Rädda liv! Så gör du hjärt-lungräddning (HLR) på barn

1/10/2020
HLR barn

Vi vet. Att läsa om HLR på barn och titta på videor är inte det roligaste man kan ägna sin lediga tid åt. Det finns så många roliga katt-videor, böcker och serier man hellre ger sin uppmärksamhet. Men. Detta är viktigt. Och kunskap är en färskvara. Så även om du gått en HLR-utbildning för några år sedan behöver minnet fräschas upp. Nazirs berättelse ger oss bevis på detta. En 10-årig tjej, som tack vare att hon precis lärt sig hjärt-lungräddning, räddar livet på sin mamma. 

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap drabbas cirka 200 barn i Sverige per år av plötsligt oväntat hjärtstopp (sjukhusfallen är borträknade). De vanligaste orsakerna är drunkning och kvävning, oftast vid lek eller att de sätter något i halsen. De flesta som drabbas är barn i ettårsåldern, men viktigt att veta är att det kan drabba vilket barn (och vuxen) som helst. Att ha koll på hjärt-lungräddning kan därför rädda liv och lindra skador vid olycksfall. 

Informationen nedan är en sammanställning av instruktioner och information som finns att läsa i sin helhet på 1177, Svenska Röda Korset och HLR-rådet

HLR hjärtlungräddning barn

HLR på barn – när gör man det och vad är det?

  1. Hjärtlungräddning gör du på ett barn som har slutat andas eller vars hjärta har slutat slå.
  2. HLR består av två moment: inblåsningar och bröstkompressioner.

Inblåsningar, mera känt som mun-mot-mun-metoden, är när man lägger sin mun tätt över någon annans mun och blåser in luft. Bröstkompressioner, å andra sidan, är när man rytmiskt trycker händerna mot bröstkorgen för att få blodet att cirkulera. Tillsammans försöker de få igång andningen och hjärtverksamheten igen. 

Här kommer instruktionerna. Häng med! 

Du är på ensam på stranden och ser plötsligt ett barn vid vattenbrynet som verkar livlöst. Vad gör du?

  1. Kontrollerar tillståndet. Är barnet vid medvetande? Andas det? Ser du några andra livstecken?
  2. Om barnet är medvetslöst men andas normalt: lägg det i stabilt sidoläge och ring 112. 
  3. Om barnet inte andas, eller inte andas normalt och visar inga andra livstecken: börja ge hjärt-lungräddning och larma sedan 112 efter 1 minut. 

Detta är ju en väldigt stressande situation som kan leda till total black-out eller att du inte vet alls vad du ska göra. Ring 112 direkt då, så kan de guida dig i HLR via högtalarfunktionen på din telefon samtidigt som de ställer frågor om barnets tillstånd och var ni befinner er bland annat. 

Om du inte skulle vara ensam på plats eller ser någon du kan ropa på: ta chansen att dela upp er! Det vill säga, en av er ringer 112 och den andra börjar med hjärt-lungräddningen.

HLR hjärtlungräddning barn

Viktigt! Börja med mun-mot-mun-andning direkt 

Det är väldigt sällan hjärtat slutar slå hos barn. Den vanligaste anledning till att de blir medvetslösa är att de har slutat att andas. Och då måste du ge mun-mot-mun-andning direkt!

Barn är nämligen superkänsliga för syrebrist, och kan redan efter några minuter få bestående hjärnskador om de inte får tillräckligt med syre. Deras hjärta kan också sluta slå och om det sker måste du snabbt börja med bröstkompressioner också. 

Olika tekniker beroende på ålder

Tyvärr finns det inte en teknik som fungerar på alla barn. Men var inte orolig, det handlar bara om 2 tekniker totalt. En som gäller för barn upp till ett år, och en som gäller för barn som är äldre än 1 år. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort två filmer som tydligt går igenom HRL 0–1 år och HRL 1 år–puberteten. Om du föredrar att läsa instruktioner, har vi sammanfattat dem i textform nedan. 

https://youtu.be/3ZaTQgwih-0

https://youtu.be/Obsr0quEMtU

HLR på barn – steg för steg

ETT: Kontrollera livstecken! 

  • Är barnet vid medvetande? Skaka barnet försiktigt och försök få kontakt.
  • Andas barnet normalt? Lyft hakan och böj huvudet bakåt. Titta, lyssna och känn efter om barnet andas. 

Ifall du inte kan se höra eller känna någon andning ska börja med mun-mot-mun-metoden. Andas barnet normalt men är medvetslöst? Lägg det i stabilt sidoläge och larma 112.

TVÅ: Gör mun-mot-mun-andning – 5 inblåsningar

  • Fortsätt att hålla luftvägarna öppna genom att placera en hand på pannan och två fingrar på hakspetsen. 
  • För spädbarn: lägg din mun över barnets mun och näsborrar. Är barnet 1 år eller äldre: knip ihop näsborrarna och lägg din mun tätt över barnets mun. 
  • Gör 5 långsamma inblåsningar (1 sekund per inblåsning). I fall med spädbarn blåser du max in så mycket luft som ryms i din egen mun, men för äldre barn anpassar du mängden luft efter barnets storlek. Kolla så att bröstkorgen höjer sig när du blåser in luft och sänker sig när barnet andas ut. 
  • Titta, lyssna och känn om barnet visar några livstecken. Visar barnet några tecken på liv? Inte? Övergå till HLR med bröstkompressioner. Det är inte farligt att göra bröstkompressioner även om hjärtat slår.
  • Är barnet vid medvetande men inte andas normalt ska du fortsätta med mun-mot-mun-andningen men med 20 inblåsningar per minut. Efter första omgången ringer du 112 om du inte redan gjort det. Fortsätt sedan blåsa in luft tills ambulansen kommer. 

TRE: Om barnet inte visar några livstecken: växla mellan 2 inblåsningar och 30 bröstkompressioner 

Bröstkompressioner:

  • Lägg barnet på rygg på ett hårt underlag.
  • Om barnet är yngre än 1 år: placera pekfinger och långfinger mitt på bröstkorgen, på nedre halvan av bröstbenet. 
  • Barn 1 år och äldre: lägg din handlov mitt på bröstet, på nedre delen av bröstbenet. Ha rak arm och luta dig över barnet när du ska trycka. 
  • Tryck ner en tredjedel av bröstkorgens djup, cirka 4 cm på spädbarn och 5 cm på äldre barn. Tryck 30 gånger, varje gång ska vara lite snabbare än 1 sekund. 

Inblåsningar:

  • Gör två inblåsningar.

Börja sedan om. När du gjort tre varv med kompressioner och inblåsningar ska du larma 112 och sedan fortsätta göra HLR tills ambulansen dyker upp. 

Kom ihåg! Försök att växla mellan momenten i jämn takt. Stanna inte upp för att kolla efter livstecken. Om ni är fler på plats – byt gärna efter 2 minuter. Det är ansträngande att göra hjärt-lungräddning. Och sist men inte minst: det är alltid bättre att göra något än inget alls!

Bli ett HLR-proffs

Ett starkt tips är att gå en kurs på några timmar för att öva dig på momenten så att du känner dig trygg och utför dem på rätt sätt. BVC brukar annordna kostnadsfria utbildningar för nyblivna föräldrar, Röda Korset erbjuder kurser på både 3 och 6 timmar och här kan du hitta en kurs som är helt webbaserad, om du skulle föredra det. I väntan på din kurs kan du ladda ner gratis affischer och sätta upp där du tycker det behövs ;)

Har du barn eller vill veta mer om just barn? Kika in på vår blogg så kan du läsa allt ifrån vanliga barnsjukdomar till våra bästa tips när det kommer till resor och barn

  

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: