background-shape

Plantera Hallon

Plantera hallon för att kunna göra en HELT hemmagjord smoothie!

När det börjar närma sig sommaren rör vi oss såklart djupare in i det klassiska dilemmat. Vilken växt ska få äran att växa i krukorna? Vårt tips är att plantera något spännande, plantera hallon. Hallonbusken är älskad för sina goda hallon, bär som klassas som stenfrukter och som mognar på sommaren eller hösten beroende på vilken sort man valt. Hallon kan ätas färska eller användas för att göra sylt, marmelad, saft eller pajer. De är alltså helt fantastiska men hallonbusken har taggar så man får ta det lite försiktigt när man skördar eller beskär. Om du mot förmodan inte planterar hallon kan man ändå köpa hallon i de flesta livsmedelsaffärer under säsong men det ligger något speciellt i att plantera sin egen hallonbuske och få sin egen skörd.

Hallonbusken växer vilt i hela Norden och tillhör familjen Rosaceae – rosväxt och är ursprungligen hemmahörande i Europa, Asien och Nordamerika. Hallonbusken är en lövfällande buske som kan bli upp till två meter hög om man inte beskär ordentligt, den har mörkgröna blad med små bleka vita blommor som blommar på våren.

Hitta trädgårdshjälp idag

Hallonsorter, beskärning och skadedjur

Det finns två sorters hallonbuskar. Sommarhallon som ofta kalla Trädgårdshallon och så finns det Hösthallon.

Sommarhallon – Trädgårdshallon

Sommarhallon ger bär och skörd på tvååriga skott – som är de skott som sköt upp förra året. Man beskär Sommarhallon efter skörden är klar. Börja med att skära av de skott som gett hallon och toppskär sen nya skott som vuxit sig höga under sommaren. Dom nya skotten kommer att ge Hallon nästa år. Sommarhallon ger sin skörd som namnet säger – på sommaren.

Hösthallon

Hösthallon ger bär och skörd på på ettåriga skott i slutet av sommaren och på hösten, det vill säga att de skott som växer ut på våren är också dom som ger Hallon. Du kan beskära hallonbusken efter skörden och då markbeskär du ner alla skott. Det kommer nya till våren som sen ger skörd nästa höst.

Behöver ni inspiration för nästa bär att odla? Se hit för att plantera hallon börjar bli hippt igen, eller kanske i alla fall

Skadedjur och sjukdom på Hallonbusken

När du som barn varit ute i naturen och ätit Hallon så har du säkert lärt dig att titta ner i Hallonet för att se att det är fritt från mask. Hallonänger är en 4 mm liten skalbagge som sätter sig i hallonblomman och omvandlar sig till en gulvit larv som trivs och äter sig fet inuti hallonet. Skalbaggarna övervintrar i jorden. Det finns blomliknande fällor med feromoner som kan hängas upp vid buskarna innan blomning för att minimera skadan.

Hallonskottsjuka får busken av en svamp som angriper skotten, växten får en lila nyans. För att bli av med en svampangripen buske är det bäst att skära ner Hallonbusken helt och vara utan hallon en säsong.  Det är inte lika vanligt med angrepp på Hösthallon eftersom dom beskärs ner till marken varje år.

Plantera Hallonbuskar

När du vill ha egen skörd av Hallon på egna buskar så kan du köpa odlade plantor i kruka på en plantskola och plantera dom i din trädgård. Du kan ha både Sommarhallon och Hösthallon, men sätt dem på olika platser så du skiljer dom åt. Hallon älskar att stå varmt och ljust i solen, så du skall planera en solig plats för dina plantor.

Stöttor och jord

Har du flera plantor så kan du sätta dom på rad med en halv till en meters mellanrum. Fördelen med att rada upp dom är att du kan sätta upp stöttor i slutändorna på raden och sen binda snören emellan för att hålla grenarna på plats. Jorden skall vara lucker och väldränerad och lite sur, pH 5,5 – 6,6. Genom att använda plantjord för Rododendron när du planterar, så sänker du pH värdet i jorden runt dina plantor.

Plantera dina egna hallon med hjälp av dessa fantastiska steg

Gropen

Gräv gärna groparna för dina plantor direkt på gräsmattan, buskens rötter sprider sig sidleds och skott kan bryta upp lite här och var. När du kör med gräsklipparen så tar du onödiga skott i sin linda och slipper tänka på att gallra dom. Sätter du plantorna i en rabatt, kan det vara en bra idé att lägga täckduk runt plantan, om du vill slippa jaga rotskott.

Hallonbusken har ett grunt rotsystem så gräv inte för djupa gropar. Gropen skall vara så djup som krukan är hög. Blanda den uppgrävda jorden med plantjord för Rododendron, lägg i botten på gropen och vattna ordentlig. Lägg ner plantan och varva den uppgrävda jorden med planteringsjorden runt plantan, tryck till ordentligt, stampa så plantan håller sig på plats.

Vattna

Vattna dina nyplanterade plantor redigt. Vattna sen hela torrperioden på sommaren. Rötterna behöver etablera sig ordentligt om busken skall växa till sig och ge god skörd.

Hösthallonen kan ge hallon till hösten om busken trivs, har du planterat Sommarhallon så får du skörden nästa sommar.

Njut av dina egna Hallon!

Hitta trädgårdshjälp idag

Vill du läsa om andra buskar som leverar smarriga bär? Läs mer om hur man odlar blåbär här!

tag