background-shape

Lizette: När jag var barnvakt första gången

Letar du extrajobb via Yepstr eller har du precis blivit kallad till intervju för att bli barnvakt? Då sitter du i exakt samma situation som jag gjorde. I detta blogginlägg får du lite tips, men även en syn på hur det var för mig första gången jag äntligen fick ett jobb. 

Hitta extrajobb

Läs mer om hur barnpassning på Yepstr fungerar.

När jag satt barnvakt första gången

Mitt första jobb via Yepstr var ett uppdrag där jag skulle passa två barn två gånger i veckan. Det var en bit för mig att åka, men i och med att skolan jag går i har bra anslutningar till Saltsjöbaden i Nacka där uppdraget skulle utföras så var det lätt att ta sig dit. Jag bestämde mig för att ge det ett försök. 

I annonsen för uppdraget läste jag att det handlade om att passa två barn i 1- och 4-årsåldern. Detta betydde därmed BLÖJBYTE. Det var en av de saker jag helt ärligt var lite smått rädd för. 

Jag sökte jobbet och skrev en kort sammanfattning om mig själv och mina erfarenheter. Efter en kort tid fick jag svar från föräldrarna som gärna ville träffas med barnen för att visa mig runt i huset och även på dagis där barnen skulle hämtas. Detta för att jag sedan skulle kunna sköta allt själv. 

Känslor och tankar inför intervjun som barnvakt första gången

Dagen kom och jag skulle hem till familjen på en intervju kan man säga. Jag var extremt nervös och tänkte på alla olika scenarion. Dåliga som bra, vilket självklart är naturligt. Någonstans så trodde jag ändå att det skulle gå så extremt dåligt att de inte ville se mig igen. Det är ju ändå deras barn och hus de lämnar över i stort förtroende. Men föräldrarna tog emot mig väl och det gick över mina förväntningar. 

Jag visades runt på dagiset, vilken dörr och vilken hylla båda barnen hade sina kläder. Till och med vilka kläder som skulle vara kvar och liknande, precis som att jag redan hade uppdraget. Vägen från dagiset som ligger i Nacka utanför Stockholm och hem till deras bostad.

Det första jag såg var en lång, lång backe. Min enda tanke var “ÅNEJ! Ska jag gå denna backe själv med ett barn i vagn och ett annat som klagar på att gå?” Tankarna fick snabbt trängas bort på grund av all information jag fick av pappan. Väl framme hos familjen visade det mig runt i bostaden, det var stort men intrycket var på något sätt ändå lugnande. 

Nu kom vi till de mer specifika sakerna som bara MÅSTE göras

BAJSBLÖJOR… De visade mig kläder för båda barnen så att de var lätt att hitta ifall att kläderna behövde bytas. Hur TV:n fungerade, vilka program som var mest älskade och vilket mellis barnen skulle äta varje dag efter dagis. Mardrömmen var att det alltid skulle vara olika och att sakerna skulle byta plats. Den sista informationen jag fick var koden till dörren. Hur ska jag kunna komma ihåg detta, var de enda jag tänkte. Men det kändes ändå helt okej. 

När all info hade delats och dagen gick mot sitt slut skulle bara det sista beskedet komma. Fick jag fortsätta och sedan även göra detta själv eller är det inte nöjda? 

Allt hade ju gått bra. Barnen hade lärt känna mig lite och så även föräldrarna. De verkade nöjda. Jag blev lättad när jag hörde dem säga att de tyckte om mig och att de gärna ville att jag skulle fortsätta och göra detta själv. Nu var det bara vänta på den dagen skulle komma.


Första dagen ensam med barnen

Dagen var kommen. Jag skulle sköta allt själv utan att ha någon att fråga för småsaker. Jag var nervös och hoppades på att inget skulle gå fel. När jag kom till dagiset skulle barnens saker tas med. Jag frågade personalen om dagen varit bra och om de ätit ordentligt. 

Efter det skulle jag bara få med mig barnen till vagnen. Det var faktiskt lättare än vad jag hade trott! Tjejen som var 4 år kom i full fart för att krama mig och killen på 1 år var till en början lite ledsen, men det blev bättre ju längre tiden gick. Han var något av en mammagris och även om det ibland var gråt från flickan när hon inte fick sitta i vagnen, så kom vi hem i alla fall.

perspektiv: barnvakt för ett barn som leker med leksaksklossar första gången

Läs mer: Tips till dig som är ska bli barnvakt första gången 

När vi till slut kommit hem så skulle deras händer tvättas.

Ja, fy vad smutsiga de var. Mellis skulle dukas fram, men som nästan alla småbarn var de inte alltid nöjda med vad som serverades. Då fick man göra sitt bästa för att muntra upp dom och kanske byta ut melliset om det var alltför svårt att få dom att äta.

Dagen gick och de satt framför TV:n och kollade på Youtube. Den 1-åriga killen hade dock svårt att sitta still och fokusera så då fick vi leka. Det var faktiskt ganska roligt!

Tiden gick relativt fort och en av föräldrarna kom hem. Då berättade jag hur det hade gått och om något speciellt hade hänt. Sedan var det bara att åka hem med en lättnad och en stolt känsla! 

Mina bästa lärdomar och tips

Här kommer några av mina tips för hur du landar ett jobb som barnvakt första gången.

  • När du söker ett uppdrag ska du skriva något kort om dig själv. Försök att presentera dig personligt och berätta lite vad du är intresserad av.
  • Kom ihåg att skriva varför just du är bra och vad som kan skilja dig från andra.
  • Avsluta gärna på ett trevligt sätt med till exempel “Hör gärna av dig om jag låter intressant” Är det intresserade hör dem av sig och frågar om mer information.
  • När beställaren informerat om exempelvis att provjobba kan vara bra att till en början inte avboka eller försöka ändra tiden. Det gör att beställaren känner sig mer trygg och kan lita mer på dig. Det bygger upp ett förtroende.
  • Även efter första uppdraget är det viktigt att vara tydlig när det gäller bokningar och tider. Om du behöver avboka eller ändra tid, så se till att göra det i god tid innan. Det bidrar också till att beställaren känner sig trygg och kan lita på att du kan ta ansvar och får förtroende för att du inte kommer sätta dem i en sits som är svår att lösa.
  • Var dig själv! När du är dig själv brukar alltid det gå som bäst. 

Lycka till och hoppas att mina erfarenheter kan hjälpa dig när du ska bli barnvakt för första gången!

tag
Lizette är 16 år gammal och bor i Nacka, Stockholm. Hon älskar djur och barn och kommer i detta inlägg berätta hur det var första gången hon arbetade med barnpassning.