Skörda äpplen

29/5/2022
Skörda äpplen i tid för den bästa smaken|Har du svårt att lista ut när man bör skörda äpplen?

Äpplen skördas på sensommaren eller hösten i september eller oktober efter att de har mognat på träden, lite beroende på vilken sort de är. Skörda äpplen när de är mogna, eftersom de inte mognar ytterligare efter skörd. Mogna äpplen sitter lite lösare fast och är lätt att skilja från stammen. Om du skakar på trädet får du en uppfattning om hur många äpplen som är mogna och redo att skördas.

Hur skördar man äpplen

Äpplen kan skördas för hand eller med en fruktplockare. Om du skördar för hand behöver du en stege för att nå äpplen på de högre grenarna. En fruktplockare är ett verktyg som hjälper dig att skörda äpplen utan att du behöver klättra upp på en stege. Den består av en lång stång med en korg i änden. Korgen placeras runt äpplet och stjälken skärs av så att äpplet faller ner i korgen.

När du skördar äpplen ska du se till att skörda alla som är mogna, eftersom de inte mognar ytterligare efter skörden. Om du delar äpplet mitt itu så kan du se på kärnorna om frukten är mogen. Ett moget äpple har mörka kärnor. Du kan såklart också smaka på äpplet är det väldigt strävt i smaken så är det inte helt moget.

Fallfrukten är mogen men får lätt små skador som gör att äpplet ruttnar snabbare, så det bästa är att äta den direkt eller tillaga den. Om fallfrukten får ligga kvar på marken, tas den hand om av småkryp och maskar och blir snabbt oätlig.

Har du svårt att lista ut när man bör skörda äpplen?

Förvara och lagra

Det finns äpplen som mognar på sommaren och kan ätas direkt. Äpplen som mognar senare på på hösten går att lagra en tid. Vinteräpplen plockar man strax innan frosten biter till, och de kan förvaras på en sval plats för att hållas fräscha. Låt några vinteräpplen hänga kvar till fåglarna, äpplena gör träden vackra och fåglarna mätta.

Sylta och göra cider

Ett bett på ett friskt moget äpple som är nyskördat är gott och nyttigt, ett vanligt mellanmål för de flesta. Det finns också flera sätt att tillaga äpplen för framtida bruk.

  • Torkade äpplen; Om du vill torka äpplen så kan du lätt göra det i svag ugnsvärme i flera timmar. Skär äpplena tunt och pensla med citron så de behåller färgen. Förvara de torkade äppelskivorna i en lufttät burk.
  • Äppelmos; Du kan koka äpplen och göra äppelmos att ha till gröten eller steken.
  • Äppelkaka; Vad är bättre än en äppelkaka med vaniljsås när äppelsäsongen startar.
  • Äppeljuice; Du kan pressa saften ur äpplen och göra en fräsch äppelmust.
  • Cider; Är äppelmust som har fått jäsa, och innehåller mer eller mindre alkoholhalt, ett populärt alternativ till vin och öl. En del musterier tar emot dina äpplen av varierad kvalité och du får cider tillbaka.

Om du har äppelträd i trädgården så passa på att njuta av säsongen och ta vara på dina äpplen. Ett äpple om dagen är bra för magen!

För att kunna göra en riktigt god fruktsallad kan det vara gott med lite blåbär också! Varför inte läsa vidare om hur man odlar sina egna blåbär?

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: