background-shape

Ogräs mellan stenplattor

・ Trädgård - Hushållets lugna plats
tag
Få bort ogräs mellan plattor i trädgården

Alla som har trädgård eller uteplats vet att ogräs kan vara en riktig plåga att ta itu med. Ogräset tar inte bara upp värdefullt utrymme i trädgården utan kan också stjäla näringsämnen från växterna. Det är tråkigt när ogräs sticker upp mellan plattor på terrassen. När man gjort ren den på våren så är det rent och snyggt, men man behöver inte vänta länge förrän skarvarna mellan plattorna är fulla av ogräs. De flesta som äger hus eller har uteplats har någon gång legat och skrapat och tvättat bort mossa och ogräs, för att få det stenlagda partiet snyggt och rent. Varför kommer det nytt ogräs hela tiden och vad kan man göra för att slippa denna tråkiga och tidskrävande syssla och få bort det för gott.

Hitta trädgårdshjälp idag

Varför växer det ogräs mellan plattor

Ogräs mellan plattor är ett frustrerande problem. Men varför verkar ogräs alltid hitta upp genom sprickorna när ingenting kan växa under plattorna? Det finns flera orsaker till detta. För det första har ogräs mycket små frön som lätt kan transporteras av vinden eller med djur. När de väl landar i en spricka mellan stenarna har de allt de behöver för att börja växa – fukt och näringsämnen från jorden. För det andra är ogräs en mycket motståndskraftig växt. Den tål att bli trampad på vilket innebär att den ofta kan konkurrera ut andra växter om utrymmet. Slutligen är ogräs skicklig på att sprida sina rötter. Har du dessutom krukor på stenläggningen så är det lätt att lite spilld jord hamnar mellan plattorna och då blir skarven en ännu mer gynnsam plats för ogräset att gro på.

Tänk på att när du lägger en ny terrass med plattor då är det bra att välja en fogsand med kantiga sandkorn. När man packar sanden hårt så att den blir fast, då är det svårare för ogräs att ta sig igenom den.

Hur tar man bort ogräs mellan stenplattor

Det finns ett flertal knep att ta till. Vanligtvis börjar du med att skrapa skarvarna. En del anser att det räcker med hett vatten för att döda ogräset, du kan använda dig av grovt salt, vägsalt eller ättiksprit. Du kan bränna bort ogräset eller köpa biologiskt nedbrytbara bekämpningsmedel.

Skrapa bort ogräs mellan stenplattor

Ogräs som växer mellan sprickorna i plattläggningen är irriterande. Om ogräset mellan plattorna inte kontrolleras kan det snabbt sprida sig och få din uteplats eller gångväg att se stökig ut. Det finns specialredskap för att skrapa bort ogräset i skarvarna, men du kan också använda en trekantsskrapa eller en vass kniv för att skrapa. Se till att få med både rötterna och topparna på växterna. Sopa sen bort ogräset.

Ogräs blir snabb frustrerande, så här kan du göra mot ogräset mellan plattorna

Hett vatten för att ta bort ogräs mellan stenplattor

Ogräs och andra växter kan snabbt och lätt växa mellan och på stenplattor. Hett vatten är ett effektivt sätt att hindra ogräs från att växa mellan stenplattorna. Vatten som är minst 60 grader varmt omsluter ogräset och dödar det. Du kan använda dig av kokvattnet från potatisen eller pastan. Detta är inte en permanent lösning och ogräset kommer förmodligen att växa tillbaka efter några veckor.

Salt för att bort ogräs mellan stenplattor

Ogräs är inte bara fult utan sitter fast bra eftersom ogräs har bra rötter. En populär metod är att använda salt. Salt är ett effektivt ogräsbekämpningsmedel eftersom det hämmar tillväxten, dödar ogräset och hindrar nya plantor att slå rot. Strö lite salt på ogräset mellan plattorna och vattna in det. Använd grovkornigt salt eller vägsalt.

Ättikssprit för att ta bort ogräs mellan plattor

En av de enklaste och mest effektiva metoderna för att ta bort ogräs mellan stenplattor är att använda ättikssprit. Ättikspriten kväver ogräset och löser upp det på molekylnivå. Blanda ättiksprit och vatten i en sprayflaska och spraya skarvarna. Använd 1 del ättikssprit till 9 delar vatten. Ogräset dör snabbt och kan avlägsnas med en borste eller kvast.

Tyvärr är ättiksprit inte bra för maskar och mikroorganismer. Ättika kan också urlaka marken det vill säga lösa upp mineraler. Så använd ättikan varsamt och sparsamt.

Bränna bort ogräs mellan stenplattor

Bränna bort ogräs mellan stenplattor är också ett effektiv sätt för att bli av med ogräset. Denna metod innebär att man bränner ogräset med en brännare. Får du bort rötterna, så kan du slippa att ogräset växer ut igen. Men var försiktig med eld om det är torrt i marken eller om du jobbar nära växter eller andra saker som kan ta eld.

Måla över ogräs mellan markstenar

En metod att bli av med ogräs mellan stenplattor är att måla över skarvarna med ett tjockt lager målarfärg. Färgen blockerar solljuset och hindrar ogräset från att växa. Se till att använda en giftfri färg som är säker för växter och djur.

Ogräsbekämpningsmedel

Bekämpningsmedel är effektiva när det gäller att döda ogräs och att förhindra att det växer  upp igen. Ogräsbekämpningsmedel innehåller ofta kemikalien Glyfosat. Kemikalien är skadlig för alla växter inte bara ogräs, och den sjunker ner i dagvatten och grundvatten så den bör användas varsamt eller inte alls. Var noga med att läsa etiketten noggrant och följa instruktionerna. Ogräsbekämpningsmedel kan också skada dina stenplattor om du spiller.

Biologisk nedbrytbart bekämpningsmedel för ogräs

När du använder bekämpningsmedel så är det lag på att det skall vara biologiskt nedbrytbart. Det är viktigt att komma ihåg att alla kemikalier som du tillsätter i din trädgård sugs ner i jorden cirka en meter om året. Kemikalier kan påverka dagvattnet och dagvattenbrunnar och når till slut grundvattnet. Om du skulle gräva dig 20 meter meter ner i jorden i din trädgård så kan du hitta rester av kemikalier som använts för 20 år sen. EU har lagar som Sverige måste följa vad gäller kemikalier, vi har en restriktiv hållning mot skadliga kemikalier som är; Cancerogena, kraftigt allergiframkallande och medel som är skadliga för arvsmassan hos människor, djur och växter.

Hitta trädgårdshjälp idag

Trädgårdshjälp

Du kan få hjälp med skötsel av trädgården. När du inte hinner med eller orkar göra trädgårdsarbetet, så kan du hitta trädgårdshjälp. Yepstr har duktiga ungdomar som bor i närheten av dig, som kan hjälpa dig att rensa bort ogräs på din stenlagda terrass. Ladda ner appen och se vem som är tillgänglig. Du kan boka en gratis intervju med en ungdom, du får rutavdrag och ungdomen får avtalsenlig lön med semesterersättning och försäkring.

Har du ogräs i en grusgång? Då kan du läsa specifikt om det här!