hur tar man död på Lupiner

Markägare som har Lupiner har också ett ansvar att bekämpa dem.

När man vill ta död på Lupiner så bör man börja tidigt på våren innan blommorna går i blom och sprider sina frön. Skär bort alla stammar, eller ännu hellre dra eller gräv upp beståndet och få med rötterna.

När du fått bort Lupiner från marken så har du ytterligare en uppgift –  att göra av med avfallet på ett sätt så att du inte ytterligare sprider tillväxt av blomman. Du kan helt enkelt inte bara slänga den på komposten för att vissna där. Den går att bränna men har du mycket Lupiner som trädgårdsavfall så är risken stor att du innan förbränningen låter de vissnande växtdelarna ligga och möjliggör för blomman att därför komma tillbaka nästa år.

Ett effektivt sätt är att placera avfallet i en plastsäck och sen blöta innehållet, då ruttnar hela växten efter en tid och blir ofarlig. Du kan också kolla vad din kommun har för info om hur du skall hantera avfallet. De flesta kommunen har instruktioner om invasiva växter. Du får tex inte slänga avfallet bland övrigt trädgårdsavfall på återvinningen.

Hitta trädgårdshjälp idag

Regnbågslupin

Regnbågs Lupiner – Lupinus regalis – ser lite annorlunda ut med en grenig stjälk. Denna Lupin räknas inte som invasiv. Så när du fått bort din invasiva giftiga växt, så kan du istället odla denna fina Lupin och njuta av de vackra blommorna i din trädgård.

Har du ogräs på andra platser än i gräsmattan? Läs vidare om hur du får bort ogräset från grusgången!

tag