Ogräs i gräsmattan

8/8/2022
Har du problem med ogräset i din gräsmatta?

Vill du ha en perfekt tät och grön gräsmatta, då är det tråkigt när det plötsligt dyker upp annan växtlighet som tar över delar av gräsmattan. Men vad är dessa andra växter och hur sprids de så snabbt? I de allra flesta fall är de invaderande växterna ogräs. Ogräs är helt enkelt växter som växer där de inte är önskvärda - i det här fallet gräsmattan. Även om det inte är en golfbana som du eftertraktar, så är det irriterande med ogräset som dyker upp här och där och som återkommer även när du klippt gräset. Det finns många frågor som dyker upp när gräsmattan invaderas av annan växtlighet. Var kommer ogräset ifrån? Du kanske precis anlagt din gräsmatta eller så har den varit fin förut men har nyligen fått ogräs. Finns det olika ogräs som trivs i din gräsmatta? Vilka är dom och varför trivs dom? Vad kan du göra för att förbättra din gräsmatta och slippa se och rensa ogräset?

Ogräs man kan hitta i gräsmattan

Det är ovanligt att ha en gräsmatta som består helt och hållet av bara gräs, oftast finns det en andel ogräs. En del ogräs är ganska osynliga och gör mattan tjockare, som tex i golfbanor finns ogräset Vitgröe som fyller sin funktion och är därför bra för gräsmattan. Krypven är också ett ogräs som gör gräsmattan tjock och grön. Det finns ogräs som har funktionen att skydda jorden från att erodera.

De vanligaste ogräsen är; Maskros, Röllika, Pilört, Veronika, Kirskål, Svalört, Smörblomma och Åkertistel.

Ogräs i gräsmattan kan vara riktigt hårresande, här har vi några tips

Var kommer ogräset ifrån

Har du en nyanlagd gräsmatta så kan du fått med ogräsfrö i fröblandningen som du sått. Det finns dock regler för hur ren en fröblandning av gräs skall vara, så det är liten risk att du får mycket ogräs från grässådd.

Ogräsfrön kan komma med trädgårdsredskap som spadar, räfsor och gräsklippare om de används på fler än ett ställe. Du kan också få ogräsfrön på dina skor och kläder om du har gått i ett område med mycket ogräs. Vinden kan också bära med sig ogräsfrön långa sträckor. Ogräsfrön kan gro i den underliggande jorden, särskilt om du fått ett kalt parti på mattan, tex om du grävt på ett ställe och inte sått nytt gräs. Vanligast är att fåglar och andra djur har med sig ogräsfrö till din gräsmatta.

Stark gräsmatta

För att gräsmattan skall vara fin och fri från de flesta ogräs så behöver gräsplantan vara stark. När gräsplantan mår bra, då vinner den kampen om utrymmet och slår ut ogräset. Det finns många faktorer som påverkar hur gräsplantorna mår.

Ljuset

Om delar av gräsmattan alltid ligger i skugga, så får den inte tillräckligt med ljus för att må bra. Då växer mossan till sig.

Temperaturen

En svensk gräsmatta tål både minusgrader och stekhet sol men man får tänka på att vattna och så inte gräset bränns bort i solen.

Ogräset indikerar pH värdet

Genom att se vilka ogräs som trivs på mattan så kan man faktiskt se vilket pH värde som jorden har. Har du en kalkrik jord så kan du se t ex Kåltistel, Backtimjan, Blodnäva eller Kornvallmo. Har du lågt pH värde - en sur jord så är det vanligt med Smörblomma, Veketåg, Stånds eller Pilört.

Är din jord näringsrik så växer Maskros, Hundkex, Gråbo och Korsört, dessa ogräs indikerar att du har en bra jord.

Syresättning av jorden

Under gräset bildas en filtmatta som täcker jorden. Genom att räfsa hårt så skärs denna filt av fibrer sönder och jorden som plantorna växer i blir syresatt. Idag kan man använda sig av en vertikalskärare som är en gräsklippare som skär gräset vertikalt istället för horisontellt. Knivarna klyver gräsplantan och når någon centimeter ner i jorden. Jorden får mer tillgång till syre och gräsplantorna skjuter skott. 

Bli av med ogräset och liva upp er gräsmatta

Bevattning och fukt 

Du bör inte vattna gräsmattan för mycket eller för lite. Marken ska vara fuktig, men inte våt. Om delar av gräsmattan är för mättad av vatten efter regnen så bör du se över diken och dränering. 

Näring

Man ska gödsla i samband med sådd. Men vare sig kalksalpeter eller kogödsel med för mycket kväve är bra vid nysådd. Man bör undvika kemiska bekämpningsmedel för att värna om andra växter, djur och människor. Alla kemikalier färdas ner i marken och når grundvattnet till slut.

Hur man blir av med ogräs

Det bästa sättet att bli av med ogräs är att dra upp det för hand och se till att ta bort hela rotsystemet. Om du har mycket ogräs kan detta vara mycket tidskrävande. Idag vill man helst inte använda kemiska bekämpningsmedel eftersom de också påverkar annan växtlighet och är skadligt för både djur och människor.

Det bästa sättet att förebygga ogräs är att ha en hälsosam gräsmatta. En frisk gräsmatta är tjock och har ett starkt gräs som kan konkurrera ut ogräset. Det bästa sättet att uppnå detta är att regelbundet klippa gräsmattan, vattna den och gödsla den. Du bör också se till att lufta jorden - vertikalskära någon gång per år så att syre kan nå gräsets rötter. Du kan också räfsa hårt för syretillförsel, men välj en tidpunkt på året när gräset växer. Om det finns områden på gräsmattan där gräset inte växer bra, bör du så och vattna dessa områden på nytt.

Du bör undvika att klippa ner gräset för kort, man kan tro att ogräset försvinner men det har oftast motsatt effekt. När man vertikalskär eller räfsar gräsmattan så bör man inte göra detta när gräsmattan vilar dvs den tiden som gräset inte växer.

Se efter om du har något ogräs som kan indikera pH värdet på jorden. Om du vet vad gräsmattan behöver så kan du få en näringsrik jord där gräsplantorna trivs.

Lycka till med din starka och friska gräsmatta!

Vill du läsa mer om hur ofta man bör klippa gräsmattan?

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: