background-shape

Tecken på graviditet

・ Gravid
tag
Tecken på graviditet kan vara svårt att tyda, läs här om hur du ska tolka dem

Att föda ett barn är något som förändrar livet på flera plan. Det är inte så konstigt att man vill veta direkt om det verkligen är så att man blivit gravid. För många är det en stor glädje att känna de där förändringarna man kanske läst om, eller varit med om förut. Men hur vet man om det finns en chans att man är gravid? Vilka tecken ska man vara extra uppmärksam på? När ska man ta sig till apoteket och skaffa sig ett test? Lugn, här kommer vi att gå igenom alla tecken på graviditet!

Hitta barnvakt idag

Tidiga tecken på graviditet

Ofta är det möjligt att lista ut på ett ganska tidigt stadium att man är gravid. Att mensen uteblir är ett tydligt tecken på graviditet, även om man inte kan vara helt säker bara utifrån det. Det kan helt enkelt finnas andra anledningar till att mensen dröjer, även om den brukar vara regelbunden. Här är ytterligare några symptom som många upplever i ett tidigt skede av en graviditet:

  • Brösten blir ömma och lite större än vanligt
  • Man känner sig illamående eller får halsbränna, särskilt på morgnarna
  • Aptiten kan öka, eller minska
  • Vissa lukter och smaker upplevs som starkare och mer eller mindre aptitliga
  • Magen svullnar upp
  • Man är tröttare än vanligt
  • Man kan känna sig mer känslig och sentimental än normalt

Om mensen drar ut på tiden och du upplever två eller fler av symptomen ovan är det nästan läge att gratulera. Då är det nämligen mycket troligt att du är gravid. Senare under graviditeten händer fler saker i kroppen men då är det i regel inga som helst tvivel om vad som har hänt.

tecken på graviditet är svårtolkat och gör enklast genom att bolla med någon

Vad ligger bakom tecknen på graviditet?

Anledningen till att en kvinna upplever kroppsliga förändringar under graviditeten är att kroppen helt enkelt gör sig redo för att utveckla, föda och senare hålla barnet vid liv genom att ge det mjölk. Det är ganska stora förändringar det handlar om och en graviditet pågår ju bara i 280 dagar i genomsnitt, så det är ganska mycket som ska hända på kort tid. Vissa tecken på graviditet är fullt logiska. Det är inte så svårt att förstå varför magen och brösten växer. Andra tecken på graviditet är svårare att förklara. Vi vet till exempel inte riktigt varför smak- och luktsinnet förändras. En teori är att det handlar om samma mekanism som gör att barn i en viss ålder blir misstänksamma mot vissa smaker. Det kan helt enkelt handla om ett slags försvar mot att få i sig sådant som skulle kunna vara skadligt.

Hur snabbt kommer de första symptomen på graviditet?

Hur snabbt man känner något som skulle kunna betyda att man är gravid kan variera från kvinna till kvinna. Det är inte vanligt att man känner något innan ett befruktat ägg finns i livmodern. Det sker ungefär en vecka efter befruktningen. För de flesta dröjer det ytterligare ett par veckor innan några av de tecken på tidig graviditet vi tagit upp här på allvar yttrar sig. En kvinna som haft oskyddat samlag och vet med sig att hon skulle ha kunnat bli gravid är ofta mer observant på kroppsliga förändringar än om en graviditet kommer som en fullständig överraskning. Hon kan alltså upptäcka det lite tidigare. Att brösten förändras och upplevs som spända är ofta ett av de absolut första tecknen på graviditet, och det som får många kvinnor att börja misstänka att de faktiskt är gravida.

Man kan vara gravid utan att uppleva tecken på graviditet

Alla är olika och vad som händer i kroppen på en kvinna som blivit gravid kan variera ganska mycket. Att man kan vara gravid utan att känna det bevisas av att vissa kvinnor faktiskt föder friska barn utan att ha varit medvetna om att de varit gravida.

När får man ett pålitligt svar från ett graviditetstest?

Om du är osäker på om du är gravid eller inte har du anledning att göra ett graviditetstest. Det finns flera olika graviditetstest och de fungerar lite olika. Prata gärna med personalen på apoteket om du är osäker på vilket test du ska välja. Har du regelbunden mens brukar de flesta graviditetstest ge ett pålitligt svar om du tar dem samma dag som mensen skulle ha kommit eller senare.

Självklart är det bästa sättet att reda ut sina tecken på graviditet på genom ett graviditetstest

Kan man ha flera tecken på graviditet utan att vara gravid?

Det finns ett tillstånd som kallas för skengraviditet. Skengraviditet orsakas av förändringar i det endokrina systemet som påverkar utsöndringen av hormoner på ett sätt som ger symptom liknande de som uppkommer under en graviditet. Det ska dock sägas att skengraviditet är mycket ovanligt bland människor och en term som mest förekommer inom veterinärmedicinen. Vissa tidiga tecknen på graviditet, som trötthet, minskad aptit och svullen mage, kan givetvis vara symptom på en rad olika tillstånd och indikerar inte att du är gravid om du inte dessutom har utebliven mens.

Hitta barnvakt idag

Behöver du planera inför din graviditet kan du läsa mer om hur du skriver en graviditetskalender här!