Filip: Mitt första extrajobb

Publicerat 30 januari, 2020 in ・ Våra användare berättar
Filip är 18 år gammal och bor i Sollentuna, Stockholm. När han inte pluggar gillar han att styrketräna, investera och spela instrument. Här berättar han om sitt första uppdrag på Yepstr.

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Hur hittar man ett extrajobb?

Jag hade länge velat ha ett extrajobb, men hade svårt att hitta något på grund av min dåvarande ålder. Som 16-åring var det besvärligt att skaffa jobb, med tanke på att de flesta arbetsgivare söker personer som är minst 18 år. Jag sökte många olika typer av extrajobb men det var ingen som nappade.

Det var utav en slump som jag för cirka två år sedan såg en annons om Yepstr i tidningen och fick upp ögonen för appen. Annonsen fångade snabbt mitt intresse och jag började genast undersöka vad appen kunde erbjuda mig och mitt arbetsliv. Jag förstod när jag gick med i appen att det var en relativt nystartad app, men den hade stor potential.

Några uppdrag dök upp i mitt område då och då, men det gick trögt i början. Jag sökte uppdrag som låg nära mig och eftersom det var sommar just då var det mycket trädgårdsarbete såsom att klippa gräsmattan och rensa ogräs. Det var ett typ av jobb som faktiskt passade mig ganska bra eftersom jag är ganska fysisk och tycker om att vara utomhus. Därför sökte jag mycket uppdrag med denna sorts jobb.

Läs mer om trädgårdshjälp via Yepstr

Första träffen

Jag tror att det var efter det åttonde sökta uppdraget som jag fick mitt första jobb. Det var att hjälpa en familj som skulle resa bort och behövde få gräsmattan klippt samt vattna blommorna inomhus och utomhus. Vi höll kontakten ett tag via Yepstrs chattfunktion och tillslut blev det dags för mig att komma dit. Sollentuna var kommunen och det är även där jag bor, alltså var det nära. Eftersom det var så nära cyklade jag dit på mindre än tio minuter.

Jag minns att jag var nervös första gången. Solen stekte i zenit när jag en varm sommardag kom farandes på cykel in på familjens uppfart. Jag blev först bemött av mannen i familjen och hälsade glatt. Det var inte något jobb från min sida första gången, förutom att ta mig dit så klart. Troligen ville de nog mest bara träffa mig för att se om jag verkade trovärdig och trevlig. Han var vänlig och visade mig runt. Mannen talade också om för mig hur gräsklipparen fungerade, vad som skulle klippas, vilka växter som fanns och hur de ville att jag skulle göra med allt.

Chattfunktionen underlättade

Nervositeten försvann snabbt när jag märkte hur trevlig familjen var. Jag höll kontakten med familjen via chatten på Yepstr och de skrev där när det var dags att hjälpa dem. Efter cirka två veckor från första träffen hörde de av sig igen och då var det dags för mitt första uppdrag hos dem. Jag begav mig till dem och utförde mitt uppdrag enligt vad mannen hade sagt när vi träffades första gången.

Gräsmattan var inte särskilt hög då den starka och gassande solen ständigt låg på, men jag klippte ändå eftersom det ingick i mitt uppdrag. De hade en elgräsklippare vilket jag tyckte var bra då det varken stör grannarna eller drivs på bränsle (ett miljövänligt alternativ). I mitt uppdrag ingick även att vattna gräsmattan med vattenspridare. Jag passade på att göra det medan jag gick in i huset för att vattna inomhusväxterna. På så sätt fick jag två flugor i en smäll.

När jag kände mig nöjd kontrollerade jag att jag gjort allt det de hade sagt att jag skulle göra. Jag granskade gräsmattan för att se om jag eventuellt hade missat en fläck och korrigerade i sådana fall den. Sedan gick jag in och tittade till så att alla växterna hade fått vatten, så att de inte skulle torka ut medan familjen var på semester. När allt såg bra ut skrev jag till familjen via Yepstr att uppdraget nu är slutfört och hur lång tid det tog för mig. Därefter hoppade jag på cykeln och åkte hemåt. Senare under dagen fick jag en notis att jag blivit betald!

Mina tankar efter uppdraget

Efter mitt första uppdrag var jag både glad och stolt. Det kändes bra att hjälpa folk när det behövdes och samtidigt få betalt för det. Detta blev drivkraften för mina framtida uppdrag och jag har sedan dess alltid försökt hjälpa folk inom de områden jag kan. Jag tänker att många kanske är rädda för att söka uppdrag för att de tror sig att inte vara tillräckligt kompetenta. Personligen är jag ingen expert på att klippa gräsmatta eller rensa ogräs. Jag har gjort det några gånger hemma men man lär sig också under uppdragets gång hur just de vill ha det och hur deras trädgård ser ut.

Växter och blommor är inte heller min starka sida, ändå lyckades jag vattna blommorna enligt önskemål. Självklart behöver du lyssna på arbetsgivarens krav och inte alltid tro att du kan saker du inte kan. Jag skulle till exempel inte söka ett uppdrag där det krävs avancerade kunskaper inom ett visst instrument om jag inte har kompetens inom det. Tänkt logiskt, men du kan ofta mer än du tror! Detta tror jag är viktigt att tänka på när du ska söka extrajobb på Yepstr.

Är du mellan 15-21 år och sugen på extrajobb? Läs mer här.

Mina bästa tips för att landa extrajobbet

Nedan följer mina bästa tips och lärdomar till er som vill ha en extra skjuts i jobbsökandet via Yepstr:

  1. Vissa säger att första intrycket betyder allt. Jag vill inte riktigt sträcka mig så långt, men jag håller med om att det är väldigt viktigt. Visa din sociala kompetens, var charmig och trevlig. Skaka gärna hand med din arbetsgivare för att ge ett bra intryck.
  2. Kom i tid, annars kan det sända en negativ signal till din arbetsgivare.
  3. Klä dig enligt vad arbetet kommer kräva av dig. Ta inte dina finaste kläder om du ska arbeta i trädgården, och ta inte heller dina målarkläder om du ska jobba socialt framför andra.
  4. Gör alltid ditt bästa på dina uppdrag, oavsett vilket humör du är på. Om du vill få fler extrajobb i framtiden gäller det att visa dina bästa sidor!

 

Mer tips: Selmas resa till första företagsjobbet

Avslutningsvis vill jag bara säga att appar som Yepstr är perfekt för dig som vill extrajobba vid sidan av studierna, antingen vid behov eller regelbundna tider. För mig var just Yepstr det bästa alternativet. Jag kunde inte ha hittat något bättre när jag var 16 år och saknade arbetslivserfarenhet. Från mitt första uppdrag till mitt senaste, som jag hade för bara några dagar sedan, har jag fått erfarenhet jag behöver i arbetsmarknaden senare i livet.