background-shape

Hantera sammandragningar

sammandragningar påverkar både kroppen och psyket, läs här om hur man hanterar det

Sammandragningar hör ihop såväl med graviditeten som med en förlossning. Under graviditeten kan man säga att kroppen övar sig och förbereder sig på en förlossning, och det gör den genom att framkalla sammandragningar. När väl själva förlossningen startar så är det just sammandragningarna som får igång den.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Hur känns en sammandragning?

En sammandragning gör att magen börjar puta ut och känns hård. Sammandragningar kan kännas obehagligt under graviditeten, men åtminstone till en början gör de inte så ont. Det är vanligare att man har sammandragningar under den senare halvan av graviditeten än det är att man har dem i början. 

Kort sagt innebär en sammandragning att livmodern drar ihop sig. Det gör den för att musklerna ska tränas och få den styrka som behövs för att barnet sedan ska kunna födas fram. Det är inte helt ovanligt att gravida kvinnor känner av sina sammandragningar först de allra sista veckorna under graviditeten. Har man barn sedan tidigare brukar man ofta känna sammandragningarna tidigare än de som är gravida med sitt första barn.

Sammandragningar är olika för alla kvinnor

Stress kan orsaka mer sammandragningar

Om du upplever att du har mycket sammandragningar kan det vara ett tecken på att du är stressad. Det kan både handla om fysisk och mental stress. Om du känner att du har för höga stressnivåer ska du ta kontakt med vården för att få hjälp och råd om vad du kan göra. Din kropp behöver all vila den kan få och därför är det bättre att söka vård en gång för mycket än en gång för lite.

Skillnaden mellan sammandragningar och förlossningsvärkar

Du kan uppleva sammandragningar flera gånger varje timme. När du har en sammandragning kan det vara svårare att röra på sig och att gå, och för vissa uppstår också en smärta i den nedre ryggen. Det här kallas för sammandragningar som är ofarliga och icke regelbundna. Skillnaden mellan just sammandragningar och förlossningsvärkar är dels regelbundenheten.

Dessutom är förlossningsvärkar mycket kraftigare till sin natur än en vanlig sammandragning är. Du kan känna igen en förlossningsvärk genom att det gör ont och att det uppstår ett tryck nedåt. 

Sammanfattningsvis är alltså sammandragningar vanliga och oftast ofarliga. Om du ändå känner dig osäker på om det är en sammandragning du har eller om det är en förlossningsvärk ska du ta kontakt med vården.

Sammandragningar vid en urinvägsinfektion

Många gravida drabbas av urinvägsinfektion under sin graviditet. Det kan hända att du får mer sammandragningar under tiden du har en urinvägsinfektion. En urinvägsinfektion kan också orsaka att du får förlossningsvärkar tidigare. Ifall du misstänker att du har en urinvägsinfektion är det därför viktigt att du tar kontakt med vården för att få behandling.

När behöver man söka vård för sammandragningar?

Om du har vanliga sammandragningar behöver du inte vara orolig. Det är helt naturligt och ingenting som kräver behandling. Däremot kan du behöva kontakta vården om:

  • Du har fått, eller misstänker att du har, en urinvägsinfektion
  • Om det kommer slem eller blod ur slidan när du har sammandragningar
  • Om sammandragningarna förändras och blir mycket kraftigare, om de börjar göra mer ont eller om de kommer oftare än med fem minuters mellanrum
  • Du är orolig för att du har förvärkar

Hur du själv kan lindra smärta eller obehag från sammandragningar

Om du upplever att dina sammandragningar känns obehagliga och jobbiga kan du prova något av följande för att det ska kännas bättre:

  • Duscha eller bada varmt
  • Lägg dig på sängen och vila, och fokusera på att slappna av i alla muskler
  • Massera spända muskler i kroppen

Förvärkar och förlossningsvärkar

När förlossningen börjar så startar även förvärkarna. Det som skiljer dem från sammandragningarna är att de gör mer ont. När förvärkarna blir regelbundna heter det att du är i latensfasen av förlossningen. 

En förvärk känner du igen genom att den börjar uppe i livmodern för att sedan sprida sig nedåt. Förvärkarna blir också starkare och starkare ju längre de pågår. De brukar också hålla i sig längre än vanliga sammandragningar och det är vanligt att man upplever att det finns ett tryck nedåt mot underlivet. En del upplever också att smärtan inte bara är i livmodern utan också i korsryggen.

Förvärkarna kommer bli mer och mer intensiva. När de blir riktigt intensiva ersätts de av förlossningsvärkar. Alla som ska föda barn har inte förvärkar utan en del går direkt in i förlossningsvärkarna. En förlossningsvärk följs av en annan, och det kan vara mindre än tio minuter emellan dem. Förlossningsvärkarna är starkare och mer smärtsamma än både sammandragningar och förvärkar. 

Om du vill veta ifall det är förlossningsvärkar eller förvärkar du har kan du lyssna på din andning. Om det är förlossningsvärkar är det vanligare att man andas lite mer flåsande eftersom kroppen försöker hantera smärtan.

Ibland behöver man åka in till sjukhus för att smärtan från sammandragningarna blir så svåra

Är det sammandragningar eller värkar?

När en barnmorska undersöker dig försöker hon ta reda på om du har sammandragningar eller värkar inför en förlossning. Det kan ibland vara svårt att avgöra vilken slags värk det är du har och då behöver man göra en undersökning. Barnmorskan kan kontrollera om det är sammandragningar eller värkar genom att undersöka livmoderhalsen med ultraljud eller genom att känna på den med fingrarna.

Ibland börjar värkarna innan graviditeten är helt fullgången. Om värkarna inte slutar av sig självt, och läkaren bedömer att det bästa för barnet är att inte födas än, kan modern få medicin som förhindrar livmoderhalsen från att öppna sig ytterligare.

Akuta situationer när du behöver vård

Som regel kan du alltid tänka att det är bättre att kontakta vården en gång för mycket än en gång för lite, speciellt om du känner dig orolig eller upplever att det är någonting som inte stämmer i din kropp. 

Det är väldigt viktigt att du tar kontakt med vården i situationer när det är brådskande. Vad gäller sammandragningar kan en sådan situation vara ifall du får flytningar som är lika tunna som vatten, eller om det kommer blod samtidigt som du har en sammandragning. Detta kan vara symptom på att du har fått värkar och då behöver vården kopplas in för att kunna göra en bedömning av vad som är bäst för dig och barnet.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Om du vill veta när sammandragningarna kommer sluta kan du fortsätta läsa här om hur du beräknar själva förlossningsdatumet

tag