Lärande lekar: Tips till dig som är barnvakt

Sammy-Joe Akar
Sammy-Joe Akar
29/1/2024
lekande-barn|pussel-barn-larande-lek|barn-leker-med-pussel

I en vardag där skärmtiden tar allt mer plats, letar många föräldrar efter nya och spännande sätt för sina barn att växa och lära. Här kommer vi att utforska hur lärande lekar kan vara nyckeln till barns utveckling och presentera konkreta exempel på roliga aktiviteter som hjälper dem tänka kreativt, lösa problem och bygga sociala interaktioner.

Vad är lärande lek?

Lärande lekar hjälper barnens utveckling på flera nivåer. När du engagerar barnen i olika typer av lekar lär de sig att tänka kreativt, lösa problem och bygga sociala färdigheter. Lärande lekar gör det enklare för barn att förstå och lära sig nya saker genom att de engagerar sig i aktiviteter som är roliga och meningsfulla.

Säkerhetstips för en trygg barnpassning!

Läs mer

Roliga lekar och aktiviteter för hjärngympa

Pussel

Att lösa pussel hjälper barnens förmåga att tänka logiskt och förstå hur saker passar ihop. Genom att introducera olika typer av pussel, från enkla till mer avancerade, kan du utmana barnen och hjälpa utveckla deras problemlösningsförmåga.

Byggklossar

Att bygga med klossar boostar kreativitet och förståelse för former och strukturer. Låt barnen skapa sina egna fantasivärldar med hjälp av byggklossar och uppmuntra dem att berätta historier om sina skapelser för att utveckla deras fantasi och språkliga skills.

Brädspel

Roliga brädspel hjälper barnen att stimulera kritiskt tänkande och strategisk planering. Välj spel som passar deras ålder och intressen för att göra lärandet både roligt. När ni spelar tillsammans, utvecklar ni också sociala interaktioner och samarbete.

Alternativ till skärmtid

Som barnvakt kan du erbjuda alternativa och engagerande aktiviteter som minskar behovet av skärmtid. Med lekfulla utmaningar och stimulerande lekar kan du bidra till barnens utveckling. Lärande lekar ersätter inte bara skärmtid utan är också en möjlighet för dig att skapa minnesvärda ögonblick med barnen och utveckla en positiv syn på lärande.

Slutsats

Att leka spelar en viktig roll i barnens utveckling. Med lärande lekar, kan du som barnvakt bidra till barnens utveckling som också är underhållande. Så nästa gång du är med barnen, tänk på hur du kan hjälpa deras lärande med lekfulla och meningsfulla aktiviteter. Det kommer inte bara att vara roligt för dem utan också hjälpa dig att bygga starkare relationer till barnen och familjen.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: