background-shape

Graviditetskalender

・ Gravid
tag
En graviditetskalender är ett superbra sätt att hålla koll på vad som komma skall

En graviditetskalender är bra för dig som vill lära dig mer om vilket stadie ditt barns utveckling ligger i. Med en bra graviditetskalender kan du som gravid även få information om vad som kan hända med dina känslor, din kropp och dina tankar. För många föräldrar som väntar barn är en graviditetskalender en trygghet just för att den ger så pass mycket information och kunskap.

Hitta barnvakt idag

Vad händer, vecka för vecka?

Med en graviditetskalender kan du följa barnet och hens utveckling vecka för vecka. Genom att ha en kalender kan graviditeten och den kommande tillökningen i familjen börja känns mer konkret. Det gäller speciellt under de första veckorna av graviditeten när den gravida kanske inte känner av så mycket och när partnern inte kan se att magen faktiskt växer. 

Något som är viktigt att komma ihåg är att en graviditetskalender berättar om saker i allmänhet. Det behöver alltså inte vara saker som kan appliceras på varje kvinna som är gravid eller på varje fosters utveckling. Du ska därför snarare se på en graviditetskalender som något som informerar om vad du kan förvänta dig. Du behöver alltså inte bli stressad om du upplever att allting inte stämmer med hur du känner dig.

Skriva graviditetskalendern kan vara svårt, men viktigt!

Fostrets utveckling

Fostrets utveckling är fascinerande och det är många par som tycker att det är spännande att veta vad som sker varje vecka. Med en graviditetskalender får du veta vilken storlek fostret har, vilka organ som utvecklas denna vecka och när allt från naglar till ögonfransar börjar växa. Något som är extra intressant att veta är när barnet börjar känna igen ljud och röster. Du kan använda dig av den informationen för att skapa en starkare relation till andra viktiga personer i er närhet, som en partner eller mor- och farföräldrar. På det sättet kommer ditt barn känna sig tryggare och mer tillfreds när hen väl föds och känner igen deras röster.

Tips på bra graviditetskalender

Det finns många olika graviditetskalendrar och du kan välja en som du tycker känns bekväm. De allra flesta tar upp precis samma information, så det handlar mest om ett format som passar dig. Bland annat hittar du en graviditetskalender på 1177.se där du kan följa barnets utveckling vecka för vecka. Pampers har också en egen graviditetskalender där du kan läsa om barnet. Det finns även podcasts som är utformade som en graviditetskalender, med ett nytt avsnitt för varje vecka.

Vill du istället ha en kalender i din telefon finns det flera appar som uppdateras automatiskt efter att du har lagt in det beräknade förlossningsdatumet. Fördelen med en app är att du inte själv måste klicka dig fram till rätt vecka, utan appen sköter det jobbet åt dig.

Den app som är mest nedladdad i hela Norden är den som heter Preglife. Appen är gratis och kan hittas i Google Play eller i App Store. Förutom att den här appen har information om fostrets utveckling går det också att läsa om olika utvecklingsstadier fram till det att barnet är två år.

Ett annat tips är appen Preggers. Den är utvecklad av barnmorskor och är gratis. Den innehåller dessutom en guide över mat som är lämplig att äta för den gravida. Vill du ha en app i vilken du kan spara ner minnen från graviditeten? Då rekommenderar vi Baby på väg. Du kan spara bilder i appen, skriva ner kommentarer om graviditeten och dina känslor samtidigt som du kan följa barnets utveckling.

Hitta barnvakt idag

Här kan du läsa mer om hur du beräknar förlossningsdatum