background-shape

Barns utveckling 1-2 år – vad händer & när?

Skrattande barn - barns utveckling 1-2 år

Är du nyfiken på att få veta lite mer om vad ditt barn lär sig under sitt andra levnadsår? Det är en hel del, och det kan vara roligt att ha lite koll på hur barns utveckling 1-2 år faktiskt ser ut.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Här kan du läsa om när språket kommer, hur personligheten och barnets sociala förmåga utvecklas, och du får en checklista över de färdigheter som de allra flesta barn lär sig mellan 1-2 år. Du får också lite tips och råd om hur du kan hjälpa ditt barn framåt i sin utveckling!

Om du inte redan läst om ditt barns utveckling 0-1 år, så hittar du en månad för månad-guide här!


Barns utveckling 1-2 år – allt har sin tid

Ett barn genomgår en otrolig utveckling under sina första levnadsår. Hur och när ett barn genomgår de olika utvecklingsfaserna är dock väldigt individuellt, och det är viktigt att komma ihåg. Vissa barn pratar tidigt, andra väntar med språket men tar sina första steg redan efter nio månader – det är olika. Men en sak är säker – det händer mycket med ett barns utveckling 1-2 år!

Även om barnets andra levnadsåret inte går riktigt lika fort som under det första, så går den ändå i rasande fart. Barnet lär sig gå, kommunicera och förhålla sig till andra människor i flera olika situationer. Barnet går från att vara bebis och ständigt vara beroende av andra, till att kunna förflytta sig och göra sig förstådd på egen hand – ditt barn börjar bli en liten människa på riktigt!

Skrattande barn - barns utveckling 1-2 år

Den egna lilla personen

Ettåringen gillar att titta på sig själv i spegeln, och börjar känna sig mer och mer som en egen person. De är ofta glada och spralliga, och under året utvecklas deras sociala förmåga så att de mer än gärna tar kontakt med nya människor, och skapar relationer utanför närmsta familjen.

Barnet lär sig nya saker genom ett ständigt utforskande. De sätter ofta sin egen förmåga på prov för att se var gränsen går för vad de klarar av. Vissa barn kan vara väldigt modiga, och som förälder kan det kännas som att barnet inte har någon som helst självbevarelsedrift (vilket ju stämmer!). Andra barn är mer försiktiga och testar sig fram utan några större olyckor.

Tips!

Oavsett barnets beteende, så kan det som förälder vara lätt att skynda fram för att hjälpa barnet uppför trottoarkanter eller andra hinder, men barnet vinner mycket på att få klara ut svårigheter på egen hand, och brukar ofta vara bra på att be om hjälp om det verkligen behöver det. Självklart ska man finnas där som trygghet och stöd, men man behöver inte alltid ha så bråttom.

Skrattande barn - barns utveckling 1-2 år

Upprepning och rutiner

Genom att göra saker om och om igen, repetitiva beteenden, lär barnet sig nya saker. Det kan vara att banka med en sked i golvet för att se vad som händer, eller stoppa in en kloss i munnen flera gånger för att undersöka hur den känns och smakar.

Tips!

Rutiner är lärorikt för barnet i den här åldern. Att ha samma kvällsrutin med middag, bad och sagoläsning i samma ordning varje kväll, ger barnet en trygghet i att veta vad som komma skall.

Barn som läser - barns utveckling 1-2 år

Barnets tänkande

Barnet utvecklar i den här åldern både sitt abstrakta och sitt symboliska tänkande. Det innebär att barnet inte bara förstår saker som finns i rummet, utan även saker som inte finns här och nu. Barnet förstår att ord kan vara en symbol för en sak, och kan exempelvis leka att en träkloss är en bil. Förmågan att kunna låtsas utvecklas också, och barnet kan därför uppskatta att servera låtsasfika eller mata käpphästarna med trämorötter.

Språket

När barnet börjar närma sig två års ålder sätter språkutvecklingen fart ordentligt. Barnet kan nu börja sätta samman flera ord i följd, och även om barnet än så länge kanske inte kan säga många ord själv, förstår det desto mer. Och ordförrådet utvecklas fort, det kommer nya ord varje dag, ibland flera ord på en gång! Detta är något man som förälder lätt vänjer sig vid, och tiden då barnet inte kunde prata glöms snabbt bort.

Tips!

Även om ditt barn nu börjar prata mer och mer, och förstå det mesta du säger, så kan det fortfarande vara svårt att uppfostra med ord, så bäst är det att fortsatt tydligt visa vad som gäller.

Bokstavsklossar - barns utveckling 1-2 år

Fattar rätt och fel, egentligen

Barnet kan nu i allt större utsträckning förstå vad det får och inte får göra. Kanske framförallt vad det inte får göra. Det testar gärna gränser och provar olika saker för att se hur reaktionerna blir. Detta i kombination med att barnets humor utvecklas, kan ofta resultera i mindre roliga situationer för föräldrarna, ibland direkt livsfarliga. När barnet testar hur reaktionerna blir om hen springer rakt ut i gatan exempelvis. Det gäller att vara på sin vakt – när barnet väl börjat gå ordentligt, dröjer det inte länge förrän det kan springa, och då kan saker och ting hända väldigt fort.

Tips!

Som förälder är det bra att vara konsekvent i det man säger, så länge det gäller farliga eller andra saker som helt enkelt inte går att tänka annorlunda kring. Vill barnet exempelvis leka med något som är farligt, så får man tydligt och bestämt visa att det är något man inte leker med. Var tydlig både med rörelser och röst, och bli inte orolig om barnet börjar gråta, det betyder att budskapet gått in.

När det kommer till mer ”världsliga” saker, som att du sagt att barnet måste ta på sig jackan innan ni ska gå ut, och du inser att det kanske inte är så kallt ute som du trodde, så är det inte lika viktigt att vara konsekvent. Som förälder kan man ändra ett beslut, utan att man ”låter barnet vinna”.

Lekande barn - barns utveckling 1-2 år

Vilka färdigheter har barn 1-2 år?

Utifrån sig själv och sin egen takt lär sig barnet fler och fler saker hela tiden, och det är självklart att man som förälder är nyfiken på sitt barns färdigheter. Men kom ihåg, jämför aldrig ditt barn med ett annat barn – alla är olika.

Nedan hittar du en kort check-lista över de färdigheter som många barn utvecklar under sina första två år.

Barnet lär sig:

  • Stapla klossar på varandra.
  • Sitt namn och vet vem ”mamma” och ”pappa” är.
  • Ge dig en sak du ber om.
  • Rita ett streck med en krita.
  • Ta sig upp i stående position, med eller utan stöd.
  • Sätta samman två eller flera ”riktiga” ord i följd.
  • Gå utan stöd.
  • Se likheter och olikheter.
  • ”Rätt och fel”.
  • Förstå att ett ord är en symbol för någonting, och det kan få en bild i huvudet när de hör ett ord, utan att saken finns i rummet.
  • Att det har en egen vilja, och hur man visar den.

Här kan du läsa om barns utveckling på 1177

Och här hittar du information från psykologiguiden

Barn med ryggsäck - barns utveckling 1-2 år
Förskolestart

I Sverige är det vanligt att barn börjar förskola när de är mellan 1-2 år. Det innebär en stor förändring för såväl barn som förälder. Man ska nu lämna bort sitt barn som man umgåtts med hela dagarna, varje dag under lång tid. Det kan kännas märkligt och för vissa kan separationen vara väldigt jobbig, men för de allra flesta är detta något som fort går över och blir en positiv upplevelse både för barn och föräldrar.

Tips!

När ett barn nyss börjat förskola och det händer en massa nya saker på dagarna, kan det ofta sova lite oroligt då det drömmer mer. Även detta är något som blir bättre med tiden, barnet behöver bara komma in i de nya rutinerna. Men viktigt som förälder är att finnas där och ge barnet tid och närhet.

Det finns olika alternativ när det kommer till just barnomsorg. Det finns förskola och så finns det dagmamma. Dagmamma var vanligare förr, men det finns fortfarande kvar i de allra flesta kommuner i Sverige. Är du nyfiken på att veta mer om vad en dagmamma är och vad skillnaden är mellan dagmamma och förskola, så hittar du mer information om det här!


Dags för barnvakt?

Om tanken på att lämna sitt barn till någon annan tidigare känts svår, kan det nu börja kännas lite lättare. Barnet kan nu själv kommunicera och knyta fina band med personer utanför den närmaste familjen. Så att ha en barnvakt som kommer lite då kan bli ett roligt avbrott i vardagen för barnet. Och samtidigt får du som förälder möjlighet att göra någonting på egen hand.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Vill du veta lite mer om från vilken ålder man kan börja med barnvakt, eller få tips på vad du ska tänka på när du väljer barnvakt, så hittar du mer information om det här:

När kan man börja med barnvakt?

Bra att tänka på när du väljer barnvakt

Är du intresserad av att hitta en barnvakt, men inte vet var du ska börja leta? Här hittar du en jämförelse av Sveriges populäraste barnvakts-tjänster!

vår blogg  har vi samlat en massa texter som har med barn att göra. Du kan bland annat läsa mer om talsvårigheter, HLR för barn, och få tips om vad du kan göra om ditt barn drabbas av ögoninflammation, förstoppning eller någon annan barnsjukdom.

Du hittar även tips och råd om saker såsom barnkalas, regnkläder, och hur du förbereder dig inför en långresa med barn.

tag
Nyfiken på vad ett barn lär sig under sitt andra levnadsår? Här hittar du allt om barnets utveckling, några tips till dig som förälder, och en checklista över de färdigheter barnet lär sig!