Hur mycket ska ett barn äta per dag

19/1/2023
Om du känner dig osäker på hur mycker ett barn ska äta per dag kan du kika här!|hur mycket ett barn ska äta per dag blir såklart mer i och med att barnet växer|Hur mycket mat borde man ge sina barn per dag?|Det kan vara rätt svårt att veta hur mycket ett barn ska äta per dag om de inte själva kan säga det

Barn gör inte som vi säger utan de gör som vi gör! Att härma föräldrar, barnvakt, läraren och andra vuxna eller ungdomar, är barnets sätt att lära sig hur man skall leva, vad man kan göra och vad man inte skall göra. Igenkänning är barnets enda sätt att begripa vad livet handlar om. Barnet identifierar sig först och främst med föräldrarna och äldre syskon men under barnaåren så kommer andra personer in i barnets värld som agerar som “role-model” för barnet. Identifikation är också involverad i måltiderna och maten. Detta innebär att det kan vara fördelaktigt för ett barn att snabbt etablera hur mycket det ska äta per dag.

Som förälder så visar du hur man äter och vad man äter. Ditt barn speglar dig och vill göra det du gör. Måltiderna äts oftast tillsammans och har en stor betydelse i vardagen. Vill du att barnet skall äta bra och näringsrik mat och tycka om maten, så får du föregå med gott exempel. Mängden mat beror mycket på hur gammalt barnet är och om dom tycker om maten. Ett litet barn kan inte sätta i sig en lika stor måltid som en vuxen, även om ögat orkar mer än magen när det är extra god mat.

Under barnaåren är det egentligen inte viktigt hur mycket ett barn ska äta per dag utan vilken näring den mat som barnet äter har.

Det kan vara rätt svårt att veta hur mycket ett barn ska äta per dag om de inte själva kan säga det

Hur mycket ska spädbarnet dricka per dag

Spädbarnet äter ingen mat utan diar från bröstet eller får modersmjölkersättning på flaska.

Mängden beror på hur mycket babyn kräver och hur hungrig den är. Det finns alltid individuella skillnader på bebisar.

  • Första månaden: 400 - 700 ml/dygn.
  • Andra månaden: 500-800 ml/dygn.
  • Tredje månaden: 600-1000 ml/dygn.
  • Fjärde månaden till ett halvår: 700-1200 ml/dygn.

En del bebisar är större och hungrigare och en del är mindre och äter inte lika mycket, några äter nattmål andra inte. Volymen är bara ett ungefärligt värde och behöver inte följas strikt. Om du ammar då är det inte lätt att mäta volymen, och det behöver du inte heller, när barnet är hungrig och vill ha mer mat så säger den till - ljudligt.

Om barnet följer viktkurvan på BVC så är allt bra. Det enda babyn behöver få i sig förutom modersmjölken eller modersmjölksersättningen upp till 6 månader är D-vitamin droppar. 

Vad är bra för barn att äta

Babyn kan börja smaka på vuxenmaten redan vid 4 månaders ålder och vid halv årsåldern  behöver babin få i sig mer energi, för att kunna öva sina nya färdigheter som att sitta, känna på saker, jollra och snart börja krypa. Till en början kan man ge smakportioner av vuxenmat, maten måste vara finfördelad, så att barnet inte sätter i halsen. Först när flera mjölktänder brutit ut ordentligt, kan barnet tugga maten själv.

Barnet kan få prova att äta själv, samtidigt som du matar. Eftersom barnet behöver mer energi så ge lite extra fett i maten som tex rapsolja. Fortsätt att ge bröstet eller modersmjölksersättning men byt ut lunch och middag mot “riktig” mat. Undvik salt och socker, läs gärna på innehållsförteckningen vilka färdigprodukter som har mycket socker.

En tvååring kan äta själv och också äta det mesta som familjen eller vuxna äter.

Barn liksom vuxna behöver regelbundna måltider med näringsrik kost. Frukost, lunch och middag med nyttiga mellanmål emellan och kanske ett litet kvällsmål.

Mängden spelar ingen roll egentligen om maten är väl sammansatt och näringsrik. Mellanmålen skall också vara nyttiga och inte bestå av sockerbomber utan av grönsaker, frukt och ett fiberrikt bröd.

Det du äter, det lär sig barnet äta, men börja i tid om du vill hjälpa barnet att få en näringsrik kost. Ge grönsaker och frukt tidigt i samband med måltiderna. Ser barnet att du gillar broccolin, salladen eller tomaten så vill dom smaka och vänjer sig snart att man äter frukt och grönsaker varje dag. 

Läs på och titta på tallriksmodellen, så får du mycket tips om vad du kan laga för mat, hur man får i sig den näring som man behöver och undviker för mycket socker. Du kan också titta i affären vad det finns för nyckelhålsmärkta produkter att köpa.

hur mycket ett barn ska äta per dag blir såklart mer i och med att barnet växer

Grönsaker, rotfrukter och frukt

Sallad, gurka, tomat, paprika, blomkål, broccoli och rotmos. Äpple, banan, päron - ja alla slags frukter. Ge helst 500 g grönsaker och frukt varje dag. Lägg grönsaker i grytor och gör goda grönsaksstavar att dippa med.

Potatis, pasta och ris

Potatismos, fullkornspasta, nudlar, bulgur, couscous och ris (obs, ris skall man inte äta för ofta eftersom det finns arsenik i ris, se nedan)

Fett, kolhydrater och protein

Korv, köttbullar, bacon och leverpastej eller vegetariska ersättningsprodukter. Välj gärna fleromättat fett som raps- och olivolja istället för bara smör.

Fullkorn och fibrer

Välj helst fullkorn i välling, frukostflingor och bröd, bättre med fibrer i magen än bara vete. Ett undantag är barn under 4 år som kan vara extra känsliga för fiber och bli lösa i magen, så lagom är bäst.

Mjölk fil och Yoghurt

Här finns kalcium och D-vitamin som är viktigt för skelettet och tänderna. Välj gärna lättare produkter med mindre fett. 

Fisk

Omega - 3 och Omega - 6 finns i fisk som också har mycket vitaminer och mineraler som hjärnan behöver. Immunförsvaret fungerar också bättre om man äter fisk. 

Varning! Kolla var fisken kommer ifrån - all fisk är inte hälsosam.

Vegetarisk eller vegansk mat

Om du är vegetarian eller vegan och har valt att låta barnet också äta som du gör, då behöver du se till att barnet får i sig de näringsämnen, mineraler och vitaminer som bara finns i kött, fisk, ägg eller mejeriprodukter. En vegetarisk kost kan vara nästan fullvärdig men äter ni veganskt, så är viktigt att du har kännedom om vad barnet behöver förutom kosten.

I handeln kan du hitta kosttillskott eller veganska produkter som är berikade med vitaminer och näringsämnen. Du kan också rådgöra och få hjälp av BVC om du är osäker på vad barnet behöver få i sig för att få en fullvärdig kost och må bra.

Hur mycket mat borde man ge sina barn per dag?

Vad är dåligt för barn att äta

  • Fisk från Östersjön, även vissa fiskar från Vänern och Vättern kan ha höga halter av dioxin och PCB (organiskt svårnedbrytbara giftiga ämnen)
  • Inälvor som lever och njure har för hög koncentration av kadmium för barn, även kanel har detta.
  • Linfrön har ämnen som kan omvandlar till vätecyanid, lite linfrön på bröd är inte skadligt men en sked linfrön till ett barn med förstoppning är farligt och krossade linfrön är värre än hela.
  • Ris, riskakor och risdryck kan innehålla arsenik och skall inte ätas ofta. Det finns majskakor på marknaden som är nyttigare.
  • Socker, bullar, kakor, godis, glass och läsk. Att äta för mycket socker är farligt för alla människor och speciellt för barn, som vänjer sig vid att alltid få sött.
  • Snabbmat. Men visst är det gott med pizza, hamburgare och pommes och det är ok ibland att festa till det, men om snabbmat med mycket socker och fett blir vardagsmat är det hälsofarligt.

Ja socker är inte nyttigt och idag är övervikt och fetma vanligt hos barn. Ingen mår bra av att vara överviktig och för ett barn kan det vara väldigt svårt att vara den som har svårare att röra sig fort och ledigt. Det är väldigt bra om man kan vänja barnen tidigt att bara äta lördagsgodis och att begränsa läskdrickandet till högtider och kalas. Prata också med barnvakten och mor-och farföräldrar vad ni kommit överens om, så att ni har samma rutiner.

Men sockret kommer inte bara från godishyllan eller konditoriet. Mycket av den mat vi köper i affären innehåller och är preparerad med för mycket socker, allt för att höja upp smaken. Hur mycket sådant ett barn äter per dag ska fördelaktligen begränsas. Det är rekommendabelt att läsa innehållsförteckningen på förpackningen och lära sig vilka varor som man bör undvika.

Exempel på livsmedel med mycket socker

  • Matbröd, korvbröd, cornflakes.
  • Såser och dressingar som ketchup, chilisås, bearnaisesås och pastasås.
  • Sportdrycker, läsk, saft, marmelad och sylt.
  • Fruktyoghurt och frysta bär.

Vad skall man göra när barnet inte vill äta

Jag började att berätta att barn identifierar sig med föräldrarna, och gör som man gör och inte som man säger. När barnet inte vill äta så resulterar det oftast i en konflikt som är svårlöslig. Du trugar och tjatar och visar att “mmmm så god maten är” men det lilla barnet kniper ihop munnen och vänder kinden till när skeden kommer. Det äldre barnet eller tonåringen petar i maten och vill inte ha grönsakerna eller tycker att maten är äcklig. Vad skall du göra?

Svar: Ingenting.

Läkare som är experter på barnmedicin, säger; Låt barnet vara, barn får alltid i sig vad dom behöver och kommer inte att svälta ihjäl. Att matvägra kan vara ett sätt att hävda sin identitet och att få bestämma över sig själv, något som är vanligt både i trotsåldrarna och tonåren. Det hjälper inte att tjata och absolut inte att försöka få i barnet mat under tvång - konflikten kan eskalera till ett krig och alla mår dåligt av det. Barnet kan få sin macka en timme efter middagen ändå, och du skall veta att om barnet inte vill äta maten hemma så äter barnet oftast maten med god aptit på förskolan eller i skolan. Så länge barnet är friskt för övrigt så behöver du inte vara orolig.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: