background-shape

Födelsedagstårta till barnkalas – expertens bästa tips!

・ Barnpassning
tag
Ett riktigt barnkalas kräver sin födelsedagstårta. Och istället för att beställa en onödigt dyr, är det faktiskt både enkelt och kul att baka en själv. Vi har bett en expert dela med sig av sina bästa tips när det kommer till barn och tårta. Och önskar dig en god läsning med varning för eventuellt sötsug ;)
Födelsedagstårta barnkalas

Att fylla år och bjuda sina vänner på kalas är de flesta barnens stora lycka. Och det är ju inte så konstigt heller. En dag där allt fokus får vara på en själv – fylld av lek och bus, favoritmat och inte minst en färgsprakande födelsedagstårta – är svårslagen och händer faktiskt bara en gång om året. Så ta till vara på tillfället! Och det blir det ett barnkalas din flicka eller pojke sent kommer att glömma. 

Hitta barnvakt idag

Men! Hur får man till den perfekta födelsedagstårtan egentligen? Vi har snackat med konditorn och delägaren till Clemedtduner – Alexandra Dunér. Här kommer hennes expertråd:

Hej Alexandra! Vilket är ditt bästa tips när det kommer till födelsedagstårta och barnkalas?

Så färgglatt och lekfullt som möjligt! Att vara med och baka tårta tycker barn oftast är väldigt kul, speciellt om det är till deras egna kalas. Så varför inte inkludera ditt eller dina barn i själva processen? Ett annat alternativ som passar lite mindre barnkalas är att låta gästerna delta i tårtskapandet. Det blir garanterat succé!

Roligt! Hur inkluderar jag barn i bakandet på bästa sätt?

Genom att låta dem stå för garneringen och dekorationen. Desto mer du kan förbereda själv – desto bättre är det. Låt barnen sedan vara med på de final touches.

Utveckla! 

Jag tänker att du gör en bra grund, fyller den med goda fyllningar, sätter ihop tårtan och klär in den i någon smörkräm eller marsipan. Helst i någon neutral färg. Sen låter du barnen ta över! På det viset kan du vara säker på att tårtan smakar gott OCH blir rolig att se på. 

Vad ska man dekorera tårtan med?

Tänk godis, glitter, bär, marsipan som barnen kan göra roliga figurer av och så vidare. Här är det bara fantasin som sätter stopp. Panduro har jättemycket ätbara dekorationer, liksom välsorterade matbutiker. Så det är egentligen bara att gå loss där. Kanske kalaset har ett tema? Inspireras av det. Och om du är lite extra ambitiös kan du göra en stor sats smörkräm som du sedan färgar i olika färger och lägger i spritspåsar. Att spritsa tycker barn superkul. 

Resultat kommer bli naturligt sprattligt och charmigt. Och kanske viktigast av allt, vara roligt för barnen. 

Vad gör de flesta fel på när det kommer till tårta och barnkalas?

De flesta tar ut svängarna för mycket och tänker för avancerat. Av erfarenhet vet jag att föräldrar kan beställa svindyra tårtor i alla möjliga former och med motiv på olika seriefigurer. Vissa barn blir säkert jätteglada, men desto dyrare behöver inte vara bättre. När det kommer till smak och barn är det alltid ju enklare desto bättre som funkar. Så tänk back to basic här!

Vad är populärt hos kunder när de beställer födelsedagstårtor av er?

Hos oss är det ballongformade prinsesstårtor som är mest populära – gärna i någon rolig färg. Eller milda chokladtårtor. Men jag vet att Elsa och Frost-tårtorna står högt i kurs hos andra konditorier.   

Vilka tårtor passar småbarn, och vilka är bättre för äldre barn?

Ingen större skillnad smakmässigt där. Men såklart att de äldre barnen vill inte ha en tårta med babblarna på kanske. 

en födelsedagstårta

Vad brukar barn ogilla? Några saker man ska skippa i födelsedagstårtan?

Starka smaker. Som till exempel för mörk choklad, olika slags nötter och konstiga frukter. Söta somriga bär funkar, men inte frukt. Så håll dig till milda men goda smaker, så sitter du säkert. 

Allergiker, hur ska man tänka där?

Om någon gäst är laktosintolerant är det enkelt att byta ut grädde och de andra mjölkprodukterna till laktosfria alternativ. Om det kommer någon nötallergiker på kalaset: skippa nötter helt. Glutenintolerans kan vara lite svårare men är inte omöjligt. Undvik dock alla substitut när det kommer till gluten, typ glutenfritt mjöl, det blir inte gott. Googla istället efter recept på glutenfria bottnar, finns nämligen supergoda alternativ. Dock innehåller de flesta  något slags nötmjöl i sig, typ mandel, så där får man ha koll att det inte finns några nötallergiker bland gästerna.

Jag har själv varit ledare på sommarläger för barn och då insett att alla barn är så olika. Vissa allergiker blir superglada om det får en skål med glass istället för tårta, men andra vill såklart äta det som de andra barnen äter. Så ett tips är att kolla med föräldrarna. Och går det att anpassa – gör det. Det är ofta inte så svårt. 

Enklaste och snabbaste tårtan man kan göra själv?

En som består av sockerkaksbotten, och sedan innehåller god hallonsylt, vaniljkräm och grädde. Chokladsmörkräm är också en favorit hos barn. Täck sedan med grädde eller marsipan (om barnen gillar det) och så färska bär. Tada! Klart! 

Och om du inte vill stressa med att baka precis innan kalaset så förbered så mycket som möjligt dagen eller kvällen innan. Nästan allt klarar sig i kylen över natten, men själva bären eller vilken dekoration du nu vill ha blir finast om det görs samma dag. 

Så länge man inte är stressad är det ju roligt att baka! Och faktiskt inte så svårt 😉

födelsedagstårta barnkalas

Yepstrs tips på roliga och enkla tårtor du kan göra själv

Nu när du vet hur du ska tänka gällande födelsedagstårta till barnkalaset, kanske du behöver lite inspiration innan du sätter igång. Vi har valt ut tre recept som vi är säkra på skulle höja vilken barnfest som helst. 

1. Pinatatårta. Skär upp en bit till födelsedagsbarnet och bjud på bästa överraskningen. Tårtan är fylld med godis inuti!

2. Bajstårta. Är ditt barn och dess kompisar i bajsåldern? Våga gå loss på detta populära alternativ. Blir helt klart en snackis på alla barnkalas!

3. Ormtårta. Du ser den på bilden ovan. Och skaparen av tårtan lovar att det är en lättbakad succe. Hur bra?

Hitta barnvakt idag

PS: Vår blogg är fylld av läsvärda artiklar för dig som har eller jobbar med barn. Här kan du till exempel läsa om hur barn utvecklas i 1- och 2-årsåldern och här hittar du vår stora rengklädes-guide