Odla koriander hemma är ett enkelt sätt att uppgradera kryddskåpet

Odla koriander

Kryddväxten koriander har odlats mycket länge, både som krydda och för dess medicinala egenskaper. Koriander nämns i gamla skrifter från många kulturer och har funnits i en stor del av världen under flera tusen år. Koriander kallas ibland för världens mest använda kryddväxt alla kategorier. Inte minst i Indien är koriandern väldigt viktig. Man tror att örten har sitt ursprung i Sydeuropa och Asien, men man har också hittat korander i de egyptiska faraonernas gravar. Till Sverige lär den ha kommit tillsammans med benediktinermunkar på 1200-talet.

Vi hade kunnat skriva en längre utläggning bara om växtens intressanta historia men kommer att lämna det därhän så länge och istället koncentrera oss på vad du kan gör om du vill odla koriander. Det är inte särskilt svårt, ens på våra breddgrader.

Hitta trädgårdshjälp idag

Koriander är en tålig växt

Man brukar säga att koriander kan odlas i Sverige hela vägen upp till odlingszon 6. Skördar gör man kontinuerligt under hela odlingssäsongen. För att få en så stor skörd som möjligt är det bra att så frön i början av mars så att du har plantor att sätta när det inte längre finns risk för frost. Det är också fullt möjligt att så koriander på friland. Om den trivs där den växer kommer koriandern att fröså sig själv, om du låter några plantor gå i blom. Du kan alltså hålla dig med ett bestånd som kommer tillbaka, år efter år om du tar hand om planteringen. En planta kan bli uppemot en meter hög.

En halv till en centimeters djup är lämpligt när du sår korianderfrön. Fortsätt gärna att så nya frön under odlingssäsongen, det kommer att ge dig en större skörd. Det brukar vara lagom med ungefär 30 centimeters avstånd mellan plantorna när du odlar koriander. Då har varje enskild planta tillräckligt med plats för att utveckla ordentligt med blad. Precis som de flesta andra örter så gillar koriander ett soligt läge. Stjälkarna kan vara lite sköra så om du har möjlighet ska du odla koriander på en skyddad plats, till exempel i en pallkrage eller varför inte i stora krukor eller odlingstråg. Att odla koriander kräver inte så mycket plats så det är ett lämpligt projekt för balkongodlare.

Odla egen koriander kräver näringsrik jord

I början av hösten när plantorna har börjat gulna kan du klippa ner dem och hålla dem upp och ner samt skaka dem lite. Då har du sått frön till nästa säsong. Om du inte vill ha koriander på samma plats och minska risken för att den sprider sig ska du skörda innan plantorna går i blom. Men då får du köpa nya fröer om du vill odla koriander igen.

Odla koriander i näringsrik jord

Att plantera i pallkrage eller djupbädd är två bra sätt att odla på om du vill ha bra resultat. Då får rötterna tillgång till extra mycket lucker jord och om du dessutom berikat den med gödsel eller kompost kommer den att trivas bra. Det viktigaste är att jorden inte är för kompakt. Sår du på friland bör du ha bearbetat jorden innan du sår. Bäst resultat ger det att gödsla några veckor efter det att du sått korander. När det gäller vattning är det egentligen sunt förnuft som gäller. Vattna regelbundet när det är varmt ute. Jorden ska helst inte torka ut helt men du ska heller inte gå till överdrift med vattnandet. Att vattna ofta men inte så mycket åt gången är en bra strategi när det handlar om att odla koriander.

Det finns varianter av koriander som är fleråriga och som du lämpligen odlar i kruka. Den tar du sedan in på vintern när de kan behöva extra ljus och skydd mot kyla. Normalt sett räknar man den som ettårig.

Odla koriander hydroponisk

Ett modernt sätt att odla koriander på, som allt fler testar, är att använda ett hydroponiskt system inomhus. Då odlar du i vatten istället för i jord och tillsätter de näringsämnen koriander behöver i vattenlöslig form. Det är ett sätt att odla som kan vara väldigt utrymmeseffektivt samtidigt som plantorna är lättskötta.

Skadedjur gillar också koriander

Du som bestämt dig för att odla koriander ställs inför en riktig utmaning. Många skadedjur gillar bladen och du kan behöva vidta åtgärder för att minska detta problem. Växten stressas om den utsätts för angrepp och kan gå i blom för fort, vilket innebär att du inte kan skörda lika mycket blad.

Det bästa med att själv odla koriander är alla nya smaker man kan skapa

Hela växten kan användas

En av det saker som gör det populärt att odla koriander är att det går att använda i princip hela växten. Vanligast är det att man använder bladen men även fröna och rötterna kan ätas och ger mycket smak. Blommorna är också goda och ger ett trevligt utseende åt sallader. Man ska dock tänka på att koriander är en krydda som inte alla gillar. Det gäller inte bara bladen utan även korianderfrön.

Färsk koriander håller ungefär en vecka i kylskåpet. Lite längre hållbarhet får den om du blandar den med vegetabilisk olja. Det är tacksamt att frysa koriander och det går även att torka bladen. De tappar dock en del smak så de flesta med erfarenhet av att använda och odla koriander brukar rekommendera att man fryser det man inte använder medan det är färskt.

Koriander har en mycket distinkt smak, men fungerar också som smakförstärkare som kan ta fram det bästa i andra ingredienser. I Indien anser man att koriander har svalkande kvalitéer och där används den mycket i kryddstarka rätter. Det är mycket vanligt att använda koriander i bröd och koriander används ofta tillsammans med andra örter i olika kryddblandningar. I bland annat Tyskland är det mycket vanligt att göra likör på koriander. I Mexiko har man en variant av denna kryddväxt som används i guacamole.

Koriander i husapoteket

Koriander har länge ansetts ha flera välgörande egenskaper. Den sägs kunna lindra flera olika problem med magen. Studier ger stöd för att koriander kan höja kroppens produktion av insulin och därför kan örten användas vid diabetes. Absolut inte som ensam behandling, örtmedicin ska aldrig tas som ett alternativ till skolmedicinen utan som ett komplement. Man tror också att koriander kan sänka kolesterolvärdet.

Hitta trädgårdshjälp idag

Om ni vill läsa moderartikeln om att odla örter mer generellt så klicka här!