background-shape

Hur många veckor är man gravid?

En graviditet innebär en dramatisk förändring av en kvinnas kropp. Hon utvecklar ju ett liv under den tiden och ska också ha förutsättningar att ta hand om en ny och ganska hjälplös bebis under lång tid efter det att graviditeten är fullgången. Hur många veckor man är gravid är en viktig fråga, även om det inte går att ge ett exakt svar på den. Efter hur lång graviditet man föder ett barn kan ju variera ganska mycket. Här ska vi dock försöka ge ett så tydligt svar som det är möjligt att ge, baserat på statistik.

Hitta barnvakt idag

Räkna med att en graviditet pågår i 40 veckor

En genomsnittlig graviditet pågår i 40 veckor (eller 39 veckor + 6 dagar för att vara mer exakt). Allt från 37 veckor till 41 veckor plus 6 dagar anses dock vara helt normalt. Man börjar räkna från den första dagen på den senaste menstruationen. Detta trots att befruktningen då ännu inte har skett. Att man räknar på det sättet beror på att man inte kan veta exakt när själva befruktningen sker. Hur många veckor man är gravid kan alltså variera ganska mycket från individ till individ.

Varför är det bra att veta hur lång graviditeten är?

Man kan aldrig veta säkert exakt hur lång en graviditet är, men att veta på ett ungefär när det kan komma att ske är dock viktigt, redan tidigt i graviditeten. På så sätt kan man planera lite inför förlossningen och till exempel inte boka in aktiviteter efter vecka 36 – och inte heller under veckorna som följer efter den väntade förlossningen. På så sätt ser man också hur lång tid man har på sig att fixa allt det där som det är bra att vara klar med innan barnet fötts. Foglossningar är vanligt, och många blir väldigt trötta under den sista trimestern, och då kan det bli svårt att springa i butiker och leta efter barnsaker eller förbereda hemmet på bebisens ankomst.

Man kan behöva uppdatera beräkningen under graviditetens gång

Genom ultraljudsundersökningar kan man ibland se att graviditeten framskrider på ett annat sätt än vad som kan anses normalt. Vid problematiska graviditeter kan ett akut kejsarsnitt bli aktuellt även flera veckor före den beräknade förlossningen. Det är ytterst få barn som faktiskt föds på det beräknade datumet, och det går inte att styra åt varken det ena eller andra hållet.

Hur många veckor man är gravid är bra att ta reda på för att kunna planera runt födseln

Går det att påverka hur många veckor man är gravid?

Förutom att man kan göra ett planerat kejsarsnitt från och med ungefär en vecka innan beräknat datum kan en förlossning sättas igång på sjukhuset. Det görs dock inte om det inte finns särskilda skäl, eller om graviditeten gått över tiden.

Hur vet man när förlossningen är riktigt nära?

Ett tydligt tecken på att förlossningsarbetet har kommit igång är regelbundna sammandragningar. Det kan kännas som mensvärk eller en smärta vid korsryggen. Är mellanrummet mellan sammandragningarna 20–30 minuter kan förlossningen vara nära. Man brukar säga att det är dags att ta sig till förlossningsavdelningen om värkarnas intervaller går ner till omkring 3 minuter. Många väljer att åka in när vattnet gått. En barnmorska kan sedan kontrollera hur mycket livmodermunnen öppnat sig för att se hur nära förestående förlossningen är.

Hitta barnvakt idag

Om du vill försöka beräkna födseln lite närmre kan du kika in vår artikel om att beräkna förlossningsdatum!

tag